După 66 școli renovate în ultimii 3 ani, în care învață peste 10.000 elevi, Asociația BookLand anunță construcția de școli etalon care să asigure și un pachet complet de servicii, inclusiv metodă de predare, conținut educațional și locuri de muncă după absolvire / Vor fi puse gratuit la dispoziția copiilor din rural

557 de vizualizări
Foto: Asociația Bookland
Construcția de școli etalon care să asigure și un pachet complet de servicii, inclusiv metodă de predare, conținut educațional și locuri de muncă după absolvire, anunțată ca proiect pentru următorii ani de Asociația BookLand. Organizația este specializată în renovarea sau construcția de instituții de învățământ, iar în ultimii 3 ani a renovat și modernizat 66 de școli și grădinițe, potrivit unui comunicat de presă.

Despre proiectul de construcție a școlilor etalon, reprezentanții asociației scriu că „intenționează să le deschidă în fiecare județ” și că „vor fi moderne și sustenabile (cu cantină, facilități sportive, cinema & sala teatru, biblioteca, laboratoare, spații relaxare, livada dar și solar în care va crește propriile legume) și vor fi puse gratuit la dispoziția copiilor din zona rurală”.

Comunicatul publicat în debutul anului școlar arată că „peste 2.9 milioane elevi, preșcolari și anteprescolari au revenit la școală pe 5 septembrie 2022 în aproape 25.000 clădiri școlare. Ministrul Educației a declarat recent că două treimi dintre acestea nu necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu. Dintre cele 33% care necesită autorizația, acesta a menționat că „doar 18,7% și 14,3% care nu au obținut încă, fie sunt în curs de obținere, fie nici măcar nu au demarat procesul de obținere a autorizării pentru securitate la incendiu”. Dar această nu ar fi singură problema legată de infrastructură educațională: clădirile școlilor și grădinițelor trebuie să fie o prioritate pentru toate autoritățile publice locale. Dincolo de argumentele de ordin financiar, de mediu, cel mai important aspect este legat de sănătatea și performanță școlară a copiilor, cu impact pe termen lung asupra dezvoltării comunităților locale, respectiv a societății”.

„Oare aceste procente nu sunt rezultatul direct proporțional al lipsei importanței acordată educației? Este posibilă reforma învățământului? Este! Important este să se dorească. Reforma (nu peticirea) învățământului românesc este imperios necesară. Nu putem pretinde performanță de la elevii care învață în condiții improprii. Un mediu confortabil, modern, sigur și sănătos este absolut necesar pentru starea de bine și pentru productivitatea lor.

Nu există un raport oficial, însă va puteți imagina câte școli își așteaptă elevii în clădiri pline de igrasie și mucegai, cu băncuțe rupte, uși/geamuri/pardoseli deteriorate, acoperișuri și tavane prin care plouă, curți pline de noroi, sobe în sălile de clasa și WC în spatele școlii.

Astfel că ne putem „baza” an de an pe dezamăgirea și demotivarea a cel puțin 30% dintre copiii care, la un moment dat, nu se vor mai înhăma la această corvoadă numită „educație”. Involuție care va aduce cu sine și scăderea PIB și, automat, a nivelului calității vieții. Ce facem până atunci?

„Mobilizăm mediul privat!” este răspunsul dat de Asociația BookLand care, iată, în curând anunță un bilanț de 66 instituții școlare renovate în ultimii 3 ani. Fără granturi europene, pur și simplu mobilizând sute de companii să contribuie cu bani, produse sau servicii (prin redirecționarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994)”, mai precizează reprezentații organizației.

Aceștia mai spun că autoritățile locale, odată implicate și ele – financiar sau logistic – „pot deveni parteneri de nădejde în acest demers”.

„Cele 29 instituții școlare din calendarul de Renovare 2022 se regăsesc în 22 județe – Argeș, Bacău, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vaslui, Vrancea -, la ora actuală 12 fiind deja finalizate, restul în plin șantier sau pe cale să fie renovate în ultimele luni ale anului.

În final, în cele 66 școli renovate, anual, peste 10.000 elevi vor simți beneficiile unei școli „că afară”. Diferența se vede deja, conform spuselor directorilor instituțiilor: nu se mai pleacă la alte școli din apropiere, ba chiar se înscriu mai mulți elevi la aceste școli, iar profesorii își iau mai multe ore de predare în cadrul acestora.

„Împreună CONSTRUIM oameni” e deviza Asociației BookLand la care, în ultima vreme, au început să adere și persoanele fizice prin completarea Formularului 230 sau prin transmiterea unui SMS cu textul CONSTRUIM la 8845, donand astfel 2 Euro lunar pentru normalitatea în educație”, potrivit comunicatului.

Să nu ajungem să regretăm timpul pierdut, timpul în care am așteptat. Societatea evoluează mai rapid decât sistemul care ar trebui s-o ghideze. Iar dacă direcția e greșită, copiii noștri sunt afectați iremediabil, căci timpul nu mai poate fi dat înapoi. Școală online i-a nenorocit, să nu o facem și noi prin nepăsare și neimplicare. Și o să fiți uimiți cât de puțîn trebuie că lucrurile să se pună în mișcare! Să începem prin a fi exemplu pentru cei mici. Schimbarea lor să înceapă cu schimbarea noastră… măcar a mentalitățîi. Să nu le mai spunem copiilor că școală nu le pune pâine pe masă, căci chiar asta face… însă, în timp. Să ii încurajăm să se ducă la cursuri, să învețe pentru ei înșiși, nu pentru note și să aibă curajul să-și urmeze vocația, oricare ar fi această: contabil, medic, tâmplar, șofer. E nevoie de fiecare! Noi, românii, poate că nu ne-am mobilizat că alte popoare – iar asta fiindcă avem un nivel de toleranță și suportabilitate mult prea exersat de-a lungul istoriei noastre zbuciumate -, însă am făcut-o mereu când ne-a ajuns cuțitul la os. Până aici! Acum ori niciodată să ne croim altă soarta!”, a declarat Mihaela Petrovan, fondator al Asociației BookLand.

Companiile și organizațiile partenere în demersul de modernizare a școlilor au fost: „Unicredit Consumer Financing, Decathlon, SIT, Elis Pavaje, Leroy Merlin, Bilka, Viva Credit, Titan Machinery România, Turbomecanica, Arkema, Profi, Synevo, Rehau, Amazon, Trutzi, Masterplast, Barrier, Ferroli, Ariston, Sipex, GLS România, Pall-Ex România, Austrotherm, Siniat, Novarservis Ferro Group, Cesarom, Wenglor, Asseco Group, Fami Notara, Fuchs Condimente, Instal Impex, Asevi, Policolor, Savană Culoare, Caparol, Nuclearelectrica, E.ON România, Somaco Grup Prefabricate, Novaintermed, Marvicon, Ropeco București, Purmo Group, Baumit, Ravago Rom, Xella RO, Porta Doors, Sanotechnik, Deutsche Leasing, Tesy, Sykes România, Certo Industrie, Real Grup Invest, Kaefer România, Porsche România, Square Chem, Elpreco, Fabrică de Profile, Isomat, Royal Trans, Raveli, Niko Auto Com, Fereastră Rekord, Bauelemente, AVBS Credit, Ecogreen Metal House, Argenta, Larex-Ir, MaxBau, Novatik, Genco’93, Alpha Pompe, Safetech Innovations, Pro Invest, Sagrod, Hollrom Impex, Barza, Eximprod Grup, Heinrig Impex, Radox, ButanGas, Linde Gaz România, Temad, Romstal, Valrom, Flash Lighting Services, Total Electric, Pro Energ, Solexpert, MuralShop, DPD, Eglo, Luxten, Mindo, Selcar Internațional, Limpio, Gedafarm, Măr&Pet, Eurotigla, Arsis, Coface, VitraQ, Termoplast, Agricost, RG Design, Romprofix, Todome, Gilcom, Vinca Marmură, Unimec și alții”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Grevă generală în școli. Inspecțiile pentru gradele didactice pot fi amânate, anunță liderul sindical Marius Nistor / „Sunt sute de noi aderări la acțiunea de protest”, potrivit acestuia

În timpul grevei generale, inspecțiile pentru gradele didactice pot fi amânate, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: „Nicio problemă, se pot…
Vezi articolul
examen

Parlamentul European vrea noi reguli pentru a combate dependenţa digitală: Europarlamentarii sunt îngrijoraţi de impactul prelungit asupra sănătăţii minorilor şi vor mai multe cercetări cu privire la riscurile legate de serviciile online

Într-un raport adoptat marţi cu 545 de voturi ”pentru”, 12 ”împotrivă” şi 61 de abţineri, eurodeputaţii „avertizează asupra naturii care creează dependenţă a jocurilor online, a reţelelor sociale, a serviciilor…
Vezi articolul