Peste 21 de milioane de euro/proiect. Consorții de învățământ dual formate din licee tehnice, universități, companii și primării – Ministerul Educației lansează Ghidul solicitantului: Elevii înscriși în învățământul dual de nivel liceal vor putea urma programele de învățământ universitar

1.383 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Ghidul Solicitantului „Program- pilot pentru dezvoltarea consorțiilor integrate pentru învățământ dual” a fost lansat în dezbatere de Ministerul Educației joi seara. Proiectul este finanțat prin PNRR și face parte din reformele propuse de planul de redresare. Acest proiect presupune deschiderea și susținerea unor rute profesionale complete pentru învățământul tehnic prin extinderea rutei duale la nivel universitar, potrivit comunicatului de presă primit de Edupedu.ro.
  • Termenul pentru acest jalon era în trimestrul 4 al anului 2022. Ghidul vine cu un trimestru mai devreme.

Acestui apel îi sunt alocate 338 de milioane de euro pentru a finanța cel puțin 10 consorții regionale integrate pentru învățământ dual.

„Pentru prima dată în România va fi implementat conceptul de consorțiu integrat pentru învățământ dual, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), o masură- reper în Proiectul România Educată. Acest apel de proiecte reprezintă operaționalizarea Reformei 4 – Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior”, arată ministerul.

Instituția susține că scopul programului-pilot constă în „dezvoltarea unei educații duale centrate pe nevoile elevilor și studenților în strânsă legătură cu nevoile pieței muncii”.

Ce conține un consorțiu dual

  • Cel puțin o instituție de învățământ superior acreditată care are programe de studii în domeniul fundamental științe inginerești sau în domenii prioritare de dezvoltare a României.
  • Cel puțin o unitate de învățământ profesional și tehnic.
  • Cel puțin o unitate administrativ – teritorială (UAT).
  • Cel puțin un operator economic.

„Vor fi asigurate, în corelație cu piața muncii, diversificarea calificărilor, precum și creșterea numărului de absolvenți prin oferirea unui parcurs educațional complet pentru elevii înscriși în învățământul dual de nivel liceal, astfel încât aceștia să poată urma programele de învățământ universitar”, potrivit autorilor ghidului.

Ținta din PNRR a acestei reforme este „creșterea cu cel puțin 60 % a numărului de elevi înscriși în ruta duală completă, până la 31 august 2026. În 2020, 1.847 de studenți au absolvit ruta duală. În urma măsurilor de sprijinire a centrelor de învățământ dual, se estimează că 3.000 de elevi vor absolvi ruta duală completă”.

Valoarea maximă a unui proiect aferent unui consorțiu regional de învățământ dual este de 21,12 mil. Euro.

În același timp, a fost lansat în consultare proiectul unei metodologii-cadru de funcționare a consorțiilor în cadrul sistemului național de învățământ.

Fiecare consorțiu va primi finanțare pentru a construi și operaționaliza campusuri integrate pentru învățământ dual care să asigure atât infrastructura necesară unei pregătiri profesionale eficiente și relevante pentru nevoile pieței muncii, cât și infrastructura socială necesară pentru creșterea atractivității învățământului profesional (spații de cazare, masă, activități sportive și alte activități recreative). Infrastructura acestor campusuri va îngloba o importantă componentă de digitalizare.

Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reformă, va asigura procesul de selecție, contractare și monitorizare a implementării, se mai arată în comunicat.

Perioada de consultare este 8 iulie – 8 august.


1 comment
  1. Dece sa faci complicat cand se poate face simplu si usor de implementat!
    Modelul elvetian poate fi inspirativ decat aceste consortii, bani aruncati pe geam

    Ce rol au institutele universitare sa formezi un instalator electrician sau sanitar?

    Pe FB Stas marian este prezentat schematic formarea DUAL !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fiecare domeniu din universitățile românești, prezent în Top 500 Shanghai, primește o jumătate de milion de lei, anunță ministrul Educației. Cîmpeanu: 10% din finanțarea de bază a universităților va putea fi cheltuită pentru investiții, printr-un proiect de OUG

Fiecare domeniu din universitățile românești, prezent în Top 500 Shanghai, va fi finanțat cu o jumătate de milion de lei, a anunțat ministrul Educației după ședința de Guvern de joi,…
Vezi articolul

Pricopie, rector SNSPA: „Încălzirea globală, factorii de risc pentru sănătatea publică, săracia și accesul la resurse de bază, extremismul, corupția, traficul de persoane”, printre temele de la conferința Global Leadership for the 21st Century, organizată de ONU

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, participă astăzi și mâine la conferința “Global Leadership for the 21st Century”, organizată de Biroul Națiunilor Unite de la Geneva, se arată într-un comunicat de presă…
Vezi articolul

Primele rețele de contagiune cu COVID-19 din România – Studiu interdisciplinar al cercetătorilor de la Universitatea din București: 5% dintre cei cu noul coronavirus l-au transmis direct la peste 50% din celelalte cazuri

“Grupul de cercetare a grafurilor și rețelelor sociale GraphNets din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București, a analizat informațiile cu privire la primele 308 cazuri confirmate…
Vezi articolul