BREAKING Inspectorul Școlar General din București: Prelungirea funcționării școlilor în online o să fie votată luni de Comitetul pentru Situații de Urgență

7.154 de vizualizări
Inchidere scoli pe fondul crizei sanitare. Tot mai multe tari si regiuni europene au decis sa opreasca accesul elevilor in scoli.
Foto: Edupedu.ro
Inspectorul Școlar General al Capitalei, Ionel Pușcaș, anunță că luni se va vota prelungirea pentru încă 2 săptămâni a funcționării școlilor în online, în cadrul ședinței Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.

Cred că este clar pentru toată lumea că, la indicele acesta epidemiologic și la numărul actual al infecțiilor cu covid, Comitetul pentru Situații de Urgență o să voteze luni prelungirea funcționării școlilor în online“, a declarat Ionel Pușcaș.

Ionel Puscas / Foto: Facebook

Inspectorul școlar general a precizat apoi că “în principiu noi (ISMB) suntem responsabili, dorim să protejăm elevii și familiile acestora, dorim să ne îngrijim de sănătatea fizică a populației și susținem, până la stabilizarea situației epidemiologice, rămânerea elevilor în siguranță acasă și funcționarea în online. În același timp, avem în vedere perfecționarea activităților de învățare în online, prin îndrumarea cadrelor didactice și prin proiectele derulate pentru susținerea învățării de acasă“.

Comunicarea pe marginea unei hotărâri cu privire la scenariul de funcționare a scolilor este atributul biroului de comunicare a comitetului pentru situații de urgență în subordinea căruia ne aflăm“, a continuat Pușcaș.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a anunțat de vineri că a propus Prefecturii Capitalei să convoace luni Comitetul pentru Situații de Urgență pentru a decide scenariul de funcționare al unităților de învățământ pentru următoarele 14 zile.

Elevii și copiii din București stau și luni acasă, aceasta fiind ultima din cele 14 zile de scenariu roșu stabilit de Comitetul pentru Situații de Urgență la cea mai recentă ședință. Ce se va întâmpla de marți, în ce scenariu vor continua unitățile de învățământ din Capitală, urmează să fie stabilit într-o nouă ședință a Comitetului Municipal.

Amintim că marți se împlinesc 2 săptămâni de când toate școlile și grădinițele din București au fost închise, ca urmare a depășirii indicelui 3 în Capitală.

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a anunțat joi că susține ca școlile să rămână închise până când rata de infectare scade sub 3 la mia de locuitori. “Este o măsură pe care eu o susțin cu toată inima. Până când nu vom scădea acel indice sub 3, cum au stabilit specialiștii, eu susțin ca școlile să rămână închise”, a declarat Nicușor Dan, citat de Digi24.

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a declarat joi că “copiii sunt transmițători ai acestei boli. Specialiștii în care am încredere au spus acest lucru. Întrucât școlile sunt o sursă de transmitere a bolii, o măsură de siguranță, în condițiile în care suntem și în București, putem să facem și școală online, în condiții acceptabile. Este o măsură pe care eu o susțin cu toată inima. Până când nu vom scădea acel indice sub 3, cum au stabilit specialiștii, eu susțin ca școlile să rămână închise”. Declarațiile au fost făcute la B1 TV.

Edilul Capitalei îi contrazice astfel pe miniștrii Sănătății, Nelu Tătaru, și Educației, Monica Anisie, fără să aducă nicio dată care să îi susțină verdictul. Cei doi oficiali guvernamentali au anunțat că școlile nu sunt element de infectare, pornind de la datele de infectare pe grupe de vârstă făcute publice de Ministerul Sănătății. Nici aceștia nu au oferit alte date relevante care să întărească această concluzie. Noul primar al Capitalei susține, însă, că “școlile sunt o sursă de transmitere a bolii“, și el fără să explice care sunt datele pe care se bazează și cine sunt specialiștii în care spune că are încredere.

În București, joi, 29 octombrie, au fost confirmate 17% din noile infectări, fiind depășit pentru prima dată pragul de 1000 de cazuri zilnice. Cele mai multe cazuri noi au fost depistate în București – 1129, potrivit Buletinului de presăIncidența înregistrată la 14 zile a fost de 3,69 în Capitală, joi.

Amintim că ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat săptămâna aceasta că nu există o legătură între deschiderea școlilor și creșterea numărului de infectări. “Nu școala este cea care influențează în vreun fel creșterea numărului de îmbolnăviri. Nu în spațiul școlii se îmbolnăvesc copiii, ci pericolul e dincolo de poarta școlii”, a accentuat ministrul Educației, la B1 TV.

Și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că elementul “școală” nu este cel care face infectarea (sursa și detalii).

Într-o declarație pentru G4Media.ro, noul prefect al Capitalei, Traian Berbeceanu, a afirmat că ”am solicitat ca toate instituțiile care au reprezentanți în CMSU [Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență – N.Red.] să facă o analiză și să se pronunțe cu privire la necesitatea menținerii măsurilor sau eventuale noi măsuri. Toate acestea vor fi discutate în ședința CMSU, vor fi analizate cu specialiști și în funcție de asta se va lua o hotărâre. Intenționăm ca ședința CMSU să fie luni”.

Berbeceanu a calificat măsurile luate deja la precedenta ședință a Comitetului ca fiind ”corecte, juste, impuse de gradul de contaminare ridicat, strict cu scopul de a limita răspândirea virusului și cu protejarea populației”.

Citește și:
Revista Nature: De ce școlile nu sunt, probabil, puncte de răspândire intensă Covid-19
Inspectoratul școlar București, despre situația școlilor: Așteptăm incidența de luni pentru a decide ce vom propune în Comitetul de Urgență
Nicușor Dan: Eu susțin ca școlile să rămână închise în București, până când nu vom scădea acel indice sub 3
Monica Anisie: Nu există o legătură între deschiderea școlilor și creșterea numărului de infectări. Ministerul Sănătății a propus închiderea școlilor când rata infectării ajunge la 3 la mia de locuitori
ANALIZĂ Școala nu a influențat rata de infectare cu Sars-CoV-2 în rândul populației de 0-19 ani
VIDEO Ministrul Sănătății: Elementul “școală” nu este cel care face infectarea. A însemnat 6-6,5% din tot ce înseamnă grupa de vârstă 0-19 ani


4 comments
  1. În contextul pandemiei COVID-19, impactul închiderii programelor pentru copilăria timpurie asupra bunăstării și dezvoltării pe termen lung a copiilor cu vârsta de 0-6 ani ar trebui luat în considerare mai atent. Este un fapt demonstrat că primii ani ai copilăriei de la zero la șase ani sunt o perioadă de formare extrem de importantă pentru dezvoltarea neurologică și bunăstarea vieții. În această perioadă, relațiile pozitive, semnificative, jocul activ și explorarea sunt esențiale pentru bunăstarea și dezvoltarea copiilor. Învațare online nu este potrivit pentru copiii prescolari.

    1. Învățarea online nu este recomandată daca este singura activitate din programul zilnic al unor copii.Acum se vede clar cât timp isi petrec părinții cu copii.Adica zero.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu vorbește despre aceleași 5 componente necesare pentru învăţământul digitalizat pe care le menționează de peste un an: conectivitate generalizată la internet, echipamente, profesori pregătiţi pentru predarea online și platforme securizate

La peste un an distanță de când vorbea despre nevoia de digitalizare și un sistem de educație online, Sorin Cîmpeanu folosește aproape aceleași cuvinte când vine vorba despre digitalizarea învățămânțului:…
Vezi articolul

EXCLUSIV Propunerile UDMR pentru o nouă lege a Educației: Bacalaureat de două tipuri, panouri bilingve în toate școlile cu predare în limba minorităților, profesorii să dea teme o dată la 2 ore ale disciplinei

UDMR vine cu propriile propuneri pentru o nouă lege a educației și se declară deschisă negocierilor cu Guvernul PSD pentru introducerea acestora, de către Ecaterina Andronescu, în una din cele…
Vezi articolul

Sindicatele din Educație o contrazic pe Ligia Deca: Am respins, la întâlnirea de la Guvern, ideea eliminării salarizării profesorilor din lege / Noile legi ale educației vor fi un eșec garantat

Sindicatele din Educație o contrazic pe Ligia Deca, ministrul Educației, și anunță că sunt împotriva eliminării din proiectul Legii învățământului preuniversitar a prevederii referitoare la salarizarea profesorilor, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul

EXCLUSIV Noile reguli pentru începutul școlii pe 13 septembrie, din ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, proiect: Cum se intră în cele două scenarii, ce elevi pot sta acasă și ce se întâmplă când se infectează un profesor sau copiii

Cele două scenarii care se vor aplica de luni, 13 septembrie, pentru fiecare școală din România, sunt asemănătoare cu cele din anul anterior școlar, dar limita la care școala trece…
Vezi articolul