Elevii de școală profesională „nu vor mai pierde un an din viață”, spune ministrul Educației, care anunță că aceștia nu mai fac niciun an suplimentar pentru a intra în Bacalaureat, ci vor putea trece „oricând” direct în clasa a XII-a, în noile licee profesionale propuse în proiectul de lege a învățământului

32.585 de vizualizări
Foto: captură – Primăria Oradea
Nu va mai exista un an suplimentar de studiu pentru elevii care vor face învățământ profesional de 3 ani, în noile licee profesionale care vor fi înființate, dacă proiectul legii învățământului preuniversitar, aflat în consultare publică până pe 24 august, va fi aplicat, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus, într-o conferință de presă susținută marți, la Oradea, că „elevii nu vor mai „pierde” un an din viață”, „în loc de doi ani vor face unul singur, la fel ca toți ceilalți absolvenți de învățământ liceal”.

„Proiectele legii educației lansate în consultare publică vizează următoarele aspecte: școlile profesionale vor fi puternic susținute prin ridicarea la rang de liceu profesional. Atractivitatea, în acest fel, pentru învățământul profesional, va putea să crească deoarece cei care – copii, tineri, cei care se vor îndrepta către această formă de învățământ – vor știi din capul locului că vor avea șansa să-și continue studiile până la finalul liceului și vor putea să susțină examenul de Bacalaureat prin care să-și verifice competențele de bază.

Acest lucru se va putea face odată cu aplicarea acestei noi legi fără a mai pierde, între ghilimele, un an din viață, pentru că un elev care iese din școala profesională, cu calificare de nivel trei, după trei ani, pentru a finaliza studiile liceale și a susține examenul de Bacalaureat are nevoie de încă doi ani. Prin efectul acestei noi legi, în loc de doi ani va face unul singur, la fel ca toți ceilalți absolvenți de învățământ liceal.

Va putea să meargă în piața muncii cu o calificare de nivel trei, pentru trei ani, și va știi că va avea oricând posibilitatea de a face și clasa a XII-a și a susține și examenul de Bacalaureat”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Oradea. 

În prezent, un elev de la o școală profesională care vrea să se înscrie la liceu după ce termină școala profesională, trebuie să facă încă doi ani de studiu la liceu, pe lângă cei 3 ai școlii profesionale. Anul în curs, respectiv clasa a XI-a, este un an suplimentar care completează competențele și cunoștințele elevului de liceu, în învățământul profesional ultimul an de studiu – anul III (echivalentul clasei a XI-a) fiind un an cu până la 70% practică în meseria aleasă.

Edupedu.ro a scris încă de săptămâna trecută că școlile profesionale se desființează pentru a doua oară, potrivit propunerii de lege a Educației, iar în septembrie 2023 toți elevii lor vor trece la noile „licee profesionale”, dacă prevederea va fi aplicată.

„Elevii din filiera profesională pot continua studiile în cadrul aceluiași liceu în vederea participării la examenul de bacalaureat. În clasa a XII-a, aceștia vor aprofunda atât elementele de trunchi comun, cât și componenta de calificare profesională din clasele IX-XI. Promovarea examenului de bacalaureat le conferă o calificare de nivel 4”, potrivit textului proiectului de lege aflat în dezbatere până pe 24 august.

Școlile profesionale duale se reorganizează și ele, vor fi asimilate de „licee profesionale duale”. Liceul este, prin definiție, o școală în care elevii fac 4 ani de studiu, nu 3, iar până acum niciodată liceele nu au avut calificări de 3 ani. De altfel este prima dată când sunt propuse licee cu învățământ dual.

Chiar în actualul proiect este specificat că „durata studiilor în învăţământul liceal este de 4 ani, în conformitate cu planurile-cadru aprobate de Ministerul Educaţiei. Pentru formele de învăţământ liceal cu frecvenţă redusă, durata studiilor se poate prelungi cu un an, în scop remedial, la solicitarea elevului sau în situația în care acesta nu a promovat examenul de bacalaureat”.

Conferința de la Oradea a fost transmisă pe pagina de Facebook de Primăria Oradea, însă fără partea în care jurnaliștii au adresat întrebări ministrului Educației:


15 comments
  1. Eu nu sunt de acord sa incep din clasa XII direct pentru ca nu am timpu necesar sa invat pentru bac Scurt si la obiect!

    1. Bun, eu sunt de acord sa trec direct in clasa XII-a dupa terminarea scolii profesionale pentru ca nu am de ce sa mai pierd inca un an.

  2. Nu se pierde nici un an, plus ca la profesionala nu se fac aceleași materii ca la liceu. Personal am făcut și profesionala și liceu. Nu am pierdut nimic! Am învățat o meserie, apoi am mers mai departe. În plus nu mi se pare corect fata de elevii de liceu. Iar un an nu este timp suficient pentru a recupera ca să fii pregătit pentru Bac. Aici sunt alte interese. Nu e vorba de elevi.

  3. Nu se pierde nici un an, plus ca la profesionala nu se fac aceleași materii ca la liceu. Personal am făcut și profesionala și liceu. Nu am pierdut nimic! Am învățat o meserie, apoi am mers mai departe. În plus nu mi se pare corect fata de elevii de liceu. Iar un an nu este timp suficient pentru a recupera ca să fii pregătit pentru Bac. Aici sunt alte interese. Nu e vorba de elevi.

  4. Daca ii lasă pe copii care nu si-au luat capacitatea sa se înscrie la liceu in etapa 2,ce ne miram ca vrea să scoată un an de școală pt cei care trec de la profesionala la liceu.Astia ne sunt conducătorii…

  5. Cîmpeanu distruge sistemul dual si lasă întreprinderile -iar, că MEN a măi făcut asta- fără muncitori calificați!

    De ce ar mai asigura întreprinderile burse (în prezent 2-800/elev/lunar), daca elevii sunt. deturnați de la angajarea la întreprinderea care îi formează spre înscriere la Agronomia lui Cîmpeanu?

    De ce ar mai asigura întreprinderile practica?
    De ce ar mai înzestra scolile?

    Când mult mai simplu e să ia elevii direct după clasa a VIII-a, să și-i formeze singură, fără să se mai sinchisească de aberațiile și promisiunile încălcate ale ministerului si să îi angajeze după 6-12-18 luni, când fac 16 ani?

    Adică exact faza de dinainte de „dual”?

  6. Eu propun desființarea școlii profesionale. Facem doar liceu tehnologic. După doi ani elevii care nu au chef de școală pot renunța și vor avea 11 clase, deci pot susține examen pentru permis auto. După 3 ani de liceu tehnologic să susțină examen de Competențe nivel 3 și dacă mai au chef să facă și clasa a 12-a și să susțină bacalaureatul.
    Timpul alocat standardelor de pregătire practică sa fie redus la jumătate. 20 de ore de discipline din trunchiul comun, 5 ore de teorie și 6 ore de practică pe săptămâna sunt destule. Daca mai punem și 5 săptămâni de practică comasată, atunci au timp destul da învețe o meserie.

  7. In pandemie, mare practica nu s-a făcut în liceele tehnologice și cei din învățământul dual și profesional în loc de practica, esentiala pentru pregătirea lor, au stat mai mult pe acasă. Acum cum reparam? Amestecând școlile profesionale cu învățământul liceal?Nici practica, nici teorie la standarde de calitate? O struto-camila?

  8. Realizăm toți că ministerul NU A FOST CAPABIL în deceniul scurs de la (re)înființarea „Școlii profesionale” NICI MĂCAR să gestioneze CREAREA UNOR MANUALE, în tot acest timp elevii învățând cu ZERO MANUALE!

    Nci măcar atât!

    Iar acum … „reformează”, vârând clasele 11 și 12 de liceu în … nici un an (că au și practică și mai și trebuie să treacă cu calificarea de la nivelul 3 la nivelul 4, tot în acel an)…
    Ceva specific unui minister care pune elevii de profesională să facă într-UN singur an, în clasa a IX-a, la TIC, TOT ce fac elevii de liceu în DOI ani de liceu, clasele IX și X….

    1. Si ne-om mai mira dupa aceea ca nu iau niciunul Bac-ul. Au luat-o astia razna: 1 an in minus, bacalaureat, inscriere la facultate. De ce nu permitem sa treaca la facultate si cu 8 clase daca asa stau treburile? De la gradinita direct la gumnaziu? Ai ales o profesionala? Atunci dai atestat si faci o meserie. Te-ai razgandit pe traseu? Pui manuta si dai la un liceu, nu completari si alte minuni. Ce completari? Tu ai facut profesionala despre vaci si vrei apoi sa dai bacalaureat din pozitia de licean la mate-info? Nu, tata! Te inscrii la liceu, ca altii au pierdut un loc la liceu cu 9 poate si tu, intrat cu 3 la profesionala sa accezi usor la liceu? Nu e corect. Iar in ce priveste bacalaureat din dual sau profesionala…asa ceva e de domeniul SF.

  9. Domnul ministru știe ce înseamnă SPP (standard de pregătire profesională)?Eu zic că nu, altfel ar înțelege că o calificare de nivel trei necesita un număr mare de ore de practica, in cadrul a diferite module de studiu. Dacă materia in primii trei ani din trunchiul comun ar fi aceeași cu cea din liceele normale, nu ar exista timp pentru orele din SPP! Nu se poate face și școala și meserie în acelasi timp, la același nivel! Doar daca liceul tehnologic va fi un pseudo-liceu, cu foarte putina carte, cu un simulacru de bac se poate așa ceva!

  10. Elevii de școală profesională fac in prezent trei ani, care acoperă materia a doi ani de liceu, plus multa practica, că învață o meserie. Ei termina anul școlar in iulie,profesorii de la liceele tehnologice la fel!
    După cei trei ani de școală profesională pot sa se angajeze potrivit Codului Muncii ( au peste 17 ani iar vârstă de angajare minima este 16 ) și/sau pot sa continue cu liceu, ruta de zi (2 ani) sau seral (3 ani). Ajung la finalizarea liceului să poată obține BAC-ul și să meargă chiar în învățământul superior.
    Nu exista nici o pierdere de ani de viață, sunt trasee de pregătire diferite care implica durate diferite dar au și beneficii diferite.
    Nu poți să faci și practica pe bune și școala echivalenta a trei ani de liceu in trei ani de profesionala decât dacă nu mai ai vacanta de loc! Ei sunt inca copii, au dreptul la vacanta! Standardele de pregătire profesionale (SPP) obliga școlile profesionale și liceele tehnologice la o durata anuală de pregătire practică, de aceea se fac trei ani de profesionala care acoperă mult din punct de vedere profesional, dar numai doi ani de liceu.
    Timpul in școala nu este o pierdere, este un câștig pentru viața, indiferent cât durează aceasta!
    Pe logica ministerială mi se pare prea lungă facultatea de medicina. Ar trebui scurtată, oamenii aceia prea își irosesc anii din viața!
    Chin și durere spre ce se îndreaptă școala românească cu asemenea direcție!

  11. ”cei care […] vor știi din capul locului”, ”Va putea să meargă în piața muncii […] și va știi”… verbul A ȘTI la viitor are un singur i la toate persoanele persoana, ațâț la singular, cât și la plural

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Calendarul examenelor de certificare a calificării profesionale a fost publicat în Monitor. Postlicealele Ministerului de Interne încep examenele în noiembrie 2019

Calendarul examenelor de certificare a calificării profesionale a absolvenților de învățământ profesional și tehnic preuniversitar a fost publicat în Monitorul Oficial. Primele examene se susțin la școlile postliceale ale Ministerului…
Vezi articolul

Reforma liceelor profesionale din Franța, contestată pentru al doilea an la rând de profesori, care anunță grevă pe 12 decembrie. Tăieri de posturi în schimbul unui număr mai mare de ore de practică în companii, printre nemulțumiri

Sindicatele din învățământul profesional francez cheamă din nou personalul la grevă pe 12 decembrie, pentru a cere retragerea proiectului de reformă a liceului profesional, potrivit FranceInfo. Reforma, prezentată de președintele…
Vezi articolul

Prima clasă de învățământ dual din Sighișoara, cu specializarea “Mecanic utilaje și instalaţii în industrie”, înființată din anul școlar 2022-2023 printr-un parteneriat cu două companii

Elevii din Sighişoara se pot şcolariza, pentru prima oară începând cu anul 2022-2023, prin sistemul de învăţământ dual pentru meseria de mecanic de utilaje şi instalaţii în industrie, în baza unui…
Vezi articolul