#DeNetestat – Campanie națională pentru eliminarea testelor de virginitate, desfășurată în paralel cu Bacalaureat 2022 / Specialist: testul nu are vreo însemnătate medicală și poate cauza daune  psihologice

5.530 de vizualizări
Sursa: Spot #DeNetestat
“Testul cu două degete… cel mai greu examen pentru mine”, spune protagonista unui scurt film pe baza căruia este construită o campanie lansată la nivel național, pentru eliminarea testelor de virginitate. Autorii campaniei atrag atenția că aceste teste continuă să fie aplicate în România – circa 1.000 au fost înregistrate în 2019 – în pofida faptului că este o testare medico-legală abuzivă și traumatizantă pentru tinere.

Campania #DeNetestat face o paralelă între examenul de Bacalaureat, ca examen al maturității, și examenul de verificare a virginității practicat încă în unități de medicină legală din țară, deși, arată inițiatorii campaniei, acest tip de examinare este considerat de către Organizația Mondială a Sănătății o încălcare a drepturilor omului.

Campania este lansată de Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (VIF) și are drept scop “eliminarea testelor de virginitate din legislația din Romania.”

Ea include un scurt film, în care protagonista este o adolescentă supusă acestui examen chiar în preajma simulărilor pentru Bac și care povestește despre anxietatea cu care se confruntă. Totodată, este lansată o petiție online adresată Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Institutului Național de Medicină Legală, prin care se cere scoaterea testelor de virginitate în afara legii.

Filmul campaniei #DeNetestat:

Organizația inițiatoare precizează într-un comunicat că existența acestor practici va fi adusă la cunoștința liceenilor din România în contextul Bacalaureatului:

  • “În timp ce se pregătesc pentru susținerea probelor de bacalaureat, examen național care a debutat luni, 6 iunie a.c., cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală, liceenii din România află de existența unei practici medicale rămase din vremuri pe care le credeam apuse și, anume, examinarea virginității fetelor,  supranumită și „examenul cu două degete”. “

Despre aceste teste, potrivit organizatorilor campaniei:

  • “Deși considerate de OMS ca fiind o încălcare a drepturilor umane, în România, printre expertizele efectuate în unitățile IML în vederea eliberării certificatelor medico-legale, încă mai se numără testele de virginitate.  Potrivit OMS, nu există dovezi științifice că metoda poate dovedi dacă o femeie ori o tânără a avut sau nu act sexual vaginal. Medical vorbind, inspecția himenului are o precizie mai mică de 10% în ceea ce privește determinarea virginității în cazul fetelor și femeilor examinate. Așadar, testul este practic inutil, iar procedura poate provoaca traume celor examinate. 
  • În 2019, în România, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităților aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste pe an. Acestea sunt realizate în diverse unități de medicină legală din țară, din toate județele. În prezent, există două tipuri de examene: cele care au legătură cu o anchetă penală și cele realizate la cerere, de către părinți – în special, de către tați.”

Mihaela Mangu, Director Executiv al Asociației ANAIS, organizație ce face parte din rețeaua VIF, citată în comunicat: “Practica testării virginității este considerată o formă de discriminare de gen, iar virginitatea nu este un termen medical ori științific, ci un concept social, cultural și religios, care reflectă discriminarea de gen a femeilor și fetelor. Așadar, testul nu are vreo însemnătate medicală și poate cauza daune  psihologice”. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesori decorați de președinte cu ocazia Zilei Naționale, pentru activitatea lor în pandemie. Iohannis: Este vremea rezultatelor măsurabile şi a reformelor care au întârziat prea mult timp

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, miercuri, cu ocazia Zilei Naţionale, mai multe cadre medicale, membri ai corpului didactic şi reprezentanţi ai societăţii civile, relatează Agerpres. Consilierul prezidențial Ligia Deca a…
Vezi articolul

Cursuri gratuite de latină și greacă veche pentru elevii de gimnaziu și liceu, organizate de Facultatea de Limbi Străine a Universității din București. Orele încep pe 7 octombrie și se țin online pentru elevii care nu sunt din Capitală

Elevii de gimnaziu și liceu pasionați de latină și greacă veche pot participa la cursuri gratuite de limbi clasice în fiecare sâmbătă, din 7 octombrie, organizate de departamentul de Filologie…
Vezi articolul