Elevii din Bucureşti şi Ilfov cer primarilor săpun, hârtie igienică şi prosoape sau uscătoare de mâini în şcoli

1.385 de vizualizări
Foto: jacqueline macou – Pixabay.com
Hârtie igienică, săpun, substanţe dezinfectante, mijloace de uscare a mâinilor după spălare, asta cer “de îndată” reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Bucureşti şi Ilfov primarilor din cele 6 sectoare ale Capitalei şi din cele 8 oraşe şi 32 de comune (cu 91 de sate) din judeţul Ilfov. Potrivit unei solicitări publicate pe pagina de Facebook a Asociaţiei, elevii susţin că “bugetul acordat trebuie asigurat de către finanţarea complementară, finanţare ce trebuie asigurată de către primăriile de care unităţile de învăţământ aparţin, conform articolului 105 din Legea Educaţiei Naţionale”.

Redăm mesajul integral al Asociaţiei Elevilor:

“AEBI solicită primarilor din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov să ia măsuri de îndată pentru ocrotirea sănătăţii elevilor!

Conform normelor de igienă în şcoli, alin. 3, şcolile au obligaţia să asigure următoarele:

,,Se vor asigura materialele necesare igienei personale la grupurile sanitare din unitate, corespunzător numărului de copii şi tineri (hârtie igienică, săpun, substanţe dezinfectante, mijloace de uscare a mâinilor după spălare).”

Facem precizarea că bugetul acordat trebuie asigurat de către finanţarea complementară,finanţare ce trebuie asigurată de către primăriile de care unităţile de învăţământ aparţin, conform articolului 105 din Legea Educaţiei Naţionale.

Vrem ca elevii să fie în siguranţă pe tot parcursul educaţional al acestora!”

Solicitarea elevilor vine în contextul în care săptămâna trecută ministrul Educației a organizat o videoconferință cu inspectorii școlari județeni, alături de ministrul Sănătății, după ce numărul tot mai mare al cazurilor de gripă au dus la suspendarea cursurilor în 10 școli și grădinițe din București și după ce poliția a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă în cazul Școlii 133 din București.

Menţionăm că în Bucureşti în administrarea celor 6 sectoare sunt:

  • Sectorul 1 – 79 de şcoli, grădiniţe şi cluburi ale copiilor
  • Sectorul 2 – 85 de şcoli, grădiniţe şi cluburi ale copiilor
  • Sectorul 3 – 68 de şcoli, grădiniţe şi cluburi ale copiilor
  • Sectorul 4 – 59 de şcoli, grădiniţe şi cluburi ale copiilor
  • Sectorul 5 – 57 de şcoli, grădiniţe şi cluburi ale copiilor
  • Sectorul 6 – 70 de şcoli, grădiniţe şi cluburi ale copiilor

Numărul elevilor din cele 419 şcoli, cluburi şi grădiniţe din Bucureşti a fost 249.790 în anul şcolar 2018-2019, potrivit datelor ISMB.

În judeţul Ilfov sunt 80 de şcoli şi grădiniţe cu personalitate juridică, din care 29 în mediul urban şi 51 în rural. Numărul copiilor înscrişi a fost de 8578 la grădiniţă, 18.782 de elevi în clasele primare, 12.448 la gimnaziu, 1240 la liceu, 187 în învăţământul profesional şi 100 de elevi în învăţământul special, conform ISJ Ilfov.

Oraşele din judeţul Ilfov sunt Bragadiru, Buftea, Chitila, Măgurele, Otopeni, Pantelimon, Popeşti Leordeni şi Voluntari. Şcolile sunt şi în administrarea celor 32 de comune.

Pe de altă parte sindicatele din Educaţie, prin Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, au trimis o scrisoare deschisă către ministrul Educației în care solicită vaccinarea gratuită pentru cadrele didactice, conform prevederilor asumate în contractul colectiv de muncă, invocând faptul că ”există unități de învățământ în care sunt epidemii de gripă”. Sindicatele nu au cerut nicio măsură şi pentru elevii din acele unităţi.

FOTO: Image by jacqueline macou from Pixabay


1 comment
  1. Dragi elevi,
    Nu e bine sa aveti hirtie igienica la toaleta. Sunteti prea tineri pentru asta. Daca, doamne fereste, o sa vi se indeplineasca dorinta, veti avea un soc de nesuportat cind veti ajunge studenti la Universitatea din Bucuresti. Sa mai cresteti, sa mai votati, si pe urma om mai vedea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Transportul gratuit al elevilor, discutat la Guvern cu reprezentanții elevilor. Robert Avram, CNE: Premierul și-a asumat constituirea unui comitet interministerial coordonat de la nivelul cancelariei, cel mai probabil, dar cu implicarea dumnealui, în așa fel încât până la finalul anului calendaristic să avem deja o soluție pe termen lung, care va fi subvenția

„Pe termen scurt, se va merge pe acea ordonanță de urgență cu suma forfetară: 60 de lei pentru primii 3 km, 6 lei pentru următorii km, cu posibilitate de dublare”,…
Vezi articolul

Transportul gratuit al elevilor către şcoli este imposibil de asigurat de companiile de transport rutier, anunță operatorii din domeniu. Consiliul Județean Prahova susține că nu s-au alocat bani de la bugetul de stat pentru decontarea biletelor

Transportul gratuit al elevilor către şcoli este imposibil de asigurat de companiile de transport rutier, din cauza mai multor neclarităţi din prevederile legislative emise de Guvern, în urma cărora operatorii…
Vezi articolul