Daniel David: Nu vreau să văd nici prim-ministru, niciun politician că se dă model de vaccinare, pentru că generează reacție inversă. Politicienii noștri au făcut niște relaxări complet halucinante peste vară, s-au pregătit complet aiurea pentru toamnă

5.947 de vizualizări
Daniel David / Foto: UBB
Daniel David / Foto: UBB
Campania de comunicare a vaccinării a fost abordată greșit la noi în țară, ceea ce a făcut ca procentul mare de nehotărâți în privința vaccinului să rămână nevaccinați, în loc să fie convinși să se imunizeze, arată psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, într-o analiză pentru Digi24. El spune că politicienii au făcut „niște relaxări complet halucinante” și că era mai bine să fie complet excluși din această campanie. Profesorul explică și mecanismul prin care oamenii ajung să creadă în teoriile conspirației.

„Dacă vrei să schimbi comportamentul unui om, trebuie să-i lași în final decizia pe baza liberului său arbitru. Dacă omul nu are sentimentul că el decide schimbarea comportamentului, apare fenomenul de reactanță psihologică, prin care oamenii se opun chiar la lucruri evident bune pentru ei. Noi n-am avut grijă la acest lucru. De multe ori, campania noastră a fost de convingere, nu de educare și au început să apară critici dure, urâte față de cei care aveau suspiciuni față de vaccinare și față de cei care erau împotriva vaccinului”, a declarat Daniel David miercuri, la Digi24. 

Potrivit profesorului clujean, la începutul anului, românii erau împărțiți în trei categorii: o treime pro vaccinare, aproape o treime anti vaccinare și aproape 40% nehotărâți.

„Dacă noi am fi acționat adecvat din punct de vedere psihologic, am fi putut pe cei nehotărâți să-i mutăm în zona celor pro vaccinare și ne apropiam acum la un procent de 70% (vaccinați – n.r.)”, a mai spus Daniel David.

Psihologul mai spune că, dacă politicienii nu puteau adopta o atitudine comună în privința pandemiei și a vaccinării, ei trebuiau excluși din campania de comunicare.

„Sunt multe lucruri care s-a făcut prost și care trebuiau făcute altfel. (…) În primul rând, ar fi trebuit să avem fie o atitudine comună a politicului față de pandemie și vaccinare, fie, dacă nu puteam să-i adunăm împreună, să-i scoatem complet din ecuație. N-aveau ce să caute în ecuația vaccinării. Nu vreau să văd nici prim-ministru, nu vreau să văd niciun politician că se dă ca model de vaccinare și de luptă împotriva pandemiei, pentru că generează reacție inversă. Doi, ar fi trebuit să fim mult mai atenți la mesaje și la interacțiune cu oameni, pentru că aici aveam nevoie de o încredere reciprocă: atât oamenii în autorități, cât și autoritățile în oameni.

Or, încrederea este la pământ, în ambele sensuri. Și ar fi trebuit ca totul să nu fie conceput într-un mod biomedical, depășit de vremuri, pentru că la noi nu s-a mers pe un mod biopsiho-social. N-ai avut experții care să vină cu componentele psihologice foarte bune, pentru că dacă erau acolo le-ar fi spus autorităților peste vară Nu puteți să comunicați cum ați comunicat și nu puteți să faceți relaxările cum le-ați făcut.” 

  • Potrivit profesorului clujean, un studiu făcut de UBB a anticipat ce se întâmplă acum.

„Lipsa acestor specialiști i-a făcut pe politicienii noștri să facă niște relaxări complet halucinante peste vară, să se pregătească complet aiurea pentru toamnă, să nu aibă în estimările făcute de specialiștii UBB, care dădeau ratele de incidență pentru luna octombrie.”

Citește articolul integral pe Digi24.ro.


4 comments
  1. Dar ce vrei sa dea? Sa spuna: Bravo, antivaccinistilor?? Nu ne mai stresa!!! Esti rupt de rralitatea din preuniversitar!

  2. În intervalul 1 – 30 septembrie 2021, 24.39% din totalul persoanelor confirmate cu infecție SARS-CoV-2 în luna septembrie erau persoane vaccinate.

    Textul de mai dus e din raportul INSP.

    Este cam mult tinand cont ca mare parte din vaccinati sunt prudenti si respecta regulile. Sa revina doamna cu raportul din Octombrie si Noiembrie. Vine frigul , clasele vor sta neaerisite cu orele ca e frig si curent. Am elev vaccinat, dupa 10 zile s a internat ca nu ceda boala la tratament. Asta este, scapa cine poate eu nu ma simt protejat de masurile INSP ului.

  3. Exact așa este, domnule Daniel David. Păcat că cei ca dumneavoastră nu au totuși o voce mai puternică, pentru ca să se schimbe ceva în România. Uneori avem impresia că cei care ne conduc se luptă împotriva României, a tot ce înseamnă interesele acestui popor.
    Nu știu dacă v-ați gândit să intrați în politică, dar tare am avea nevoie de cineva credibil, cu mintea deschisă și pe care oamenii să îl perceapă că îi pasă . Mult succes în tot ce faceți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salariile mai mari sunt cheia pentru a-i atrage spre cariera didactică pe tineri, stimulentele temporare doar îi sprijină pe cei care s-au hotărât deja să devină profesori – studiu amplu în rândul studenților din Anglia

Salariile mai bune pentru profesori și întărirea situației lor financiare în general, nu doar prin măsuri temporare sunt esențiale pentru a atrage mai mulți studenți către o carieră didactică, potrivit…
Vezi articolul
Vaccinul pentru Covid-19

Negaționiștii vaccinului: mai degrabă oameni educați, care aleg “dovezile” științifice care le convin, după propriile convingeri sau nevoi / Și știința ar trebui să înțeleagă publicul, nu doar invers – analiză New England Journal of Medicine

Înțelegerea științei ar putea să fie insuficientă pentru ca negaționiștii să accepte vaccinarea împotriva Covid-19 sau alte lucruri pe care știința le consideră evidente, precum utilizarea vaccinurilor în general sau…
Vezi articolul

ANALIZĂ Manualul de erodare a încrederii publicului că școlile pot funcționa în pandemie, scris zilnic de autorități: lipsesc informații-cheie despre transmisia în școli și populația afectată de închideri / Plus: comunicare șovăielnică și informații confuze

Desfășurarea activităților școlare, și așa complicată de situația epidemiologică, este supusă unor presiuni crescute, pe măsură ce autoritățile eșuează să ofere informații și date clare și relevante privind rolul școlilor…
Vezi articolul

Atribuțiile inspectorilor școlari din Franța, corectate printr-o notă a Curții de Conturi: aceștia trebuie să aibă rol de sprijin pentru profesori, nu unul administrativ. Recomandările pentru Ministerul Educației din Republică

Într-o notă adresată ministrului Educației din Franța, Jean-Michel Blanquer, Curtea de Conturi din Republică atrage atenția că misiunea inspectorilor școlari din țară se îndepărtează de lumea școlii și capătă o…
Vezi articolul