EXCLUSIV Biblioteca Școlară Virtuală are oficial un manager, deși licitația pentru proiect nu s-a încheiat nici la doi ani de la semnare. Marian Murguleț, fost secretar de stat al Guvernului Dăncilă și pentru 24 de ore în Guvernul Cîțu, fost șef la SIVECO va implementa proiectul de 40 de milioane de euro al Ministerului Educației

1.432 de vizualizări
Marian Murguleț, la conferința de lansare a proiectului Smart Edu, în decembrie 2020 / Foto: Ministerul Educației
Biblioteca școlară Virtuală – EDULIB are oficial un manager de proiect, post câștigat în urma unui concurs de Marian Murguleț, fost șef la SIVECO, fost secretar de stat la Guvern, numit de Viorica Dăncilă și mai apoi de Florin Cîțu pentru 24 de ore. Murguleț a fost singurul candidat pentru funcția de „manager platformă”, concurs la care a luat punctajul maxim de 100 de puncte. Contactat de Edupedu.ro, Gheorghe Dinu, managerul general al Agenţiei de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare ARNIEC/RoEduNet, instituția din subordinea Ministerului Educației care gestionează Biblioteca Școlară Virtuală, a spus că nu își explică cum de a fost un singur candidat pe post, fiindcă el a dat „sfoară-n țară”, dar „prin proiect nu sunt salarii foarte mari, stresul este extrem de mare, e responsabilitatea destul de mare, am pus-o pe seama faptului că e destul de greuț să faci parte dintr-o echipă care implementează un asemenea proiect”.

Marian Murguleț a ocupat funcția de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului Dăncilă, după numirea din iulie 2019. În luna iunie 2021, Murguleț a fost protagonistul unui caz interesant. El a fost numit secretar de stat la Ministerul Cercetării și Digitalizării și demis o zi mai târziu de premierul Florin Cîțu. Mai exact, marți, 22 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial decizia de numire a sa în funcție, iar miercuri, 23 iunie, a fost publicată în MO decizia de eliberare din funcție.

De ce a fost demis atât de brusc? Surse din PNL afirmă că numirea sa nu a avut acordul BEx şi nici nu a fost supus unei verificări prealabile. Premierul Florin Cîțu a spus atunci că a aflat „o informație confidențială” legată de acesta, însă nu a vrut să precizeze despre ce era vorba. De-a lungul timpului, Marian Murguleț a lansat atacuri şi critici la adresa PNL şi a preşedintelui Klaus Iohannis, amintește G4Media.

Marian Murguleț a spus că motivul demiterii sale ar fi fost niște postări de pe pagina sa de Facebook, făcute de „o colegă mai tânără”.

„În ultima perioadă, făcea câte o postare, eu nemaiavând o activitate publică intensă de la sfârşitul lunii ianuarie. Înţeleg că a dat două share-uri – una la un articol de pe edupedu legat de educaţie, şi o alta despre ceva împăduriri în care chiar îşi exprima un dubiu „Aşa o fi?”. Imediat după ce marţi sau miercuri au apărut articolele, ea s-a speriat şi a şters foarte multe postări”, a explicat la vremea aceea Murguleţ.

În ceea ce privește concursul pentru funcția de manager platformă la Biblioteca Virtuală, Murguleț a depus un dosar de înscriere pe 5 noiembrie, iar pe 9 noiembrie a susținut un interviu online, potrivit anunțului de concurs. În cadrul interviului online au fost evaluate următoarele:

  • capacitatea de analiză și sinteză (max. 25 de puncte)
  • capacitatea de evaluare (max. 25 de puncte)
  • capacitatea de lucru în echipă (max. 25 de puncte)
  • abilitățile impuse de funcție (competențe de coordonare, planificare, organizare, competențe de comunicare și relaționare (max. 25 de puncte)

Punctajul minim necesar era de 60 din 100 de puncte. Murguleț a luat nota maximă.

Mai jos, dialogul dintre Edupedu.ro și Gheorghe Dinu, manager ARNIEC/RoEduNet, despre numirea lui Marian Murguleț:

Reporter: Ce ne puteți spune despre persoana care a câștigat funcția de manager, despre domnul Murguleț? Cum s-a desfășurat proba și ce a prezentat el ca idee de management pentru această platformă?

Gheorghe Dinu: Procedura s-a derulat în conformitate cu legislația impusă de acest tip de proiect, există o procedură care este publică, nu știu să vă spun din afară, trebuie să ajung la birou, a fost… cel puțin la proba de interviu au fost discuții cu privire la proiect, la cum vede dumnealui proiectul, pentru că nu este o persoană pe care nu o cunoaștem, m-am bucurat sincer să vină. Contractul de muncă n-a fost semnat, rămâne să ne spună în funcție de proiectele dumnealui viitoare dacă vine sau nu vine.

Reporter: Este același Marian Murguleț care a fost și secretar de stat?

Gheorghe Dinu: Exact, exact. Am avut foarte multe discuții de-a lungul timpului, din poziția pe care a avut-o, am discutat și la Guvern, și la Ministerul Educației, și pe proiectul acesta, și pe catalogul electronic.

Reporter: Pentru postul de manager de platformă la proiectul Bibliotecii Virtuale au fost mai mulți candidați?

Gheorghe Dinu: Nu, deși mă așteptam să fie mai mulți pentru că, pe lângă anunțul de la avizier, conform procedurii pe site-ul nostru, am mai dat și verbal sfoară-n țară că scot postul la concurs, dar a venit numai domnul Murguleț și nici de el nu sunt sigur până când nu voi semna contractul. Mai avem posturi de manageri pe care le vom scoate la concurs după ce semnăm contractul, mai avem managerul de conținut educațional, care și acela este la fel de important.

Reporter: Punctajul maxim care se poate obține la acest concurs este 100 de puncte, nu? Adică Marian Murguleț a obținut punctajul maxim sau nu?

Gheorghe Dinu: Probabil că da, nu știu să vă spun acum exact cum stau lucrurile, dar 100 de puncte, de obicei, este punctajul maxim pe care-l poate obține un candidat la un examen, că e corespunzător notei 10.

Reporter: Și cum vă explicați că doar el a candidat?

Gheorghe Dinu: Păi, prin proiect nu sunt salarii foarte mari, stresul este extrem de mare, e responsabilitatea destul de mare, am pus-o pe seama faptului că e destul de greuț să faci parte dintr-o echipă care implementează un asemenea proiect, responsabilitatea o ai nu numai în timpul implementării, ci o mai ai încă 10 ani.

Ce firme au licitat pentru Biblioteca virtuală, potrivit datelor publice din SEAP:
  • Vodafone România S.A.
  • Asociere: S & T România (Leader), Trencadis Corp SRL
  • Asociere: Invite Systems (Leader), NTT Data România, Clarity Solutions, Connections Consult
Cine este Marian Murguleț potrivit CV-ului acestuia:

Marian Murguleț a absolvit Academia de Studii Economice (ASE) din București în 1998, unde și-a luat licența în Finanțe, a urmat apoi un master în Mecanisme fiscale și unul în HR management, tot la ASE. A mai studiat la master la Universitatea din București, specializarea Comunicare și Relații Publice, pe care l-a terminat în 2001. În decembrie 2003 începe să lucreze la Ministerul Afacerilor Externe, la Ambasada României din Suedia, unde rămâne vreme de aproximativ șase ani, la final ocupând funcția de șef la direcția juridică a Ambasadei.

În 2008 începe să activeze drept consultant freelance pe proiecte digitale internaționale. În 2011 urmează și un program de o lună la Institutul Aspen din România.

În 2010 se angajează la SIVECO, unde rămâne până în 2015, și unde a fost la final manager general pentru filiala din Turcia a companiei.

Marian Murguleț își continuă cariera ca angajat în mediul privat la mai multe companii din domeniul IT ca S&T Romania și Cyber Intell Opps, unde se află în prezent.

În ceea ce privește funcțiile de la stat, Murguleț a fost secretar de stat la Guvern pe domeniul IT în perioada iulie 2019 – ianuarie 2021, deci pentru un an și șapte luni.

SIVECO și Ministerul Educației

SIVECO este o companie care are multe contracte cu statul printre care și proiectul SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România). Tot compania asigură și programul EduSal, pentru salarizarea tuturor angajaților din sistemul de învățământ.

Implicarea companiei SIVECO în achizițiile din sistemul de Educație este foarte veche. Printre contractele avute în trecut de Ministerul Educației cu SIVECO (parte a unei asocieri de firme) se numără unul de 176 de milioane de euro pentru achiziționarea, în 2008, a unui număr de 445.000 de PC-uri desktop, inclusiv software și conexiune la internet, pentru elevii de liceu, a relatat la vremea aceea Ziarul Financiar.

SIVECO a mai câștigat contracte cu Ministerul Educației și prin negociere directă, fără anunț de participare, cum a fost unul din 2016 pentru trei sisteme informatice ale instituției, estimat de 5,25 milioane de lei, potrivit profit.ro.

  • Între timp, numele acestei companii a fost schimbat în SIMAVI.
Ce scrie în declarațiile de avere ale lui Marian Murguleț din 2019 și 2020:

În declarația de avere din 2019, Marian Murguleț a trecut o clădire de 122 mp achiziționată în 2015 și alta de 65 mp luată în 2013. De asemenea, a mai trecut un autoturism marca VW Passat din 2014. În ceea ce privește finanțele, avea trecut în 2019 un depozit bancar deschis în 2009 în care erau 500.000 de lei și un cont curent din 2018 cu 20.000 de euro. De asemenea, avea trecut un împrumut de 70.000 de euro către un membru al familiei, Gheorghe Murguleț. În ceea ce privește veniturile salariale pe anul fiscal 2018, Murguleț a trecut 271.616 lei de la S&T România SRL și 307.410 de la Soft E-Motion Supply SRL.

În declarația de avere de un an mai târziu, 2020, apar aceleași proprietăți și bunuri, dar câteva schimbări la partea financiară. Astfel, în depozitul de la bancă are trecut mai puțin, 413.743 lei, iar în contul curent mai mult – 29.205 euro. Apare, de asemenea, la împrumuturi, o altă sumă – 32.000 de euro – tot către Gheorghe Murguleț. Venitul pe anul fiscal 2019 ca salariat la Secretariatul General al Guvernului (SGG) este de 55.019 lei.

Ce declarații a făcut Marian Murguleț, de-a lungul timpului, despre Biblioteca Virtuală: „Oamenii în ministere nu sunt capabili să scrie proiecte de o asemenea anvergură, nu sunt capabili să le gestioneze (…) Probabil o să dăm banii înapoi și pe Bibliotecă la un moment dat”

Întrebat în octombrie 2020, într-un interviu publicat pe financialintelligence.ro, cât este bugetul alocat componentei de IT a Bibliotecii Virtuale, Marian Murguleț a răspuns:

„Bugetul licitației aflată în derulare este de aproape 183 de milioane de lei. La acesta se adaugă și o componentă financiară pentru remunerarea profesorilor, inspectorilor și specialiștilor din Ministerul Educației și Cercetării care vor participa la proiect. (…) Suma include și suport și garanție pentru 5 ani, perioadă în care sistemul va fi folosit anual de aproximativ 700.000 de elevi de gimnaziu. Rezultă un buget de 52,28 lei/elev/an.

Această sumă e suficientă pentru a face un prim pas spre digitalizarea conținutului educațional din România. E bine că avem aceste fonduri ca să “spargem gheața” și să începem introducerea unei noi paradigme. Ar fi însă nerealist să credem că putem rezolva problema digitalizării conținutului educațional cu 52,28 lei/elev/an timp de cinci ani. Va fi nevoie de iterații suplimentare după ce elevii și profesorii se vor fi obișnuit cu noile tehnologii.”

Rugat în cadrul aceluiași interviu să facă o scurtă prezentare tehnică a Bibliotecii Virtuale, Murguleț a răspuns:

„Are un număr de șase componente principale:

  • infrastructura hardware și software suport;
  • soluția pentru construcția de conținut educațional;
  • soluția de tip magazin de resurse educaționale;
  • interfața de învățare adaptivă;
  • interfața pentru evaluarea gradului de alfabetizare funcțională;
  • o soluție pentru managementul utilizatorilor. Sistemul va folosi cele mai moderne tehnologii existente acum.”

La Conferința eLearning 2021 cu ocazia Zilei internaționale a Cărții din 23 aprilie, Murguleț a afirmat, citând din intervenția secretarului de stat Sorin Ion că „rezultatele la simulările de anul acesta (a II-a, a IV-a și a VI-a) sunt mai bune decât anul trecut și probabil mai bune decât chiar în ultimii ani, ceea ce a demonstrat că școala online a funcționat și eu cred că lucrul acesta se întâmplă tocmai pentru că elevii au apetență deosebită pentru tehnologii”. „Un alt lucru pe care l-am apreciat este că învățământul online nu este egal cu digitalizare. (…) Al treilea lucru, pregătirea profesională și îmbunătățirea skills-urilor generale de predare în rândul profesorilor. (…) Proiectul de Bibliotecă digitală amintit mai devreme, care se află în procedură de achiziție, vizează exact această categorie largă de profesori”.

La finalul conferinței, Murguleț a menționat din nou Biblioteca virtuală despre care a spus că a fost negociată ca pachet la nivelul anilor 2013-2014 și că „este în acest moment în procedură de achiziție (23 aprilie 2021), lansată în noiembrie, probabil că în mai-iunie cel mai curând se va atribui, știm bine cum funcționează achizițiile în România, mai ales la proiecte cu bugete consistente (…) nu avem capacitatea administrativă, oamenii în ministere nu sunt capabili să scrie proiecte de o asemenea anvergură, nu sunt capabili să le gestioneze, sunt încadrați la IT, în ministere, oameni care fac altceva, nu fac IT. Apoi, este o lipsă de asumare la nivelul conducerii ministerelor. (…) Problema este că sunt finanțări europene, sunt proiecte care trebuie să se încheie cel târziu în iulie-august. (…) Probabil o să dăm banii înapoi și pe Bibliotecă la un moment dat”.

Declarațiile, de la minutul 1:25:00 și la 5:33.25, în video-ul de mai jos:
Citește și:
EXCLUSIV Biblioteca școlară virtuală nu va fi gata nici în acest an. Tudor Oprea, subsecretar de stat la Educație, responsabil cu digitalizarea: Câștigătorul va fi anunțat într-o lună-două. 600 de profesori vor realiza conținuturi / Care sunt firmele care au depus oferte
VIDEO Malta a făcut în mai puțin de un an o platformă online cu lecții “la cerere” pentru toate materiile și toți anii de studiu – Proiectul Teleskola / România așteaptă de zece ani o bibliotecă virtuală similară
Maria Manea, secretar de stat în Ministerul Educației: Apreciem că în luna mai putem declara un câștigător pentru proiectul Biblioteca școlară virtuală / Toate proiectele cu fonduri europene aflate în derulare acum au fost publicate pe site

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Monitorizarea audio-video în sălile de clasă din școli și grădinițe, prezentată din punct de vedere legal și regulamentar de Inspectoratul Școlar Ilfov. Precizările vin în contextul apariției imaginilor cu perchezițiile polițiștilor de la Școala Jilava / Nu este nevoie de acordul profesorilor, în anumite condiții. Sunt soluții și pentru părinții care nu ar fi de acord – documente

Activitatea din sălile școlilor și grădinițelor poate fi monitorizată prin intermediul camerelor audio-video dacă Regulamentul de Ordine Interioară (ROI) al unităţii de învăţământ conţine aceste prevederi, potrivit unei informări a…
Vezi articolul

DOCUMENT Sunt școli care nu mai plătesc profesorilor sporul de doctorat, altele au introdus „condiții aberante” în fișa postului, susțin sindicatele din Educație, care solicită în regim de urgență Ministerului deblocarea situației

„Există unități de învăţământ care au hotărât să nu mai plătească indemnizația pentru titlul științific de doctor, altele au introdus în fisa postului condiții aberante pentru acordarea acestei indemnizații, cum…
Vezi articolul

De ce își doresc rectorii să fie veșnici. Sociologul Marian Preda, rectorul Universității din București: Poți să mărești mai mult decât trebuie salariile, să angajezi oameni care îți sunt loiali / Nu este moral ca o universitate să aibă aceeași persoană la conducere timp de 17 sau de 22 de ani, așa cum se va întâmpla dacă legea e votată în varianta actuală

„Dacă vrei într-un fel sau altul să influențezi pe votanți, poți să mărești mai mult decât trebuie salariile. Poți să angajezi timp de 4 ani oameni care îți sunt loiali…
Vezi articolul

Cum începe școala în ultimul dintre landurile germane, Baden-Württemberg: părinții trebuie să declare că din câte știu elevii nu au Covid-19 și nu au intrat în contact cu bolnavi / Masca – obligatorie tot timpul pentru profesori, parțial pentru elevi

Elevii din landul german Baden-Württemberg trebuie să vină, de luni, la școală cu o declarație din partea părinților, care certifică faptul că, din câte știu, nu prezintă simptome de Covid-19…
Vezi articolul