“Dispreț față de mediul universitar” – președintele Consiliului Rectorilor despre decizia Guvernului de a-i impune pe posturi pe pensionarii până la 70 de ani: “Se adaugă altor reglementări deja proaste în domeniu, care prăbușesc universitățile românești”

4.118 vizualizări
Daniel David / Foto: ubbcluj.ro
Impunerea pe posturi a pensionarilor până la 70 de ani decisă astăzi de Guvernul Cîțu “arată neînțelegerea profundă de către guvernanți a acestui mediu” academic. Acuzația vine de la președintele Consiliului Național al Rectorilor, Daniel David, care spune, pentru Edupedu.ro, că decizia Executivului “se adaugă altor reglementări deja proaste în domeniu, care prăbușesc universitățile românești în competiția internațională”.

Creșterea vârstei de pensionare până la 70 de ani are loc automat la cererea angajatului, fără acordul angajatorului, prevede proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, adoptat în ședința de Guvern din 9 iunie și trimis Parlamentului. Premierul Florin Cîțu a declarat la briefingul de după ședință că „este un proiect de lege care merge în Parlament în procedură de urgență”.

Într-o reacție la proiectul adoptat de Executiv, Daniel David spune că, până acum, “colegii cu vârsta peste 65 de ani aveau mai multe posibilități să fie implicați în sistem, pe baza interesului lor și a unor criterii de competitivitate și analiză de nevoi din partea angajatorului: (1) cu prelungire înainte de pensionare, ca titulari; (2) cu contract anual de muncă după pensionare, ca asociați; (3) cu contract de muncă la plata cu ora, după pensionare, ca asociați.”

Președintele Consiliului Național al Rectorilor, Daniel David, declarații integrale pentru Edupedu.ro:

“Pornind de la întrebarea dvs, înțeleg că tocmai s-a adoptat reglementarea că, la cerere, fără analize/decizii de oportunitate ale angajatorului, cei care au 65 de ani pot rămâne angajați până la 70 de ani.

Dacă acest demers poate să fie unul justificabil la modul general – deși poate fi ciudat în sine chiar într-o logică liberală -, în mediul academic acesta este detrimental și arată neînțelegerea profundă de către guvernanți a acestui mediu. Mai mult, acum, când astfel de “decizii neinformate” față de mediul academic devin tot mai frecvente, mi se pare chiar un dispreț față de mediul universitar.

Prin prisma “autonomiei universitare” ar fi trebuit să fim lăsați să spunem și noi ceva în acest proces. Prin prisma “competitivității” ar trebui să avem posibilitatea să mai selectăm resursa umană. Aceste două componente sunt fundamentale în universitățile moderne. Această reglementare se adaugă altor reglementări deja proaste în domeniu, care prăbușesc universitățile românești în competiția internațională.

Așa cum sunt acum lucrurile funcționam bine. Astfel, colegii cu vârsta peste 65 de ani aveau mai multe posibilități să fie implicați în sistem, pe baza interesului lor și a unor criterii de competitivitate și analiză de nevoi din partea angajatorului:

  • (1) cu prelungire înainte de pensionare, ca titulari;
  • (2) cu contract anual de muncă după pensionare, ca asociați;
  • (3) cu contract de muncă la plata cu ora, după pensionare, ca asociați.

Dar cine să înțeleagă? Dar cum să înțelegi dacă nu te interesezi?

Rămâne speranța ca Parlamentul țării să corecteze această situație!”

Citește și:
Rectorul Universității din București, Marian Preda, despre menținerea pensionarilor pe posturi până la 70 de ani, fără acordul angajatorului: Îi vor opri pe tineri să intre în sistem și vor permanentiza mediocritatea și incompetența. E cea mai proastă decizie a guvernului
BREAKING Creșterea vârstei de pensionare până la 70 de ani are loc automat la cererea angajatului, fără acordul angajatorului, potrivit proiectului de lege trimis de Guvern în Parlament


4 comments
  1. Nu era mai simplu ca cei care au pensii pe contributivitate sa poate cumula iar ceilalti nu?
    Problema este cu cei care ies la pensie la 40-50 de ani!

  2. Universitatile romanesti deja sunt prabusite. Va zice un student din anul 3 la UBB la o specializare de top 🙂 Ar fi bine ca Daniel David sa se ocupe de incompetenta cadrelor didactice in special celor de la FSEGA (cei de informatica).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea de Medicină “Carol Davila” lansează un centru de inovație și cercetare, cu atenție pentru soluții digitale, analiză big data și inteligență artificială în sănătate

Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București începe să deruleze proiecte printr-un nou Centru de inovație și e-Health (Cieh), anunță instituția într-un comunicat de presă. Centrul are drept…
Vezi articolul

Cioloș, despre Florin Roman: A dorit să parvină fără niciun fel de calitate profesională / Domnule Ciucă, vă cer să faceți curățenie în cabinet. Senatorul Ștefan Pălărie: Sperăm că domnul Cîmpeanu nu va da acum și o OUG care să permită retragerea diplomelor de licență și master

Președintele USR, Dacian Cioloș, și senatorul USR Ștefan Pălărie au comentat pe Facebook plagiatul lui Florin Roman, proaspăt numit ministru al Cercetării, care a copiat în lucrarea sa de master,…
Vezi articolul

Laurențiu Vlad, câștigătorul primului tur la alegerile pentru funcția de rector al Universității din București, a fost președintele Institutului de Studii Conservatoare al lui Dan Voiculescu

Surpriză în alegerile de până acum pentru conducerea Universității din București. Istoricul Laurențiu Vlad – fost președinte al Institutului de Studii Conservatoare al lui Dan Voiculescu și semnatar al scrisorii…
Vezi articolul