DOCUMENT Admitere liceu 2023 în alt județ: Înscrierea, completarea și transmiterea fișelor candidaților care participă la admiterea computerizată în alt județ

6.618 vizualizări
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com
Absolvenții de clasa a VIII-a care susțin Evaluarea Națională 2023 și doresc să participe la admiterea computerizată în alt județ pot completa fișa de înscriere la școala pe care au absolvit-o, online sau la centrul special de înscriere din județul în care doresc să participe la admitere, în situaţii excepționale, potrivit procedurii trimise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare. 

Procedura prevede și modalitatea de înscriere a candidaților, cum se face completarea și transmiterea fișelor. În cazul în care Fișa de înscriere se transmite online, este necesară și o declarație – tip pe proprie răspundere. 

Procedura se adresează candidaților din seria curentă și celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023-2024 care participă la etapa de repartizare computerizată și admitere în învăţământul liceal pentru anul școlar 2023-2024.

Înscrierea candidaților care doresc să participe la repartizarea computerizată în alt județ și completarea fișelor

„Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care participă la admitere în alt județ și de către părinții acestora se poate realiza:

  1. La sediul unității de învățământ pe care a absolvit-o candidatul;

Completarea opțiunilor la sediul unităţii de învăţământ se face pe baza unei programări realizate de conducerea unităţii de învăţământ și profesorii diriginți telefonic sau prin e-mail; programarea se realizează la numărul de telefon sau pe adresa de e-mail comunicate de unitatea de învățământ gimnazial și dedicate admiterii în învăţământul liceal pentru anul școlar 2023-2024. Completarea opțiunilor se face de către candidat în prezența părintelui/ reprezentantului legal al acestuia și a dirigintelui clasei; aceștia, împreună cu candidatul, vor semna Fișa de înscriere.

  1. Prin formularul – Fișa de înscriere, transmis electronic unității de învăţământ pe care a absolvit-o candidatul;

La solicitarea candidatului/părintelui/reprezentantului legal al acestuia, unitatea de învăţământ poate transmite electronic Fișa de înscriere a candidatului, în vederea completării opțiunilor. În acest caz Fișa de înscriere, completată de către unitatea de învățământ cu datele menționate la alin.(1) se transmite scanată, pe adresa de e-mail comunicată de către candidat/părinte/reprezentantul legal al acestuia. 

Completarea opțiunilor se face de către candidat în prezența părintelui/reprezentantului legal al acestuia, care vor semna Fișa de înscriere și o vor retransmite unităţii de învăţământ, scanată/fotocopiată. Unitatea de învăţământ va confirma, prin e-mail, primirea documentului, În procesul de completare a opțiunilor, candidatul și părintele/reprezentantul legal pot beneficia de asistență din partea dirigintelui clasei, prin mijloace electronice de comunicare (telefon, e-mait, videoconferință online). În situația în care informațiile din documentul transmis electronic sunt incomplete, nu sunt lizibile sau dacă se constată inadvertențe între informațiile din document și cele din aplicația informatică, unitatea de învăţământ poate solicita candidatului/părintelui/ reprezentantului legal al acestuia prezentarea la sediul unității.

  1. La centrul special de înscriere din județul în care doresc să participe la admitere, în situaţii excepționale.

Comisiile de înscriere din unitățile de învățământ gimnazial îndeplinesc, pe lângă atribuțiile prevăzute în Metodologie, și următoarele atribuţii în ceea ce privește înscrierea candidaților în alt județ:

a) asigură informații si consiliere elevilor şi părinţilor, pe întreaga perioadă a înscrierii, la sediul unității de învăţământ sau prin mijloace electronice de comunicare (telefon, e-mail, videoconferință on-line);

b) informează elevii și părinții asupra rezultatelor obţinute la evaluarea Națională, la nivelul județului în care se dorește admiterea precum și asupra numărului de elevi corespunzător fiecărei tranșe de medii de admitere și cu privire la adresa de internet la care poate fi consultată/descărcată/listată broșura de admitere din judeţul în care se dorește repartizarea;

c) consiliază părinții și elevii, prezentând toate informațiile necesare cu privire la unitățile de învățământ (filiere, profiluri, specializări, domenii de pregătire, contraindicații medicale pentru anumite calificări profesionale etc.) din județul în care doresc să participe la admitere;

d)  completează fișele de înscriere ale candidaților care doresc să participe la admiterea computerizată în alt județ cu codul unității de învăţământ gimnazial, cu datele personale ale acestora, și după caz, cu notele şi media generală de la Evaluarea Naţională din clasa a VIll-a, cu media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, și cu media de admitere;

e)  asigură introducerea în calculator a opțiunilor cuprinse în fișele de înscriere ale candidaților care doresc să participe la admiterea computerizată în alt județ.

f)  asigură transmiterea, către comisia județeană de admitere din județul de proveniență, a fișelor de înscriere originale ale candidaților care participă la admiterea în alt județ, în aceeași modalitate aplicată pentru candidaţii care se înscriu pentru admiterea în judeţul de proveniență. 

Comisia de înscriere din unitatea de învăţământ gimnazial din care provin candidații asigură completarea fișelor de înscriere ale absolvenților de clasa a VIII-a cu codul județului, cu codul și denumirea unității de învăţământ gimnazial, cu datele personale ale acestora, cu media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, cu notele și media generală de la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și cu media de admitere. Fișele se semnează de către directorul unității de învățământ și se aplică ștampila acesteia.

Fișele de înscriere ale candidaților care au susținut sau cărora li s-au echivalat, conform prevederilor legale în vigoare, probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă se completează și cu rezultatele acestor probe.

Completarea listei de opțiuni se realizează pe baza broșurii județului în care se dorește repartizarea, prin completarea codului județului și a codurilor opțiunilor pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire dorite.”

Înregistrarea datelor în aplicația informatică ADLIC pentru admiterea computerizată în învățământul liceal și verificarea corectitudinii datelor introduse în aplicație

„Introducerea în aplicația informatică a opțiunilor din fișele de înscriere ale candidaților care participă la admiterea computerizată în alt județ se realizează la unitatea de învăţământ de proveniență a candidaților.

În cazul candidaților care se prezintă la sediul unității de învăţământ pentru completarea opțiunilor, introducerea opțiunilor în aplicația informatică se va realiza imediat după completarea Fișei de înscriere.

După introducerea opțiunilor în aplicaţia informatică, prin selectarea județului în care candidatul dorește să participe, fișele din calculator vor fi listate, semnate de președintele comisiei de înscriere și vor fi verificate, în ceea ce privește corectitudinea datelor, de către candidaţi și părinții/reprezentanții legali ai acestora, în prezența dirigintelui.

În cazul existenței unei erori, aceasta este semnalată comisiei de înscriere de către părinte, în prezența dirigintelui și este corectată în aplicația informatică. Fișa corectată se listează, se semnează de candidat, de părinte/reprezentantul legal și de profesorul diriginte, pentru a confirma faptul că aceasta este corectă și acceptată și rămâne în posesia părintelui/reprezentantului legal.

În cazul candidaților care au solicitat transmiterea electronică a Fișei de înscriere, introducerea datelor în aplicația informatică se face de către comisia de înscriere din unitatea de învăţământ din care provine candidatul/centrul zonal de înscriere, prin selectarea județului în care candidatul dorește să participe. Fișa listată din calculator este semnată de către președintele comisiei iar o copie scanată a acesteia este transmisă, prin mijloace electronice de comunicare, candidatului și părintelui/reprezentantului legal, pentru a fi semnată.

În cazul existenței unei erori, aceasta este semnalată de către părinte comisiei de înscriere, care o corectează în aplicația informatică. Fișa corectată se listează, se semnează de diriginte şi se retransmite, prin mijloace electronice de comunicare, candidatului/părintelui/reprezentantului legal care are obligația de a confirma, electronic, primirea documentului. Candidatul şi părintele/reprezentantul legal semnează fișa primită pentru a confirma faptul că datele sunt corecte și acceptate și retransmit o copie scanată/fotocopiată a fișei de înscriere semnată, prin mijloace electronice, unității de învățământ.

Dispozițiile finale ale procedurii prevăd ca în situația transmiterii prin mijloace electronice a Fișei de înscriere, candidatul și părintele/reprezentantul legal al acestuia vor transmite unităţii de învăţământ și o declarație – tip pe proprie răspundere, prevăzută în Anexa la prezenta procedură, cu privire la veridicitatea informaţiilor introduse în Fișa de înscriere.

Comisiile de înscriere din unitățile de învăţământ vor informa candidații și părinţii/reprezentanţii legali ai acestora cu privire la obligația acestora de a verifica primirea confirmării menționate la art.9, alin.(3) și de a semnala comisiei lipsa confirmării, în perioada prevăzută în calendarul admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023-2024.

Fișele de înscriere originale se păstrează în centrul județean de admitere din județul de proveniență timp de doi ani de la încheierea admiterii.”

Amintim că media claselor V-VIII nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu 2023, potrivit ordinului privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023-2024.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

Redăm calendarul admiterii la liceu 2023:

6-7 și 10-17 iulie 2023: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită! Numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului!

Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ și depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere

NOTĂ: 1) Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru rromi și candidații nerepartizați pe locurile distinct alocate în unitățile de învățământ de masă candidaților cu CES, precum și cei care au fost repartizați dar care solicită, în scris, renunțarea la locul pe care au fost repartizați, care doresc să participe la etapa de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023-2024, completează opțiunile în perioada 14 – 17 iulie 2023.

2) Candidații, care au participat la prima etapă de admitere în învățământul profesional și dual și care nu au fost admiși, completează opțiunile în fișele de înscriere în perioada 15-16 iulie 2023.

6-7 și 10-14 iulie 2023: Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere

6-7 și 10-14 iulie 2023: Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată

17 iulie 2023: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în  aplicația informatică centralizată.

Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de  opțiuni  originale la centrul de admitere județean/al municipiului București

17 iulie 2023: Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată

18 iulie 2023: Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională

18 iulie 2023: Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată

19 iulie 2023: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal.

Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București

20 – 25 iulie 2023: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați

25 iulie 2023: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere

26-28 iulie 2023: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată”.

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com | Dreamstime.com | Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
DOCUMENTE Fișa de înscriere la liceu 2023, trimisă de Ministerul Educației către inspectoratele școlare / Calendarul admiterii la liceu 2023 
Admitere liceu 2023. Procedura pentru completarea fișei de înscriere, transmisă de Ministerul Educației. Fișa poate fi completată la școală, în prezența părintelui și a dirigintelui, sau transmisă prin e-mail
LISTA Broșura de admitere la liceu 2023. Toate județele au publicat broșura cu numărul de locuri în clasa a IX-a pentru anul școlar 2023-2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admitere liceu 2021. Cum alegem profilul potrivit? Psiholog școlar: Există mai multe prejudecăți care-i determina pe părinți să ignore realitatea. Costurile unei alegeri greșite sunt multiple: scăderea stimei de sine, frustrare, atacuri de panică, depresie, conflicte în familie, sacrificii, bani pe meditații

Săptămâna aceasta, vineri, 16 iulie, este prima zi când absolvenții claselor a VIII-a și părinții lor pot completa fișa cu opțiuni pentru licee în funcție pentru repartizarea computerizată care va…
Vezi articolul

UTIL Ghid pentru Evaluarea Națională 2022. Intrarea în săli se face la ora 8, la ora 9 începe proba / Candidații pot cere foi suplimentare care se capsează pe broșură, pot scrie doar cu cerneală sau pix albastru – ce pot face dacă greșesc pe foaia de examen

Procedurile pentru desfășurarea Evaluării Naționale la clasa a VIII-a 2021 rămân valabile, cu excepția rigorilor sanitare legate de purtarea măștii, fiind cele publicate anul trecut de Ministerul Educației. Examenele încep…
Vezi articolul

Rezultate admitere liceu 2022. Top 50 de specializări pe țară / Colegiul Național „Sfântul Sava” din București este pe primul loc la media de admitere pentru Matematică-Informatică cu clasa de engleză bilingv

Colegiul Național „Sfântul Sava” din București rămâne și anul acesta pe primul loc la media de admitere la profilul Matematică-Informatică, cu media 9,89 la clasa de engleză bilinv, potrivit rezultatelor repartizării…
Vezi articolul