Consiliul Elevilor: Guvernul să elaboreze și să aprobe urgent normele reglementării transportului elevilor, altfel, în perioada următoare vom fi martorii unei creșteri semnificative a abandonului școlar

909 vizualizări
Ordinul privind organizarea cursurilor pe timp de pandemie
Sursă foto: Facebook.com / Rareș Voicu
Consiliul Național al Elevilor solicită Guvernului elaborarea și aprobarea, în regim de urgență, a normelor legale necesare reglementării transportului elevilor. „În caz contrar, în perioada următoare, vom fi martorii unei creșteri semnificative a ratei abandonului școlar, având în vedere faptul că numărul elevilor aflați în situații de risc socio-economic a crescut simțitor pe durata pandemiei”, avertizează reprezentanții elevilor într-un comunicat de presă.

Ei atrag atenția că pentru mulți dintre cei peste 2 milioane de elevi care au revenit luni la școală, drumul „reprezintă o adevărată provocare, întrucât operatorii de transport nu le mai eliberează abonamente gratuite, motivând prin faptul că nu le-au fost virate, de către consiliile județene, sumele necesare prestării acestor servicii.”

În momentul de față, peste 400 de mii de elevi fac naveta la și de la școală în fiecare zi, potrivit Consiliului Național al Elevilor. Transportul este reglementat de Legea nr. 226/2020, conform căreia elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

„Acest lucru nu se întâmplă, însă, deoarece Guvernul României nu a aprobat normele de aplicare ale legii menționate mai sus, iar consiliile județene nu au temei legal pentru a realiza alocări bugetare pe această filieră, privând astfel de educație, în mod sistematic, sute de mii de elevi”, atarg atenția reprezentanții elevilor.

„La acest moment, soarta celor peste 400 de mii de elevi navetiști se află întru totul în mâinile Guvernului României. Facem apel către premierul României și către miniștrii de resort să acționeze cu celeritate pentru a rezolva problema elevilor navetiști. O mare parte dintre acești elevi se află în situație de risc socio-educațional, iar limitarea accesului la transportul către și de la școală reprezintă o ultimă piedică pusă în calea parcursului educațional al colegilor noștri. În lipsa unei acțiuni concrete venite din partea guvernanților, vom lua măsurile legale care se impun pentru a garanta accesul la educație pentru toți elevii din România”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Sursă foto: Facebook/Rareș Voicu


1 comment
  1. Eu predau la un liceu de industrie alimentara, singurul de acest fel din zona noastra (nici in tara nu sunt prea multe). Elevii mei sunt majoritatea navetisti si provin din familii cu venituri reduse… se vor lasa de scoala daca nu li se deconteaza macar transportul. Si, ca veni vorba de bani, ei trebuie sa isi faca analize pentru a putea intra in contact cu produsele alimentare la practica. Stiti ca nu sunt decontate de nimeni? Profesorilor li se plateste controlul medical periodic, conform legii. Stiti ce facem? Ne platim noi controlul medical si banutii pe care i-ar fi platit scoala pentru noi, ii donam copiilor si tot nu ajunge sa acoperim cheltuielile la nivel de scoala, in consecinta, scoatem din buzunar diferenta si le-o donam copiilor sa poata intra in microfabrica, respectiv sa fie primiti in practica la agentii economici. Si donam mereu, cu diferite ocazii si conform necesitatii, pentru a le asigura elevilor cu probleme financiare, tot ce au nevoie la scoala… Facem mult voluntariat si suntem “empatici si solidari”, asa cum ne cerea si min. Anisie mai ieri, si ne cere si min. Cimpeanu zilnic iar ISJ reitereaza aceasta solicitare si multe altele, vai de capul nostru, mai ales acum cu covidul…. Abia astept sa ne taie si sporurile, toate, eventual si din salariu, ca n-ar fi prima data!!! Si-asa facem suficienta munca neplatita care a crescut in volum din martie anul trecut :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Senatorul Ștefan Pălărie, unul dintre autorii moțiunii simple împotriva ministrului Cîmpeanu, reclamă limbajul de pe Facebook al Ioanei Lazăr, secretar general al Ministerului Educației: Sunteți într-o poziție de demnitate publică, dar pe care o coborâți undeva foarte jos prin acest comportament public

Senatorul Ștefan Pălărie, aflat printre inițiatatori moțiunii simple împotriva ministrului Educației, a reclamat limbajul Ioanei Lazăr, secretar general din Ministerul Educației, dintr-o postare de pagina sa de Facebook: „Rolul dumneavoastră…
Vezi articolul