Dosar penal in rem, pentru agresiuni de natură sexuală, deschis de polițiștii din Brașov, după mai multe mărturii care îl acuzau de hărțuire pe profesorul Alexandru Matei

695 de vizualizări
Foto: © Cateyeperspective | Dreamstime.com
Un dosar penal in rem a fost deschis în cazul acuzațiilor de hărțuire la adresa profesorului Alexandru Matei de la Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov, potrivit polițiștilor din Brașov. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au transmis Edupedu.ro că „cercetările se fac în rem pentru infracțiuni de agresiune sexuală”.

Potrivit IPJ, până acum nu au fost depuse sesizări sau plângeri legate de acest caz și polițiștii s-au sesizat din oficiu.

„Avem un dosar deschis, se fac verificări pentru a se lămuri aceste aspecte apărute în spațiul mass-media. Nu avem nicio plângere depusă până în acest moment. Se vor verifica aceste împrejurări”, a spus pentru Edupedu.ro purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, Daniel Zontea.

„Cercetările se fac in rem, cu privire la fapte. Sunt niște supoziții, niște prezumții. În funcție de concluziile la care ajung organele de cercetare penală sub coordonarea procurorului, se vor dispune și măsurile legale”, a adăugat Zontea. Potrivit unui comunicat al IPJ Brașov remis Edupedu.ro, „cercetările se fac în rem pentru infracțiuni de agresiune sexuală”.

Recent, într-un comunicat al organizației PEN România, peste 150 de scriitori condamnă comportamentul profesorului și criticului Alexandru Matei, acuzat de hărțuire – „Este nevoie de o reacție fermă de solidarizare” și de o „dezbatere amplă”, susțin aceștia.

Comisia de etică a Universității Transilvania din Brașov (UniTBv) a fost sesizată de conducerea instituției de învățământ superior cu privire la acuzații și în acest moment procesul de verificare este în derulare, spune purtătoarea de cuvânt a UniTBv pentru Edupedu.ro.

Edupedu.ro a scris despre postările a cel puțin trei studente sau foste studente din țară care au scris pe Facebook marți și miercuri, 27-28 februarie, despre cum profesorul le hărțuia pe rețelele sociale, referitor la aspectul fizic, și cum le scria încontinuu deși acestea nu au mai vrut să discute cu el.

  • ”Alex, ești cam bună. Așa că nu știu dacă ai de ce să îți faci griji. (…) Dar ești îndrăgostită de cineva, iar eu sunt deja căsătorit… :(”, i-a scris în 2020 Alexandru Matei unei studente de la Facultatea de Litere de la UBB Cluj, atunci în anul I de studii. „Lasă-mă să pic studenții… Îi pic, mademoiselle”, i-a mai scris profesorul aceleiași tinere, după cum se arată în capturile de ecran publicate de aceasta.

Foto: © Cateyeperspective | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Peste 150 de scriitori condamnă comportamentul profesorului și criticului Alexandru Matei, acuzat de hărțuire: Este nevoie de o reacție fermă de solidarizare și de o dezbatere amplă
Universitatea Transilvania din Brașov a sesizat Comisia de etică în cazul profesorului Alexandru Matei, acuzat de mai multe foste studente de hărțuire

1 comment
  1. Am citit ce s-a postat pe Facebook. Tipul e un libidinos rar. Dar sa fii libidinos e o infractiune? Faptul ca i-a scris fetei aceleia cand avea 17 ani probabil intra sub vreo incidenta, desi posibil in 2012 sa nu fi intrat. Nu mi-as dori in ruptul capului un asemenea specimen in viata mea, cu atat mai putin in viata copiilor mei (cum nu imi doresc nici alcoolici, nici manelisti, nici mincinosi notorii, nici barbati care comit adulter – cu femei majore, nici femei de speta joasa etc) dar parca am acest sentiment ca pana la urma nu e o infractiune sa fii un om de 3 lei. Mi se pare ciudat ca este tarat prin noroi si ca i se publica conversatiile, la urma urmei private.. La inceput am crezut ca fetele respective erau studentele lui, se pare ca nu erau. Poate gresesc. Sunt curioasa de alte pareri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Platforma de management organizațional VIVA

Toată lumea vede activitatea profesorilor de 18 ore de predare. Profesorul este și un funcționar, spune un director de școală / Utilitatea platformei care eliberează cadrele didactice de și mai multă muncă administrativă, explicată de doi directori

„Toată lumea vede activitatea profesorilor ca fiind aceea de câteva ore la clasă, cea de 18h de predare, să spunem așa, dar munca lor în școală nu se oprește. Platforma…
Vezi articolul

Scriitorul Radu Vancu a participat la mitingul de amploare al profesorilor în București: Sunt kilometri de oameni. O autostradă umană. Să ne adăugăm fiecare (părinte, elev, profesor) milimetrul nostru de demnitate. Până când autostrada asta a demnității va înconjura toată România. E singura noastră șansă

„Să nu lăsăm România educată singură. Când am lăsat-o singură cu un președinte, aproape c-a distrus-o. Să ne adăugăm fiecare (părinte, elev, profesor) milimetrul nostru de demnitate. Până când autostrada…
Vezi articolul