“Dacă Dragnea a avut un Iordache, Ciucă are un Cîmpeanu”, spune senatorul USR-PLUS Irineu Darău, despre proiectul de lege a învățământului superior care permite renunțarea la titlul de doctor “prin act unilateral de voință”

481 de vizualizări
Foto: gov.ro
“Legea învățământului superior – dacă va fi aprobată în această formă – va avea efectul amnistierii de facto a plagiatorilor și a altor falsificatori. Dacă Dragnea a avut un Iordache, Ciucă are un Cîmpeanu”, scrie într-o postare pe Facebook senatorul USR-PLUS Irinei Darău, despre textul proiectului de lege a învățământului superior care vizează desființarea instituției care analizează și dă verdict pe plagiate, renunțarea voluntară la titlul de doctor și acordarea titlului de doctor de către universități.

EduPedu.ro a scris în exclusivitate că amnistierea plagiatorilor este introdusă oficial de ministrul Sorin Cîmpeanu în textul proiectului de Lege a educației, în plin scandal de plagiat la adresa șefului său de Guvern și de partid – premierul Nicolae Ciucă. Proiectul Legii învățământului superior prevede la articolul 73 că titularii titlului de doctor pot renunța la titlul de doctor, “prin act unilateral de voință”, fără să invoce vreun motiv și fără să plătească vreo despăgubire. Este a doua prevedere în favoarea plagiatorilor, după desființarea CNATDCU – instituția-cheie în analizarea plagiatelor, execuție propusă în același proiect al Legii educației (mai multe detalii aici).

Legea învățământului superior – dacă va fi aprobată în această formă – va avea efectul amnistierii de facto a plagiatorilor și a altor falsificatori. Plagiatul, falsificarea rezultatelor unui experiment, trucarea competițiilor de proiecte științifice, falsificarea dosarelor de finanțare se vor prescrie după 3 ani de la data săvârșirii. În practică, un proces de analiză a falsurilor durează mai mult de atât. Practic, niciun vinovat nu va mai fi pedepsit.

Este a treia dintr-o cascadă de măsuri pentru salvarea doctorilor de carton:

  • desființarea CNATDCU, ca să fie judecați de prietenii lor din “academii”
  • renunțarea la titlul de doctor fără consecințe, dacă totuși au fost prinși
  • acum, iertarea generală după 3 ani pentru toate falsurile și aranjamentele“, scrie senatorul în postarea de pe Facebook.

Amintim că premierul Ciucă “a validat total“ proiectul de lege care îi permite chiar lui să renunțe la titlul de doctor obținut în urma plagierii conținute în cel puțin 42 de pagini, potrivit analizei realizate de jurnalista Emilia Șercan.

Dacă proiectul de lege lansat în dezbatere publică pe 13 iulie, care are girul președintelui Klaus Iohannis, intră în vigoare în această formă, orice plagiator va putea renunța gratuit la doctoratul obținut pe banii statului, fără a returna statului nicio sumă de bani. Proiectul de lege nu spune ce se întâmplă cu sumele obținute de plagiatori din sporul de doctorat primit.

Este pentru a doua oară când Sorin Cîmpeanu promovează în Guvern un act normativ care prevede oficial amnistierea plagiatorilor. Prima sa acțiune a fost modificarea în 2014 a Legii educației 1/2011, pentru a-l scăpa de plagiat pe primul său premier, Victor Ponta, singurul care ceruse atunci retragerea titlului. Detalii aici.

FOTO DOCUMENT Ce spune concret proiectul Legii învățământului superior 2022 lansat de Cîmpeanu în dezbatere pe 13 iulie – cum se poate renunța la titlul de doctor:

Articolul 73

(7) Titularul titlului ştiinţific de doctor poate renunța la titlul obținut prin act unilateral de voință. Acesta solicită în scris IOSUD [școala doctorală – N.Red.] renunţarea la titlul în cauză, IOSUD având obligația să ia act de renunţarea la titlu și se adresează instanței de contencios administrativ în vederea constatării renunțării la titlul de doctor, sub condiția ca solicitantul să atașeze cererii diploma în original, însoțită de anunțul în Monitorul Oficial cu privire la renunțarea la titlul de doctor.

(8) Pentru titularii titlului de doctor acordat prin ordin al ministrului educației, procedura prevăzută la alin. (7) se efectuează în raport cu Ministerul Educației, care se adresează instanței de contencios administrativ în vederea constatării renunțării la titlul de doctor, sub condiția ca solicitantul să atașeze cererii diploma în original, însoțită de anunțul în Monitorul Oficial cu privire la renunțarea la titlul de doctor.

Articolul din Legea învățământului superior care le dă plagiatorilor posibilitatea să renunțe legal la titlul de doctor / Sursa foto: Art. 73 alin (7) și (8) din proiectul legii învățământului superior 2022

Proiectul de lege nu conține nicio prevedere cu privire la recuperarea de către stat a banilor investiți în persoanele care ar renunța la titlul de doctor, obținut cu finanțare de la buget. Nu este clar nici ce se întâmplă cu sporurile încasate deja de titularii titlului științific de doctor care ar renunța la acesta.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Poliția Română publică date despre „un studiu” în care aproape un sfert din copiii participanți susțin că li s-au spart conturile de socializare sau de e-mail, fără să spună câți copii au participat sau alte detalii despre cercetare care să o facă relevantă

Poliția Română publică date despre „un studiu” în care aproape un sfert din copiii participanți susțin că li s-au spart conturile de socializare sau de e-mail. Instituția susține că cercetarea…
Vezi articolul

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă înfiinţarea Observatorului Naţional al Copilului: Trebuie să ştim în mod real câţi copii sunt în situaţii de risc / 46.000 de copii, în centre de plasament

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse Gabriela Firea a anunţat, luni, pe Facebook, înfiinţarea Observatorului Naţional al Copilului care va costa 9 milioane de euro din fonduri nerambursabile. Este…
Vezi articolul