Elevii de la școlile private și confesionale nu vor primi burse de merit pentru premiile luate la concursurile naționale școlare – răspuns al Ministerului Educației

4.482 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Elevii de la școlile private și confesionale nu vor primi burse de merit pentru premiile luate la concursurile naționale școlare, reiese dintr-un răspuns al Ministerului Educației trimis la solicitarea Edupedu.ro, referitor la aplicarea deciziei Curții Constituționale din noiembrie 2024. Amintim, atunci CCR a decis că Ministerul Educației a încălcat Constituția, prin eliminarea elevilor din școlile particulare și confesionale din rândul beneficiarilor de burse școlare.

Într-un răspuns transmis Edupedu.ro, Ministerul Educației și Cercetării precizează că instituția nu a transmis adrese către unitățile de învățământ particular sau confesional pentru a aplica decizia CCR privind acordarea burselor de merit și acestor elevi pe componenta privitoare la concursurile școlare naționale, pentru că pentru că respectiva decizie face referire la legea Educației nr. 1, care nu mai este în vigoare. „Pentru anul școlar în curs se vor aplica prevederile art. 108, alin. (15) din Legea nr.198/2023″, scrie în răspunsul Ministerului Educației.

Asta înseamnă că elevii de la școlile private și confesionale primesc în acest an școlar, 2024-2025, doar „burse de excelență olimpică I și II, burse sociale, dacă sunt școlarizați fără taxe și burse tehnologice, dacă se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin metodologia-cadru”, potrivit legii actuale a educației nr. 198/2023.

Decizia CCR a fost luată în cazul unui părinte care a spus că este neconstituțional faptul că elevii de la privat și confesional nu pot primi bursă de performanță, bursă care exista în legea anterioară a Educației, legea nr.1/2011.

Ulterior deciziei, într-un răspuns către un părinte, Ministerul Educației și Cercetării a precizat că „anume criterii care se aplicau pentru acordarea bursei de performanță pe legea veche contestată la CCR, se regăsesc și în bursa de merit din actuala lege a Educației nr. 198/ 2023″.

Concret, fosta bursă de performanță din Legea 1/2011 a fost „spartă” în trei tipuri de burse de noua lege a educației nr 198/2023 și de legislația subsecventă acesteia: bursa de excelență olimpică I, bursa de excelență olimpică II și Bursa de merit pentru premii la concursurile naționale școlare.

Potrivit ministerul Educației, decizia CCR se aplică doar în cazurile comparabile cu cel în care prezenta excepție a fost ridicată și care au formulat acțiuni în instanță în acest sens și nu au obținut încă hotărâri judecătorești definitive.

Art 50 din decizia CCR: – Întrucât Legea nr. 1/2011 nu mai este în prezent în vigoare, nu se mai poate vorbi despre obligația prevăzută de art. 147 alin. (1) din Constituție în sarcina Parlamentului de a pune de acord textul constatat ca fiind neconstituțional cu decizia Curții Constituționale. Remediul, în cazul de față, pentru eliminarea discriminării generate de art. 82 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, în redactarea anterioară modificării prin art. I pct. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 69/2022, și respectarea principiului egalității și al nediscriminării constă în acordarea bursei de performanță tuturor beneficiarilor primari ai procesului educațional care se află în situații identice sau comparabile cu cea în care prezenta excepție a fost ridicată și care au formulat acțiuni în instanță în acest sens și nu au obținut încă hotărâri judecătorești definitive. Desigur, în ceea ce îi privește pe chiar autorii excepției, prezenta decizie constituie motiv de revizuire întemeiat pe dispozițiile art. 509 alin. (1) pct. 11 din Codul de procedură civilă, în condițiile în care hotărârea judecătorească a devenit definitivă după sesizarea Curții Constituționale.

Edupedu.ro a întrebat Ministerul Educației din nou, concret dacă elevii de la școlile private și confesionale vor primi sau au primit burse în anul școlar 2024-2025 pe componenta care exista anterior în bursa de performanță, adică pentru premiile luate la concursuri naționale.

Întrebările Edupedu.ro:

1. În urma deciziei CCR nr 624/2024 se acordă în prezent burse de merit pe baza criteriilor din bursa de performanță prevăzută pe vechea lege nr. 1 și elevilor de la școli private și confesionale pe anul școlar 2024-2025? 

2. A trimis Ministerul Educației o adresă școlilor private pentru a pune în aplicare decizia CCR? Dacă nu de ce? Dacă da, pe ce criterii ar trebui să acorde școlile private pe noua lege în 2024-2025 bursele de merit? Sunt incluse și criteriiile din vechea bursă de performanță așa cum preciza CCR? Părinții și elevii acestor școli private ce trebuie să facă pentru a primi acest tip de bursă ? 

3. În câte școli s-au acordat până în data de 19 martie 2025 aceste tipuri de burse în urma deciziei CCR sau de când se vor aplica pentru anul școlar în curs? 

Răspunsul integral al Ministerului Educației

Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm următoarele:

1. În anul școlar 2024 – 2025, elevii înmatriculați în școlile private și confesionale beneficiază de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de bursele prevăzute la art. 108, alin. (15) din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, respectiv:

I. burse de excelenţă olimpică I şi II;

II. burse sociale, dacă sunt şcolarizaţi fără taxe;

III. burse tehnologice, dacă se încadrează în specializările şi condiţiile stabilite prin   metodologia-cadru.

2. Ministerul Educației și Cercetării nu a transmis adrese către unitățile de învățământ particular, deoarece se aplică dispozițiile menționate în paragraful anterior.

3. Pentru anul școlar în curs se vor aplica prevederile art. 108, alin. (15) din Legea nr.198/2023.

Decizia CCR din noiembrie 2024 prevede că doar elevii de la stat vor primi bursa de merit, în condițiile actualei legi, adică cei care au media între 9,50 și 10.

Astfel, potrivit surselor Edupedu.ro, în acest an școlar nu primesc niciun fel de burse de merit elevii de la școlile private și confesionale, ci doar burse de excelență olimpică I și II, socială și tehnologică, cum prevede actuala lege a Educației nr.198/2023.

Art. 46 din decizia Curții – „Comparativ cu legea anterioară în materie, Curtea observă,
așadar, că în prezent legiuitorul a recalificat fosta bursă de performanță, transformând-o, în funcție de nivelul performanțelor atinse, în bursa de merit și bursa de excelență, ultima impunând un standard mult mai ridicat al rezultatelor obținute.

Art. 47 – În ceea ce privește bursa de merit, în privința căreia legiuitorul a stabilit la art. 108 alin. (3), cu titlu de excepție, un cuantum de 450 lei/lună pentru anul școlar 2023-2024 (regula fiind a stabilirii prin ordin al ministrului educației), acesteia i se aplică dispozițiile de principiu ale art. 108 alin. (1), potrivit cărora se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat obligatoriu.

Informații de context

În noiembrie 2024, Curtea Constituțională a decis că Ministerul Educației a încălcat Constituția, prin eliminarea elevilor din școlile particulare și confesionale din rândul beneficiarilor de burse școlare, potrivit surselor Edupedu.ro.

Judecătorii Curții Constituționale a României(CCR) au admis astfel sesizarea unui părinte, declarând că sintagma care limita bursele doar la elevii din învățământul preuniversitar de stat, excluzându-i pe elevii din învățământul privat și confesional, este neconstituțională.

Amintim că Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a transmis Ministerului Educației că vechiul proiect de OUG prin care Ligia Deca voia să-și modifice pentru a treia oară propriile legi ale învățământului limita beneficiarii de burse doar la categoria elevilor din școlile de stat, încălcând astfel Constituția României.

„A nu acorda acces în condiții de egalitate la dreptul la sistemul de bursă elevilor din învățământul preuniversitar privat, confesional în raport cu cei de la stat constituie o formă de discriminare directă, încalcă principiul constituțional al egalității și nediscriminării în fața legii și a autorităților publice”, constată Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în nota publicată de CNCD și analizată de Edupedu.ro.

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com /

Citește și:
OFICIAL Curtea Constituțională a decis că Ministerul Educației a încălcat Constituția, când a eliminat elevii din școlile particulare și confesionale din rândul beneficiarilor de burse școlare / Efectul deciziei CCR se va produce cu privire la toate bursele, inclusiv cele de merit și de reziliență pe care Legea Deca le acordă doar elevilor din școlile de stat
Elevii de la școlile private și confesionale ar trebui să primească și ei burse de merit pentru premiile luate la concursurile naționale școlare, potrivit interpretării deciziei Curții Constituționale de către Ministerul Educației și Cercetării


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîțu, la ședința Comitetului România Educată: „Avem un deadline la care țin foarte mult și, domnule ministru, vreau să fiu foarte clar, este o cerință fermă a mea ca pe 10 septembrie să avem implementare” – VIDEO

Premierul Florin Cîțu i-a transmis un mesaj direct ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, la ședința Comitetului România Educată de astăzi de la Guvern, în care i-a spus că îi cere „ferm”…
Vezi articolul