Dezbaterile pe legile educației au fost suspendate în Comisia de Învățământ, pentru a doua zi consecutiv / Deputații sunt așteptați sâmbătă la ora 9 dimineața să reia votul pe amendamente

679 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ședința comisiei de învățământ din Camera Deputaților, pe legile Educației a fost suspendată vineri după-amiază, imediat după o pauză, pe motiv că unele amendamente privind colegiile pedagogice au fost amânate și e nevoie de timp pentru a obține un punct de vedere de la ministerul muncii. Propunerea de amânare a venit din partea președintei comisiei, Natalia Intotero, iar deputații au votat în majoritate. Au fost însă și 3 voturi împotrivă și 3 abțineri. Amintim, și ieri, în prima zi de dezbateri, ședința a fost suspendată după doar o oră. Deputații au program sâmbătă de la ora 9 dimineața pentru a continua dezbaterile pe legile Educației. De precizat, până acum, deputații nu au lucrat o zi plină de la 9 dimineața la 9 seara, așa cum era stabilit în program.

După ce au revenit dintr-o scurtă pauză, vineri după-amiază, deputații din comisia de învățământ au decis să suspende ședința în care se dezbat amendamentele aduse legilor educației, la propunerea președintei de comisie, Natalia Intotero. Aceasta lipsise câteva minute din sală, ședința fiind condusă de vicepreședintele comisiei, Szabo Odon.

În acest timp, s-a decis amânarea discuției pe amendamente ce țineau de Colegiile Pedagogice, fiind nevoie de clarificări de la ministerul muncii.

Când a revenit în sală, după pauză, președinta comisiei a constat direct că ar fi nevoie să se suspende ședința pentru a avea timp să fie contactat ministerul muncii în privința amendamentelor.

“Acum știm cu toții că din partea reprezentanților colegilor pedagogice există această solicitare și pe bună dreptate, aceste instituții de învățământ cu tradiție, care de-a lungul anilor au pregătit cadre didactice extraordinare, își doresc ca în continuare să pregătească și pe cei care lucrează în învățământul primar, respectiv învățătorii. Din acest punct de vedere există mai multe amendamente. Ministerul este dispus să găsească o soluție astfel încât aceste colegii pedagogice să pregătească învățători. Categoric că e nevoie de o pregătire superioară, dar pentru a reuși să trecem aceste amendamente care sunt propuse, trebuie să avem și o discuție foarte serioasă cu reprezentanții Ministerului Muncii. Astăzi este vineri, ei mâine nu lucrează. Va trebui, cred că mâine vom reuși aproape, dacă nu luni, să finalizăm legea pe învățământul preuniversitar. În consecință, eu aș propune să ne retragem, să încercăm să luăm legătura cu Ministerul Muncii. Poate îi rugăm să ne ajute cu prezența unor specialiști pentru a vedea dacă există această posibilitate de a accepta amendamentele cu o titularizare provizorie până când pe o perioadă de timp trei, patru, maxim cinci ani, ca în această perioadă cei care optează și pentru această profesie și merg la un examen de titularizare și au note foarte bune, medii de titularizare, să putem trece a fi titulari provizoriu, cumva condiția să să finalizeze studiile superioare. (…) Pe perioadă determinată, da, dar pentru aceasta va trebui să avem această discuție cu colegii de la muncă. Nu este nicio soluție ca în continuu să amânăm, să amânăm, că nu putem amâna până la infinit. De aceea eu v-aș propune, stimați colegi, dar cu rugămintea dimineață la 9, să ne vedem, să suspendăm lucrările ședinței acum să ne retragem pentru a ruga reprezentanții Ministerului Muncii (…) Deci, măcar una din componentele care până acum au fost amânate, iar mâine să ne prezentăm la muncă conform programului stabilit”, a spus Natalia Intotero.

Secretarul comisiei, deputatul USR, Lucian Hăvârneanu a propus continuarea ședinței azi, și doar amânarea discuției pe teme Colegiilor Pedagogice, dar deputații au votat în majoritate suspendarea ședinței azi: “Dacă înțeleg din acest propuneți să nu mai lucrăm astăzi?”, a întrebat deputatul USR.

Natalia Intotero a răspuns: “Nu să nu mai lucrăm, ne retragem pentru că vreau să rugăm colegii de la Ministerul Muncii să ne ajute cu aceste recomandări. Nu vrem să trecem amendamente care apoi să fie neconstituționale, pentru că deja au fost prin presă declarații că acea propunere de exmatriculare este neconstituțională. Nu s-a referit acea exmatriculare că este definitivă. Da, având în vedere că învățământul este obligatoriu până în clasa a 12-a inclusiv, exmatriculare poate să fie și pe perioadă determinată, dar toate aceste aspecte vor fi prevăzute în legislația secundară. Ei, și aici pe parte de învățământ dedicat colegilor pedagogice, pentru a fi siguri că amendamentele care au fost propuse sunt în regulă și nu sunt neconstituționale, trebuie să avem această consultare”.

Deputații sunt așteptați sâmbătă dimineață, la ora 9 la Parlament pentru a relua discuțiile pe amendamente.

În total sunt peste 1000 de amendamente depuse doar pentru Legea Învățământului Preuniversitar, spunea președinta Comisiei de învățământ, Natalia Intotero.


3 comments
  1. Exmatricularea este neconstituțională doar dacă se face ,, fără drept de reînscriere în anul următor ”

    Sau se rezolvă și mai simplu.

    Durata de școlarizare este obligatorie până la vârsta de …18 ani indiferent de nivelul de studii în care se află elevul.

    Dar aiasta nu se poate că se taie robinetul pt învățământul superior cu admitere pe bază de dosar.

    Asta e Romania needucată, eșuată…

  2. Cine sa vina mă Sâmbătă ? Voi nu sunteți sănătoși când scrieți? :)))
    Astia nu leaga o zi de munca și voi vreți sa vina în weekend, doamne ferește…
    Leprele ordinare vor și înghețări de salarii. Venim și noi cu greva aia odată?
    Ca deja e nesimtire.

    1. Greva trebuia facuta cand economia duduia iar ceilalti primeau mariri si sporuri. Acum vom primi promisiuni care nu vor fi respectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Biblioteca Școlară Virtuală are oficial un manager, deși licitația pentru proiect nu s-a încheiat nici la doi ani de la semnare. Marian Murguleț, fost secretar de stat al Guvernului Dăncilă și pentru 24 de ore în Guvernul Cîțu, fost șef la SIVECO va implementa proiectul de 40 de milioane de euro al Ministerului Educației

Biblioteca școlară Virtuală – EDULIB are oficial un manager de proiect, post câștigat în urma unui concurs de Marian Murguleț, fost șef la SIVECO, fost secretar de stat la Guvern,…
Vezi articolul

Patru directori de școală din România au fost premiați pentru că au redus abandonul școlar, analfabetismul funcțional sau au îmbunătățit rezultatele la Evaluarea Națională în școlile pe care le conduc

Patru directori de școală din România din Ditrău (jud. Harghita), Curcani (jud. Călărași), Popricani (jud. Iași) și Iași, care au avut rezultate excepționale precum reducerea abandonului școlar sau a analfabetismului…
Vezi articolul