Controale la Inspectoratul școlar și școlile din Capitală, anunțate pentru luna viitoare. Ordinul este semnat de Ligia Deca / Se vor verifica sumele solicitate pentru plata unor diferențe salariale

20.615 vizualizări
Foto: © La Fabrika Pixel S.l. | Dreamstime.com
Sunt anunțate controale la Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) și în școlile din Capitală, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro. Este vorba despre un ordin de serviciu, semnat de ministrul Educației, Ligia Deca, prin care se anunță că a fost modificată perioada de audit intern pentru plata unor diferențe salariale. Astfel, controalele vor avea loc între 14 noiembrie și 9 decembrie. Inițial, acestea ar fi trebuit să fie între 31 octombrie și 18 noiembrie.

„Se modifică perioada de derulare a misiunii de audit la Inspectoratul Școlar al Municipiului București și unitățile de învățământ preuniversitar din Municipiul București, organizată între 31.10.2022 – 18.11.2022, în perioada 14.11.2022 – 09.12.2022”, se arată în ordinul de serviciu menționat mai sus.

  • Perioada supusă auditării este 01.01.2019 – 31.12.2021.

Obiectivul constă în analiza corectitudinii sumelor solicitate pentru plata diferențelor salariale pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011: „Obiectivul misiunii de audit este verificarea corectitudinii sumelor solicitate pentru plata diferențelor salariale potrivit Legii nr. 85/2016, conform solicitării D.G.E – MEd nr. 4523/11.11.2020”.

În ordin se mai arată că „scopul misiunii este de a oferi o asigurare rezonabilă că sistemele de conducere și control funcționează cum s-a prevăzut și că permit realizarea obiectivelor și scopurilor propuse și de a formula recomandări pentru îmbunătățirea funcționării activităților entității publice în ceea ce privește eficiența și eficacitatea”.

Decontarea cheltuielilor de deplasare, cazare și diurnă necesare desfășurării misiunii se va efectua de către inspectoratele școlare care au calitatea de angajator pentru cei care realizează auditul, potrivit documentului consultat.

Misiunea va fi supervizată de Lucian Ghioca, șeful Serviciului Audit Intern din cadrul Ministerului Educației, după cum apare în ordin.

Foto: Captură Ordin de serviciu
Informații de context

Legea 85 din 2016 este cea care stabilește modalitatea în care se face plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011.

La articolul 2 al legii de mai sus apare că personalului didactic din învăţământul de stat căruia, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, nu i s-au acordat diferenţele salariale, indiferent din ce motiv şi pe baza căror decizii, pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011, i se plătesc aceste drepturi eşalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, astfel:

„a) în primul an de la data intrării în vigoare a prezentei legi se plăteşte 5% din valoarea diferenţelor salariale;

b) în al doilea an de la data intrării în vigoare a prezentei legi se plăteşte 10% din valoarea diferenţelor salariale;

c) în al treilea an de la data intrării în vigoare a prezentei legi se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale;

d) în al patrulea an de la data intrării în vigoare a prezentei legi se plăteşte 25% din valoarea diferenţelor salariale;

e) în al cincilea an de la data intrării în vigoare a prezentei legi se plăteşte 35% din valoarea diferenţelor salariale.”

Foto: © La Fabrika Pixel S.l. | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Nici profesorii care au fost încadrați la liceul Paciurea din București, nu au primit integral aceste sume, deși s-au făcut solicitări multiple ( inclusiv către inspectorat) în acest sens.Nimeni nu știe nimic!(așa este cel mai ușor de răspuns)

  2. Mai audiați și pe la clase, sa vedeți ce fac elevii, profesorii pe ce își iau banii.Nu audiați numai contabilii.Hârtiile alea audiate nu se duc sa dea bacul!Sumele alea sunt verificate de ,,n,, audite și curți de conturi.

  3. Dar la ISJ Constanta, unde sunt cele mai mari probleme, cand va ordona Doamna un control? In emisiunea de la Kanal D despre coruptia din ISJ Constanta un denuntator spunea ca a facut NUMEROASE SESIZARI la Ministerul Educatiei, sesizari FARA EFECT. Singura institutie care a intervenit ferm a fost DNA care, prin demersul ei, a aratat mizeria si coruptia din institutia constanteana condusa de domnul Sorin Mihai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 112.000 de persoane din învățământ programate pentru vaccinare, peste 19.000 vaccinate până la această oră, anunță ministrul Cîmpeanu / Valeriu Gheorghiță: Avem un nivel de vaccinare de 3,27% din numărul populației

Un număr de 112.685 de persoane angajate în sistemul de învățământ sunt în acest moment programate pentru vaccinare, a anunțat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu vineri, la debutul unui webinar pe…
Vezi articolul

Trei sau patru ore de sport pe săptămână la școală și două activități fizice extrașcolare, “dorința” ministrului Novak pentru 2032: În loc să îi împrietenim pe copii cu sportul, îi îndepărtăm

Copiii ar putea avea trei-patru ore de sport pe săptămână la școală, plus două “activități sportive extrașcolare”, susține ministrul Sportului, Eduard Novak, în contextul în care instituția pe care o…
Vezi articolul