Peste 21 de milioane de euro/proiect. Consorții de învățământ dual formate din licee tehnice, universități, companii și primării – Ministerul Educației lansează Ghidul solicitantului: Elevii înscriși în învățământul dual de nivel liceal vor putea urma programele de învățământ universitar

1.409 vizualizări
Foto: Pexels.com
Ghidul Solicitantului „Program- pilot pentru dezvoltarea consorțiilor integrate pentru învățământ dual” a fost lansat în dezbatere de Ministerul Educației joi seara. Proiectul este finanțat prin PNRR și face parte din reformele propuse de planul de redresare. Acest proiect presupune deschiderea și susținerea unor rute profesionale complete pentru învățământul tehnic prin extinderea rutei duale la nivel universitar, potrivit comunicatului de presă primit de Edupedu.ro.
  • Termenul pentru acest jalon era în trimestrul 4 al anului 2022. Ghidul vine cu un trimestru mai devreme.

Acestui apel îi sunt alocate 338 de milioane de euro pentru a finanța cel puțin 10 consorții regionale integrate pentru învățământ dual.

„Pentru prima dată în România va fi implementat conceptul de consorțiu integrat pentru învățământ dual, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), o masură- reper în Proiectul România Educată. Acest apel de proiecte reprezintă operaționalizarea Reformei 4 – Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior”, arată ministerul.

Instituția susține că scopul programului-pilot constă în „dezvoltarea unei educații duale centrate pe nevoile elevilor și studenților în strânsă legătură cu nevoile pieței muncii”.

Ce conține un consorțiu dual

  • Cel puțin o instituție de învățământ superior acreditată care are programe de studii în domeniul fundamental științe inginerești sau în domenii prioritare de dezvoltare a României.
  • Cel puțin o unitate de învățământ profesional și tehnic.
  • Cel puțin o unitate administrativ – teritorială (UAT).
  • Cel puțin un operator economic.

„Vor fi asigurate, în corelație cu piața muncii, diversificarea calificărilor, precum și creșterea numărului de absolvenți prin oferirea unui parcurs educațional complet pentru elevii înscriși în învățământul dual de nivel liceal, astfel încât aceștia să poată urma programele de învățământ universitar”, potrivit autorilor ghidului.

Ținta din PNRR a acestei reforme este „creșterea cu cel puțin 60 % a numărului de elevi înscriși în ruta duală completă, până la 31 august 2026. În 2020, 1.847 de studenți au absolvit ruta duală. În urma măsurilor de sprijinire a centrelor de învățământ dual, se estimează că 3.000 de elevi vor absolvi ruta duală completă”.

Valoarea maximă a unui proiect aferent unui consorțiu regional de învățământ dual este de 21,12 mil. Euro.

În același timp, a fost lansat în consultare proiectul unei metodologii-cadru de funcționare a consorțiilor în cadrul sistemului național de învățământ.

Fiecare consorțiu va primi finanțare pentru a construi și operaționaliza campusuri integrate pentru învățământ dual care să asigure atât infrastructura necesară unei pregătiri profesionale eficiente și relevante pentru nevoile pieței muncii, cât și infrastructura socială necesară pentru creșterea atractivității învățământului profesional (spații de cazare, masă, activități sportive și alte activități recreative). Infrastructura acestor campusuri va îngloba o importantă componentă de digitalizare.

Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reformă, va asigura procesul de selecție, contractare și monitorizare a implementării, se mai arată în comunicat.

Perioada de consultare este 8 iulie – 8 august.


1 comment
  1. Dece sa faci complicat cand se poate face simplu si usor de implementat!
    Modelul elvetian poate fi inspirativ decat aceste consortii, bani aruncati pe geam

    Ce rol au institutele universitare sa formezi un instalator electrician sau sanitar?

    Pe FB Stas marian este prezentat schematic formarea DUAL !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Clasamentul internațional al universităților

Directorul British Council: Momentan, universitățile britanice nu au anunțat ce valoare vor avea taxele de studiu sau dacă vor exista burse pentru studenții europeni / Sfatul ambasadorului Marii Britanii: Înregistrați-vă pentru statusul de „pre-settled”

Momentan nu s-a anunțat valoarea taxelor universitare și nici programe de burse pentru cetățenii UE, spune directorul British Council din România, Nigel Bellingham, pentru Edupedu.ro. Declarația vine în contextul retragerii…
Vezi articolul

Plăți de 5 lei acoperite cu chitanțe de 500 de lei, pentru taxe judiciare de timbru totalizând sute de mii de lei și care n-ar avea justificare – semnalate în cadrul unui control al Curții de Conturi la Universitatea Dunărea de Jos din Galați

Un control efectuat de Curtea de Conturi la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, declanșat la începutul acestui an, semnalează că, între 2019 și 2021, această instituție a efectuat plăți…
Vezi articolul

Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest și consilier onorific al premierului Ciucă: Voi pleda pentru ceea ce susțin profesorii / Cu o oră înainte de ședința de Guvern în care a fost aprobată legea educației, ministrul Finanțelor împreună cu alții au scos capitolul de salarizare unde salariul minim trebuia să fie mediu brut pe economie. Dacă eliminăm această piatră de temelie, restul rămâne suspendat în aer și se știa acest lucru

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, lider PNL și consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, susține revendicările profesorilor în această grevă generală declanșată în sistemul de învățământ. Pirtea…
Vezi articolul
Școala de profesori - Universitatea din Bucuresti / Foto: unibuc.ro

BREAKING Reacția Universității din București la acuzațiile de plagiat aduse ministrului Sorin Cîmpeanu: Considerăm necesară o analiză realizată de îndată de instituțiile responsabile ale statului / Condamnăm orice acțiune care încalcă etica și integritatea academică

Reacție a Universității din București, la plagiatul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, dezvăluit într-o anchetă jurnalistică de Emilia Şercan. “În privința acuzațiilor de plagiat care i se aduc Ministrului Educației, Sorin…
Vezi articolul