Deputații vor vota azi la ora 16 proiectul de Lege pentru Rezidențiat. Ce prevede actul normativ

1.821 de vizualizări
Foto: Facebook.com – Camera Deputaților
Plenul Camerei Deputaţilor se va reuni marţi, de la ora 16,00, pentru a adopta proiectul de lege privind Rezidenţiatul, a decis Biroul permanent, potrivit Agerpres. Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a precizat, după şedinţa conducerii Camerei, că şedinţa va avea loc de la ora 16,00 pentru a discuta acest proiect, urmând să fie dat şi votul final.

Luni, Biroul permanent decisese, iniţial, ca deputaţii să nu aibă şedinţă de plen, ci să lucreze în comisii având în vedere audierile miniştrilor propuşi în Cabinetul Orban.

Ulterior, Simonis a anunţat că propune ca şedinţa Biroului permanent şi plenul Camerei să fie convocate marţi pentru a fi adoptat proiectul de lege privind Rezidenţiatul.

Potrivit proiectului de lege din Camera Deputaților, pentru anul 2019, cifra de școlarizare pentru rezidențiat se aprobă printr-o hotărâre a Guvernului. În plus, această cifră va fi egală cu numărul absolvenților de medicină care au diplomă de licență, potrivit viatamedicala.ro.

O altă modificare importantă arată că admiterea ar putea fi organizată anul acesta în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al Ministrului SănătățiiAșadar, pentru 2019, de pe metodologia de organizare a examenului de rezidențiat va fi scoasă semnătura Ministrului Educației. Asta în condițiile în care nu există nici măcar un ministru interimar la Educație, acesta fiind unul dintre motivele care au dus la această criză.

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de marţea trecută, în unanimitate (72 de voturi “pentru”), propunerea legislativă pentru modificarea OG 18/2009 privind organizarea şi finanţarea Rezidenţiatului, prin care s-a stabilit că, la nivel naţional, începând din anul 2020, admiterea la Rezidenţiat va avea loc în a treia duminică a lunii noiembrie.

Pentru anul în curs, concursul pentru Rezidenţiat este programt să se desfășoare pe 8 decembrie.

Reamintim că examenul de rezidențiat a fost amânat pe 8 decembrie, deși trebuia să aibă loc pe 17 noiembrie, potrivit unui anunț al ministrului Sănătății. Cauza amânării este una fără precedent: lipsa unui ministru al Educației care să semneze ordinul de organizare a examenului

Guvernul ar putea să organizeze Rezidențiatul, dacă ar vrea acest lucru, susține Gabriel Ispas, fost secretar de stat in Ministerul Educației într-un interviu pentur Edupedu.ro.

Nevoia de medici, mimată de Guvern. Numărul posturilor scoase la rezidențiat a scăzut cu 1.020 față de anul trecut

Efectele amânării examenului de Rezidențiat au fost explicate de studenții la Medicină: 5.000 de absolvenți nu vor intra pe piața muncii pe 1 ianuarie. Instabilitatea nu încurajează medicii să rămână în țară

FOTO: Facebook/ Camera Deputatilor


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Introducerea disciplinei obligatorii „Istoria evreilor și a Holocaustului” a fost amânată cu doi ani prin noua lege a învățământului, spune directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian

Prin noua lege a învățământului a fost amânată cu doi ani introducerea disciplinei obligatorii „Istoria evreilor și a Holocaustului”, remarcă directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”,…
Vezi articolul

Ce înseamnă afterschool-ul și masa caldă pentru elevii de la sat. Mărturia directoarei Școlii Gimnaziale Pesceana: Pentru unii dintre copii este singura mâncare gătită pe care o primesc în acea zi. Comparând efectele de la noi cu rezultatele școlilor învecinate unde nu există acest program, diferențele se văd cu ochiul liber

„Copiii au parte chiar și în mediul rural de niște condiții, să spunem așa similare, eu aș avea curajul să spun chiar superioare celor din școlile urbane. Când spun lucrul…
Vezi articolul
colegiile universitare la care se intră fără BAC

Numirea politică în funcțiile de director de școală sau inspector școlar “garantez că nu va mai fi” realitate, spune ministrul Cîmpeanu. Argumentul lui: componența comisiei de interviu la concursul de directori

Influența politică în numirile de directori sau inspectori școlari “garantez că nu va mai fi” realitate, a spus duminică seară, într-un interviu acordat B1 TV, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El…
Vezi articolul

Admitere 2023 în școlile postliceale de poliție, jandarmi și pompieri. Înscrierile au loc în perioada 20 aprilie – 5 mai 2023 / Model cerere înscriere, lista locurilor disponibile și calendarul admiterii

Aproape 2.900 de locuri au fost scoase la concurs în instituțiile de formare a agenților de poliție și subofițerilor ale Ministerului Afacerilor Interne. Cererile de înscriere se transmit, exclusiv în…
Vezi articolul