Directoarea Colegiului Național „Matei Basarab” din București, Maria Lidia Șorop, despre organizarea bacalaureatului 2025 în timpul cursurilor: Nu va fi ușor, la competențe am simțit că i-am lăsat pe ceilalți elevi deoparte / Nu poți să faci bine două lucruri în același timp

3.749 de vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Două directoare și o directoare adjunctă de la licee din Capitală au discutat despre problemele și nemulțumirile generate de organizarea examenului de bacalaureat 2025 în timpul desfășurării cursurilor, în cadrul emisiunii InfoEdu de la TVR Info. „Nu poți să faci bine două lucruri în același timp”, a afirmat directoarea Colegiului Național Matei Basarab din București, Maria Lidia Șorop.

Maria Lidia Șorop, directoarea Colegiului Național Matei Basarab din București, Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I.L Caragiale din București și Raluca Diana Răducanu, directoarea adjunctă a Liceului Jean Monnet din București au subliniat dificultățile logistice și umane generate de această decizie, ca bacalaureatul să înceapă pe 10 iunie, când celelalte clase încă au cursuri.

  • Probele scrise la examenul de Bacalaureat 2025 vor începe cel mai devreme din istoria recentă, mai precis din ultimii 15 ani cel puțin, conform unei analize a Edupedu.ro.

Problemele logistice sunt accentuate de faptul că activitatea școlară este practic blocată pentru întreaga zi, având în vedere că durata probelor se poate prelungi cu două ore pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, au subliniat ele: „Pe de altă parte, știți, comisiile de organizare sigilează sălile, școala este practic închisă. Noi nu putem să intrăm în școală și să umblăm așa prin toate sălile”, a afirmat directoarea adjunctă a Liceului Jean Monnet din București, Raluca Diana Răducanu.

Soluția propusă de ministerul Educației, cursurile online asincron, adică situația în care elevii nu vor fi conectați simultan, ci vor primi sarcini de lucru individuale, nu este eficientă, subliniază directoarele, mai ales în cazul elevilor de clasa pregătitoare, care nu pot rămâne singuri acasă: „Vă dați seama că și toate familiile vor fi date peste cap, apropo de copilașii mici, care nu pot fi lăsați singuri, trebuie supravegheați, deci și părinții lor, măcar unul dintre ei, trebuie să își ia liber de la serviciu”, a mai afirmat directoarea adjunctă.

Redăm dialogul integral pe această temă:

Moderatoare: Ce faceți la vară? Cum veți reuși la vară să organizați în paralel examenul de bacalaureat și să țineți și cursurile pentru ceilalți elevi? Examenul de bacalaureat, pentru cine nu știe, începe pe 10 iunie, cu 3 săptămâni mai devreme față de anul trecut.

Maria Lidia Șorop, directoarea Colegiului Național Matei Basarab din București: Nu va fi ușor. Nu va fi ușor, pentru că nici competențele nu s-au desfășurat foarte ușor și am simțit că i-am lăsat pe ceilalți puțin deoparte, pentru că profesorii erau implicați în evaluarea celor de clasa a XII-a. Nu poți să faci bine două lucruri în același timp. La fel, probabil se va întâmpla și începând cu data de 10, pentru că școala trebuie pregătită. Când ai peste 200 și ceva de elevi în bacalaureat, asta ocupă foarte mult din sălile din școală. E clar că ceilalți vor rămâne într-un online.

Moderatoare: Iar în acest moment soluția pentru dumneavoastră este online.

Maria Lidia Șorop, directoarea Colegiului Național Matei Basarab din București: Da, dacă o să se aprobe.

Raluca Diana Răducanu, directoarea adjunctă a Liceului Jean Monnet din București: Nu cred că este o soluție, pentru că profesorii care ar trebui să facă aceste cursuri online trebuie să fie în același timp în comisiile de examen. Ori este imposibil să fac două lucruri în același timp, chiar și într-o zi de muncă. Dacă aș fi dimineață într-un examen să fac după-amiază ore, cine rezistă? Cine știe când se termină examenul de bacalaureat, la ce oră? Anul trecut am avut propriul copil în bacalaureat, s-a întâmplat cu sistemul acesta, cu scanarea, a ieșit la ora 15:30 din școală.

Moderatoare: Am avut situații în București pe care noi le-am filmat, la ora 16:30 examenul nu era încheiat.

Maria Lidia Șorop, directoarea Colegiului Național Matei Basarab din București: Dacă un elev are prelungire a timpului aprobată, pentru că el are nevoie de așa ceva, pentru că e un copil cu cerințe educaționale speciale, el stă 2 ore în plus față de timpul pe care îl are alocat. Asta înseamnă 5 ore, dacă el chiar stă tot timpul pe care îl are.

Moderatoare: În ce măsură stă în picioare varianta în care după-amiaza, așa cum spunea fostul ministru al educației, puteți organiza cursuri în condițiile în care profesorii, la bacalaureat, cel puțin, sunt încrucișați. Adică, de la Jean Monnet, poate merg să supravegheze la capătul Bucureștiului și apoi cum să ajungă înapoi?

Raluca Diana Răducanu, directoarea adjunctă a Liceului Jean Monnet din București: Pe de altă parte, știți, comisiile de organizare sigilează sălile, școala este practic închisă. Noi nu putem să intrăm în școală și să umblăm așa prin toate sălile.

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I.L Caragiale din București: Unde sunt 9-10 clase de a XII-a, nu se poate. Ei nici nu pot fi puși ca sardelele. Președintele comisiei, care vine cu o zi înainte, verifică camerele, trebuie să-i prindă pe toți. Nu-i putem pune așa ca pe niște soldați, ei nu intră câte 35 într-o sală intră 20, cel mult. Deci asta nu este viabilă o asemenea soluție. Întrebarea este ce fac clasele, în cazul meu, V-XI, ce fac trei zile? Ca să nu spun patru.

Moderatoare: Dumneavoastră aveți o situație și mai specială, că aveți de la clasa zero? Ce veți face?

Raluca Diana Răducanu, directoarea adjunctă a Liceului Jean Monnet din București: Păi așteptăm mesaje să ni se spună ce soluții sunt. Am înțeles povestea aceasta cu asincron, adică noi să le punem niște lucruri să facă ei singuri acasă. Vă dați seama că și toate familiile vor fi date peste cap, apropo de copilașii ăștia mici, care nu pot fi lăsați singuri, trebuie supravegheați, deci și părinții lor, măcar unul dintre ei, trebuie să își ia liber de la serviciu, habar n-am. Să știți că și așa cum s-a întâmplat și la competențe, probabil că se va face ceva, vom duce examenul la capăt, pentru că sunt copiii noștri care trebuie să își dea examenul de bacalaureat.

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I.L Caragiale din București: Nu se poate, asta se puteau pune în săptămâna Verde, Altfel, se fac atâtea punți…

Raluca Diana Răducanu, directoarea adjunctă a Liceului Jean Monnet din București: Se poate cu un efort supraomenesc și cu niște niște probleme care apar și niște renunțări și niște compromisuri pe care le facem, foarte mari.

Moderatoare: Care, din ce îmi spuneți, nu merită repetate. Și anul viitor, cum să ne întoarcem, la ce formulă?

Maria Lidia Șorop, directoarea Colegiului Național Matei Basarab din București: Competențele date tot după ce termină școala, ei să fie absolvenți. Examenele se dau
după încheierea anului școlar.


Informații de context despre susținerea probelor la Bacalaureat 2025 în timpul cursurilor

Probele scrise la examenul de Bacalaureat 2025 vor începe cel mai devreme din istoria recentă, mai precis din ultimii 15 ani cel puțin, conform unei analize a Edupedu.ro: România schimbă datele pentru examene cât mai devreme în anul școlar 2024-2025, ca efect al schimbărilor climatice.

Examenul de Bacalaureat 2025 se va susține în timpul cursurilor, ceea ce poate bulversa procesul educațional la celelalte clase și ridică probleme de resursă umană, mai ales că lucrările vor putea fi vizualizate fizic, în premieră, înainte de depunerea contestațiilor.

În luna noiembrie a anului trecut, Florina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre organizarea examenului de Bacalaureat 2025 în timpul cursurilor: „Hotărârile se iau fără să fim consultați. Nouă ni se spune ce să facem. Nu suntem parteneri de discuții niciodată cu Ministerul Educației”. 

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, a vorbit, pentru Prima Tv, despre efectele pe care ar putea să le aibă organizarea examenului de bacalaureat 2025 în timpul cursurilor: „Va fi un haos generalizat”.

Cadrele didactice de la Colegiul „Sfântul Sava” din București au avertizat, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Deca, că profesorii vor fi în situația „imposibilă” de a gestiona finalizarea anului și de a participa la examen.


Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
  • 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
  • 27-29 ianuarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
  • 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea august 2025:
  • 14-21 iulie 2025: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 4-5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 6 august 2025: ⁠Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 7-8 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 11 august 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 12 august 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 august 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 14 august 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 18 august 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 19-20 august 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 26 august 2025: Afișarea rezultatelor finale

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Elevii pot face ore online în timpul probelor scrise la Bacalaureat 2025 din 10-16 iunie – nota Ministerului Educației


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Samsung Electronics Romania

VIDEO „De când am primit tabla interactivă, nu am mai folosit tabla veche. Chiar îmi place”, spune Mihaela Urjan, profesor de Limba și literatura română la Școala Gimnazială Siriu, recent dotată prin PNRR / Colaborarea dintre comunitatea locală și școală este esențială în succesul acestor tipuri de investiții educaționale

Una dintre primele școli în care au ajuns să fie și instalate echipamente din apelul PNRR de dotare a unităților de învățământ, derulate prin primării, consilii locale și consilii județene,…
Vezi articolul

Elevii care au aflat azi notele de la Bacalaureat 2021, încurajați de ministrul Educației să depună contestație: Categoric da! Mă aștept să existe diferențe mai mari între note ca la Evaluarea Națională

Elevii care au aflat azi notele de la Bacalaureat 2021 sunt încurajați de ministrul Educației să depună contestație. Întrebat, într-o intervenție la Digi24, dacă îi încurajează pe absolvenții de liceu…
Vezi articolul

Regulile și condițiile din școli în perioada grevei să fie comunicate părinților prin intermediul profesorilor, cere Federația Națională a Părinților

Federația Națională a Părinților atrage atenția Ministerului Educației, Inspectoratelor Școlare și directorilor unităților de învățământ că sunt necesare clarificări referitoare la gestionarea grevei generale în sistemul educațional, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul