Doar absolvenții de liceu cu diplomă de Bacalaureat să se poată înscrie la școli postliceale sanitare – proiect de lege

13.058 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
La școlile postliceale sanitare ar urma să se poată înscrie doar absolvenții de liceu care dețin diplomă de bacalaureat, spre deosebire de alte forme de învățământ postliceal, unde această diplomă nu este necesară, potrivit unui proiect de lege inițiat de un grup de parlamentari USR. O prevedere similară a existat și în Legea învățământului din 1995.

Potrivit proiectului depus în Parlament la începutul acestei săptămâni, Art. 44, alineatul 9 din Legea educației naționale 1/2011 se modifică astfel:

 • “Au dreptul să se înscrie în învățământul postliceal, în condițiile alin (8), absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat. Prin excepție, au dreptul să se înscrie la școlile sanitare postliceale doar absolvenții de liceu care dețin diploma de bacalaureat”.

În forma actuală a legii, alineatul respectiv spune:

 • “(9) Au dreptul să se înscrie în învățământul postliceal, în condițiile alin. (8), absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat.”

Inițiatorii proiectului de modificare a Legii educației sunt 39 de deputați și senatori USR. Camera decizională este Senatul.

Ei arată, în expunerea de motive:

 • “Asigurarea calității resursei umane din Sănătate este un imperativ pentru România. Personalul medical bine pregătit, cu aptitudini individuale, cunoștințe solide și abilități interpersonale este premisa esențială a unui act medical de calitate (…)
 • Asistentul medical este placa turnantă a echipei medicale care îngrijește pacientul. (…) Este un domeniu care necesită bune abilități cognitive, capacitatea de a învăța și de a deprinde competențe rapid și constant.
 • La ora actuală nu este necesar bacalaureatul pentru ca un absolvent de liceu să se înscrie și să urmeze cursurile școlii postliceale sanitare. Considerăm că promovarea examenului de bacalaureat este un filtru esențial pentru selecția calității resursei medicale din domeniul sanitar”.

Condiția de a avea bacalaureatul pentru cei care se înscriu la postliceale sanitare exista în Legea învățământului din 1995, care prevedea, la art. 52 alin. (2):

 • “Au dreptul să se înscrie la concursul de admitere absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat. La concursul de admitere în școlile sanitare postliceale se pot înscrie numai absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat”.
Citește și:
EXCLUSIV Piața postlicealelor sanitare private, de unde sunt recrutați elevi voluntari în lupta împotriva COVID-19. Locul în care învață 40.000 de elevi și unde a izbucnit scandalul asistentelor false, iar ministerul a reclamat la Poliție două școli

5 comentarii
 1. Felicitari ptr initiativa,este un adevar crunt pe care il regasesc in motivatia d-voastra ,dar va rog sa mai adaugati si faptul ca maistri instructori sunt angajati in sistemul de invatamant sanitar fara o minima experiența.
  Consider ca pregătirea profesionala de 3 ani nu este suficienta pentru a fi profesor de instruire practica fara un minim de experiență profesionala cum era stipulat in legislatia anterioara pana in snul 2007.

 2. Ar trebui investigat cati sunt absolventi de scoala postliceala sanitara fara a promova anterior examenul de bacalaureat si angajati.

 3. Dacă esti prost,ești prost și cu diploma!
  Dacă ești deștept ești deștept și fără prea multa școală!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Consiliul Județean Giurgiu cere tăierea claselor de liceu și înființarea mai multor clase de școală profesională: Giurgiu e mereu pe ultimele locuri la Evaluarea Națională. Prin tăierea claselor de la liceele teoretice ridicăm concurenţa

Tăierea numărul de clase de la liceele din județ este solicitată public de Consiliul Judeţean Giurgiu, care justifică demersul prin faptul că a constatat că în ultimii ani toţi absolvenţii…
Vezi articolul

Un tabel cu sume pentru „fondul clasei” și „cadouri”, publicat de Asociația Elevilor din Constanța, care susține că a primit documentul de la un elev „anonim” și că ar fi vorba despre o practică la Colegiul Național Pedagogic “Constantin Brătescu” / Inspectorul general: Am cerut anchetă internă, vom lua orice măsură se impune

Un tabel în care apar sume cu destinația „fondul clasei” și „cadouri”, a fost publicat de Asociația Elevilor din Constanța, care susține că ar fi vorba despre o activitate de…
Vezi articolul