Eleva care a lansat petiția, semnată de 300.000 de oameni, pentru înlocuirea tezelor: Noi doar am cerut înlocuirea tezelor cu teste sumative urmate de feedback din partea profesorilor

3.739 de vizualizări
Foto: © Sebnem Ragiboglu | Dreamstime.com
Petiția inițiată de Bianca Năstase, eleva de 17 ani care cere înlocuirea tezelor din cauza pandemiei, scrie o scrisoare deschisă în care își explică demersul care a adunat cel mai mare număr de semnături înregistrate vreodată pe platforma declic.ro, potrivit unui comunicat dat de reprezentanții platformei.

Cele peste 296 de mii de semnături înseamnă aproape jumătate din numărul liceenilor din România, susțin autorii comunicatului. 

Ministrul Educației a anunțat marți că menține tezele: „Teza, ca orice evaluare, nu este o pedeapsă, ci ne ajută să înțelegem unde ne situăm cu adevărat, fără a ne minți pe noi înșine”, a scris într-un comunicat de presă ministrul Sorin Cîmpeanu.

Scrisoarea deschisă a Biancăi Năstase, transmisă prin intermediul Declic, poate fi găsită mai jos: 

296.000 de elevi nu vor teze

 Bună ziua!

Mă numesc Bianca Năstase, am 17 ani și sunt elevă în clasa a XI-a. Săptămâna trecută am inițiat o petiție cu titlul „Nu vrem teze anul acesta”, legată de „substituirea tezelor cu teste sumative cu subiect unic la nivel național, fără ca aceste note să fie trecute în catalog.” La momentul actual (în aproape 5 zile) s-au adunat 292 de mii de semnături. În spatele acestor semnături sunt elevi din toată țara care așteaptă o schimbare, o schimbare pe care domnul ministru al educației, Sorin Cîmpeanu, pare că a perceput-o eronat. 

Ca să o luăm cu începutul, de 2 ani pregătirea noastră pentru „viața reală” este susținută online. Nu cred că domnul ministru știe cu ce ne-am confruntat în această perioadă de stat acasă, nu cred ca are idee câte ore s-au făcut, ore care au doar 40 de minute/sesiune, nu știe dacă profesorii participă la ore, mai ales pe fondul unei perioade cu extrem de multe cazuri/decese Covid (implicit din rândul elevilor, al profesorilor sau al rudelor/apropiaților acestora).

Citez din declarația ministrului Sorin Cîmpeanu: „Deci există o dorință foarte periculoasă de micșorare a duratei de cursuri, de micșorare a numărului de ore, de micșorare a tot ceea ce înseamnă școală. Și eu, când eram elev, îmi doream mai puține teste și mai puțină școală. Ca ministru și ca profesor, da, doresc o perioadă mai lungă de cursuri”.

Scopul acestei petiții nu a fost acela de a micșora durata cursurilor sau a numărului de ore (care, repet, au doar 40 minute, în fapt). Singura persoană care a modificat structura anului școlar este domnul Cîmpeanu. Noi doar am cerut înlocuirea tezelor cu teste sumative urmate de feedback din partea profesorilor. Revin la ceea ce am spus mai sus: nu ne-a fost înțeles mesajul! De către cine? De către ministrul Educației, care ar trebui să fie un exemplu pentru educația copiilor acestei țări, să găsească cele mai potrivite soluții pentru vremurile actuale.

Așa cum anul trecut școlar nu au fost susținute teze și nimeni nu a făcut atâta zarvă, consider ca și anul acesta se poate proceda la fel. 

Repet: nu cerem să fie scoase tezele, cerem doar înlocuirea acestora. 

Această teză este doar o notă, prin care profesorul nu își face decât „datoria” față de Minister. În schimb, testele sumative cu subiect unic la nivel național, propuse de noi, sunt cele care pot arăta cu adevărat care este realitatea din școala românească, care ne este nivelul la acest moment. Totuși, cred că Ministerul Educației trebuie să se adapteze și updateze vremurilor așa cum au făcut-o elevii, părinții și profesorii, la rândul lor”.

  • Peste 296.000 de elevi au semnat o petiție lansată pe platforma CampaniaMea.declic.ro, pusă la dispoziția cetățenilor de către Comunitatea Declic. Aceștia îi solicită Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, înlocuirea tezelor semestriale cu teste sumative cu subiect unic la nivel național, fără trecere în catalog, urmate de feedback din partea profesorilor. Totul, din cauza nivelului slab al predării din perioada pandemiei.

“Faptul că aproape 300.000 de elevi cer o reevaluare a conceptului de teze ar trebui să-i dea de gândit ministrului Cîmpeanu. Este o mobilizare fără precedent, neatinsă de niciun alt subiect semnalat de către cetățeni în petițiile lor, pe platforma pusă la dispoziție de Comunitatea Declic. Ar putea măcar să le asculte vocile, nu să-i trateze după principiul: ‘Lasă că știu eu mai bine’, așa cum am văzut în reacțiile sale din presă”, a declarat Luminița Dejeu, coordonatoarea platformei CampaniaMea.declic.ro

În ultimele 3 semestre tezele au fost eliminate, elevii fiind evaluați prin alte metode de profesorii de la clase.

Numărul de teze a fost redus anul acesta, astfel: la clasa VIII-a elevii vor susține în loc de trei teze, doar două teze. La liceu, numărul lucrărilor de evaluare semestrială (teze) a fost redus de la patru la trei.

Foto: © Sebnem Ragiboglu | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Ministerul Educației anunță că menține tezele. Sorin Cîmpeanu explică de ce sunt importante: Teza, ca orice evaluare, nu este o pedeapsă, ci ne ajută să înțelegem unde ne situăm cu adevărat, fără a ne minți pe noi înșine
ULTIMA ORĂ Ce teze susțin elevii la gimnaziu și liceu, din 6 decembrie 2021: Vezi lista completă a lucrărilor de evaluare semestrială pentru liceu, profesional și clasele a VII-a și a VIII-a

4 comments
  1. Testul sumativ este… o teză. Mai gândim și noi logic un pic…? Cine are probleme cu logica aplicată este invitat să facă niște simple comparații între ceea ce ar însemna o teză și ceea ce se verifică la un test sumativ. Concluzia: același lucru.
    Vă rog, haideți să nu batem câmpii și să ne agităm pe teme, care nu sunt motiv de agitație.
    Teza va da unora bătaie de cap la socotirea mediilor, iar pentru alții a devenit deja motiv de bătut apa în piuă. Păcat!
    Uff… buff!

  2. Desființarea școlilor nu o cere nimeni? La elevi și părinți mă refer. Cât tupeu și nesimțire au cei din noua generație. Sper să plece toți din țară, că tot consideră ei că în străinătate sunt bani pe străzi.

  3. Fetita asta e din alta planeta. Numai tampenii spune. Auzi…sumative nationale fara trecere in catalog:)) De bine de rau macar ma uit la elevii mei cat de cat mai dau 2 lei pe teze de frica sa nu ramana corigenti. Dar nu mai mult si nu din alta motivatie. Dar macar le mai pasa acolo un 0,00099 la suta.

    1. Da, de pe o planetă cu mult mai evoluată. Din comentariul Dvs îmi dau seama că sunteți profesor. Acum îmi este limpede de ce suntem în coada clasamentelor la testele standardizate. Este o realitate tristă, când în toată lumea se vorbește despre învățarea vizibilă, care presupune mai întâi de toate feedback constructiv din partea profesorului și calitatea relației profesor-elev, noi ne batem cu pumnul în piept că ai noștri copii mai învață câte ceva de frică…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile nu mai pot transforma contractele de muncă ale asistenților universitari, pe perioadă determinată, în contracte pe perioadă nedeterminată, fără a organiza concurs – proiect de lege aprobat de Senat, care merge la promulgare

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de for decizional, o propunere legislativă, iniţiată de deputaţi liberali, care prevede că un contract de muncă pe perioadă determinată, al unui asistent…
Vezi articolul

Rezultatele de la simularea la matematică sunt în strânsă legătură cu lipsa profesorilor calificați. Este o tragedie națională iar în 10 ani va fi un dezastru, spune profesorul Cătălin Ciupală

“Lipsa profesorilor de matematică calificați este în strânsă legătură cu rezultatele slabe înregistrate de elevii de clasa a VIII-a la simularea de la Evaluarea Națională”, a spus profesorul de matematică…
Vezi articolul

Ministerul Educației vrea să plătească 735 de lei pentru un item de evaluare în cadrul platformei online de evaluare a elevilor și 2.084 de lei pentru o resursă educațională / Profesorii care au trimis până acum subiecte pentru examenele naționale nu au fost niciodată plătiți

Banca de 200.000 de itemi obiectivi pentru evaluare, integrată în platforma de evaluare online a elevilor la clasă și la examenele naționale, va costa 30 de milioane de euro, estimează…
Vezi articolul