Daniel David: Dacă se întâmplă ca elevii să fie conectați pe TikTok sau pe Facebook în timp ce sunt la ore, este responsabilitate celui care are ora respectivă și responsabilitatea conducerii acelei școli

26.681 de vizualizări
Foto: Radu Tuta / Agerpres Foto
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că, dacă elevii sunt conectați pe TikTok sau pe Facebook în timp ce sunt la ore, responsabilitatea este atât a profesorului, cât și a directorului școlii. „Ministrul nu poate să meargă și să monteze dulapuri în sălile de clasă și să adune telefoanele copiilor când intră în clasă”, a menționat acesta.

„Ministrul nu poate să meargă și să monteze dulapuri în sălile de clasă și să adune telefoanele copiilor când intră în clasă. Noi ce am făcut, și în lege, și în hotărâre de guvern, și prin ordine de ministru, am reglementat toate aceste lucruri. Și se spune foarte clar că, în timpul orelor, copiii nu pot folosi telefonul mobil decât cu acordul profesorului. Dacă se întâmplă să fie conectați pe TikTok sau pe Facebook, sau pe altă rețea de socializare, să se joace pur și simplu diverse jocuri, în timp ce sunt la ore, asta nu mai este responsabilitatea Ministerului, este responsabilitate celui care are ora respectivă și responsabilitatea conducerii acelei școli”, a spus ministrul Educației.

Acesta a vorbit despre o mobilizare, astfel încât părinții, elevii și profesorii să conștientizeze reglementările care există în privința utilizării telefoanelor la școală:

„Să ne mobilizăm cu toții, să-i facem și pe părinți, și pe elevi, și pe profesori să conștientizeze reglementările care există și să monitorizăm lucrurile, ca să fie implementate. Știți că unii dintre voi mă sunați: „domnule ministru, ce-i de făcut?”. Repet, ce să fac eu, în situația respectivă, mai mult decât a spune inspectorului din zona respectivă: „te rog să faci verificări, să vezi de ce nu se respectă regulile pe care le-am dat, nu doar eu, miniștrii anteriori. Sunt reguli vechi în ceea ce privește utilizarea telefoanelor mobile la clasă.”

Amintim că ministerul Educației a cerut joi, 20 februarie, tuturor inspectorilor școlari și directorilor, să verifice dacă sunt respectate regulile legate de telefoane în școli. ROFUIP permite folosirea mobilelor la ore doar cu aprobarea profesorului.

Săptămâna trecută, Daniel David a declarat, la Prima TV, în emisiunea Viitor pentru România cu Nicoleta Călugăreanu, că vor fi sancționați directorii în școlile cărora nu sunt respectate regulile legate de telefoane în timpul orelor. „Când voi mai vedea astfel de cazuri, cum am văzut în ultimele săptămâni, directorul de școală va trebui sancționat”, a precizat acesta.

Telefoanele sunt interzise la ore și pot fi folosite doar dacă profesorul solicită

Ministerul nu a precizat un termen până la care școlile trebuie să finalizeze această analiză a regulamentelor. Regulamentele de organizare internă (ROI) ale școlilor, amintim, sunt bazate pe Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP), document aprobat de ministerul Educației și valabil pentru orice școală din țară. Cel mai recent ROFUIP a intrat în vigoare pentru anul școlar curent, 2024-2025.

Potrivit ROFUIP 2024-2025, elevul are printre obligații: „(…) i) de a nu utiliza telefoanele mobile sau orice alte echipamente de comunicații electronice în timpul orelor de curs, cu excepția echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească, și cu excepția situațiilor în care acest lucru este solicitat de către cadrul didactic”.

Articolul 182 din același ROFUIP:

  • „(…) (6) Utilizarea telefoanelor mobile sau a oricăror alte echipamente de comunicații electronice de către elevi se realizează conform prevederilor legale stipulate în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare; utilizarea acestora în timpul orelor de curs se poate face numai la solicitarea cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească.
  • (7) Nerespectarea prevederilor referitoare la utilizarea telefoanelor/a altor echipamente de comunicații electronice poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau beneficiarilor primari majori conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ”.
Prevederi despre utilizarea telefoanelor mobile în școli sunt și în Statutul Elevului 2024

Articolul 15: „Elevilor le este interzis:

g) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu cerințe educaționale speciale (CES) sunt autorizați să le folosească; 

h) să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ. 

Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ, iar în lipsa acestora cadrul didactic desemnat să efectueze serviciul pe școală. 

Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ. Prevederile nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească”.

Prevedere din Legea învățământului preuniversitar despre utilizarea telefonului mobil în școală:

Art. 106 (4) Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ. 

Printre țările care au interzis telefoanele mobile în școli se numără Grecia, Anglia și Ungaria:

Citește și:
Sancțiuni pentru directorii din școlile unde nu sunt respectate regulile legate de telefoane, anunță ministrul Educației
Ministerul Educației cere tuturor inspectorilor școlari și directorilor să verifice dacă sunt respectate regulile legate de telefoane în școli / ROFUIP permite folosirea mobilelor la ore doar cu aprobarea profesorului
În loc să le interzicem, mai bine să reglementăm cum se pot folosi telefoanele la școală, spune ministrul Daniel David: Să aibă în primul rând un rol educațional, să aibă un rol de siguranță pentru copiii mai mici
Telefoanele în pauză – interzise sau permise? Declarații contradictorii ale secretarului de stat Florian Lixandru: Conform statutului elevului au voie cu telefonul în pauze / În urmă cu o săptămână, oficialul spunea că elevii n-au voie să folosească telefoanele nici pe timpul pauzelor
Sancționarea elevilor prin retragerea burselor școlare, mutarea disciplinară la altă clasă, suspendarea elevilor, exmatricularea sau trimiterea lor în sală de detenție – Noile reguli care se aplică în noul an școlar 2024-2025 care începe mâine. Școlile pot interzice total intrarea cu telefoane în incintă

11 comments
  1. Eu personal, l-aș sanctiona pe dl. David Daniel ministrul educației, având în vedere că este responsabil cu școlile, NU cu șpăgile …
    Doar zic😉

  2. da-ți lege pentru interzicerea telefoanelor în interiorul unității școlare,noi când eram mici nu aveam nici un telefon .

  3. Din păcate, liceenii din 11 ,12 fac comenzi la Glovo etc. stau cu tel in timpul orelor , al doilea tel. !!! unul , vechi , îl pun in dulap. cine are timp să facă pe polițistul pt. 30 de elevi???fara tel in școală!!! părinții, că de la ei pornește, au avut tel. in școală? nu! au putut trăi fără el? da! și atunci, până când așteptăm legea interzicerii totale in scoli?

  4. Corect!Telefonul în afara școlii! Sunt sătulă de politie la clasă!Bunul simț Nu e prezent în orice sală de clasă din școlile României!Așa că e corect ca telefonul mobil să fie scos total din școli prin lege și nu la latitudinea școlii/profesorului!

  5. Eu aș interzice telefoanele smart la copiii sub 18 ani. Nu tătiță, telefonul e doar pentru a comunica cu părinții și cei apropiați în caz de nevoie. Din cauza acestor gadgeturi, copiii au ajuns să nu mai știe să scrie. Deci, sub 18 ani, telefon gen Nokia 1100…după 18 ani, e liber să-și ia ce vrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Întoarcerea studenților din străinătate nu ține de un credit populist, ci de ce se întâmplă aici. Oamenii vor un sistem de sănătate solid, un sistem de educație echitabil și performant, servicii publice prompte – Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest din Timișoara

Mădălin Bunoiu, prorectorul Universității de Vest din Timișoara, critică dur inițiativa anunțată de consilierul de stat Mara Mareş ca studiile tinerilor români care vor să învețe în străinătate să fie…
Vezi articolul