Doar absolvenții de liceu cu diplomă de Bacalaureat să se poată înscrie la școli postliceale sanitare – proiect de lege

14.495 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
La școlile postliceale sanitare ar urma să se poată înscrie doar absolvenții de liceu care dețin diplomă de bacalaureat, spre deosebire de alte forme de învățământ postliceal, unde această diplomă nu este necesară, potrivit unui proiect de lege inițiat de un grup de parlamentari USR. O prevedere similară a existat și în Legea învățământului din 1995.

Potrivit proiectului depus în Parlament la începutul acestei săptămâni, Art. 44, alineatul 9 din Legea educației naționale 1/2011 se modifică astfel:

  • “Au dreptul să se înscrie în învățământul postliceal, în condițiile alin (8), absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat. Prin excepție, au dreptul să se înscrie la școlile sanitare postliceale doar absolvenții de liceu care dețin diploma de bacalaureat”.

În forma actuală a legii, alineatul respectiv spune:

  • “(9) Au dreptul să se înscrie în învățământul postliceal, în condițiile alin. (8), absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat.”

Inițiatorii proiectului de modificare a Legii educației sunt 39 de deputați și senatori USR. Camera decizională este Senatul.

Ei arată, în expunerea de motive:

  • “Asigurarea calității resursei umane din Sănătate este un imperativ pentru România. Personalul medical bine pregătit, cu aptitudini individuale, cunoștințe solide și abilități interpersonale este premisa esențială a unui act medical de calitate (…)
  • Asistentul medical este placa turnantă a echipei medicale care îngrijește pacientul. (…) Este un domeniu care necesită bune abilități cognitive, capacitatea de a învăța și de a deprinde competențe rapid și constant.
  • La ora actuală nu este necesar bacalaureatul pentru ca un absolvent de liceu să se înscrie și să urmeze cursurile școlii postliceale sanitare. Considerăm că promovarea examenului de bacalaureat este un filtru esențial pentru selecția calității resursei medicale din domeniul sanitar”.

Condiția de a avea bacalaureatul pentru cei care se înscriu la postliceale sanitare exista în Legea învățământului din 1995, care prevedea, la art. 52 alin. (2):

  • “Au dreptul să se înscrie la concursul de admitere absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat. La concursul de admitere în școlile sanitare postliceale se pot înscrie numai absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat”.
Citește și:
EXCLUSIV Piața postlicealelor sanitare private, de unde sunt recrutați elevi voluntari în lupta împotriva COVID-19. Locul în care învață 40.000 de elevi și unde a izbucnit scandalul asistentelor false, iar ministerul a reclamat la Poliție două școli

6 comments
  1. Felicitari ptr initiativa,este un adevar crunt pe care il regasesc in motivatia d-voastra ,dar va rog sa mai adaugati si faptul ca maistri instructori sunt angajati in sistemul de invatamant sanitar fara o minima experiența.
    Consider ca pregătirea profesionala de 3 ani nu este suficienta pentru a fi profesor de instruire practica fara un minim de experiență profesionala cum era stipulat in legislatia anterioara pana in snul 2007.

  2. Ar trebui investigat cati sunt absolventi de scoala postliceala sanitara fara a promova anterior examenul de bacalaureat si angajati.

  3. Dacă esti prost,ești prost și cu diploma!
    Dacă ești deștept ești deștept și fără prea multa școală!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Afacerea Informatica lipsă de la BAC-ul propus de Andronescu. Explicația Ministerului Educației: Probele din cadrul diferitelor tipuri de Bacalaureat vor fi definite în metodologii, nu într-o viitoare lege a educației

Ministerul Educației reacționează la scrisoarea profesorilor universitari care au criticat scoaterea informaticii din bacalaureatul anunțat de Ecaterina Andronescu. “Probele din cadrul diferitelor tipuri de Bacalaureat vor fi stabilite în urma…
Vezi articolul

BREAKING Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru profesorii de gimnaziu și liceu. Eseu de 900-1500 de cuvinte despre un text de Alexandru Macedonski, cerință pentru candidații la Limba română

Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru profesorii de gimnaziu și liceu au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a concursului național a avut loc între…
Vezi articolul

Numărul adolescenţilor cu tulburări din sfera emoţională s-a triplat după pandemie, la Spitalul Obregia. Psihiatru: Trebuie să învățăm să gestionăm emoțiile puternice, iar psiho-educația o pot face părinții și cadrele didactice

Florina Rad, medic primar în psihiatrie pediatrică la Spitalul Obregia din Capitală, a declarat într-un interviu citat de G4Media.ro că după pandemie procentul adolescenţilor diagnosticaţi cu tulburări din sfera emoţională…
Vezi articolul

În 17 județe copiii sunt lăsați corigenți masiv în clasa a VIII-a, ca să nu intre în Evaluarea Națională. “Intenționăm să descifrăm mecanismul intern prin care am ajuns aici,” anunță ministrul

În 17 județe din toată țara, ratele de corigenți sau elevi lăsați cu situația neîncheiată cresc masiv în clasa a VIII-a, potrivit unei statistici publicate de Ministerul Educației. Cele mai…
Vezi articolul

Olimpiada Internațională de Chimie, găzduită de Japonia, s-a desfășurat online anul acesta. Marius Andruh: E un eveniment complex la care elevii visează să participe, nu să stea închiși într-un amfiteatru / Când se întâlneau toți în altă țară, se legau prietenii între ei

În perioada aceasta, când se desfășoară la Tokyo Jocurile Olimpice, un alt eveniment olimpic ar fi trebuit să fie găzduit fizic în Japonia – Olimpiada Internațională de Chimie. Însă, din…
Vezi articolul