Elevii olimpici care dau sau nu Evaluarea Națională, la alegerea lor, se pot înscrie la liceu până la data de 1 septembrie, anunță Sorin Cîmpeanu / Avantajul este că ei sunt înmatriculați peste numărul maxim de elevi în clasă, deci nu iau locul nimănui, spune ministrul

2.932 de vizualizări
educația ecologică
Foto: Pexels.com
Elevii olimpici care dau sau nu Evaluarea Națională 2022 se pot înscrie la liceu prin depunerea unui dosar la inspectoratul școlar până la data de 1 septembrie, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă. În situația în care acești elevi aleg să participe la Evaluarea Națională, „nu ținem cont de nota pe care o au”, a precizat secretarul de stat Sorin Ion.

Secretarul de stat Florian Lixandru a menționat că elevii olimpici pot participa la repartizarea computerizată și „pot renunța la locul pe care îl obțin la admiterea computerizată, alegând un loc la un liceu dorit, pe baza rezultatului la olimpiadă”.

 • Amintim că Edupedu.ro a scris că elevii olimpici pot intra la liceu fără să mai dea Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a, potrivit Ordonanței de Urgentă nr 69 din 26 mai 2022. Este vorba despre cei care au obținut, pe parcursul gimnaziului ,premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației. Mai multe detalii aici.

Reporter: Elevii olimpici când pot să-și depună dosarele la inspectorate? Există un calendar?

Sorin Cîmpeanu: Există deja o procedură transmisă de către Ministerul Educației. Până la data de 1 septembrie, dar vor să vadă pe dumneavoastră, domnul secretar de stat (Sorin Ion – n. red) …

Sorin Ion: În primul rând, dacă există elevi olimpici care nu au încă cunoștință despre posibilitatea de a ocupa un loc fără examen (la liceu – n.red) și s-au prezentat la Evaluarea Națională …

Sorin Cîmpeanu: Până la 1 septembrie pot beneficia de această oportunitate.

Sorin Ion: Pot beneficia și dacă s-au prezentat, și nu ținem cont de nota pe care o au.

Sorin Cîmpeanu: Avantajul este că ei sunt înmatriculați peste numărul maxim de elevi în clasă, deci nu iau locul nimănui. Au acest drept și cred eu că merită acest drept pe baza performanței pe care au obținut-o.

Florian Lixandru: Pot participa și la admiterea computerizată și ulterior pot renunța la locul pe care îl obțin admiterea computerizată, alegând un loc la un liceu dorit, pe baza rezultatului la olimpiadă.

Absolvenții clasei a VIII-a pot fi înscriși în clasa a IX-a, fără susținerea evaluării naționale și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă, dacă au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

Elevii olimpici trebuie să depună un dosar de înscriere la inspectoratul școlar, potrivit procedurii publicate în Monitorul Oficial. Dosarul trebuie să conțină, potrivit procedurii publicate în Monitorul Oficial, următoarele documente: cererea de înscriere, cartea de identitate, documente doveditoare ale premiului obținut și foaia matricola cu media din gimnaziu.

Etapele înscrierii și repartizării în clasa a IX-a, în anul școlar 2022—2023, a absolvenților clasei a VIII-a, vizați de această prcedură, sunt următoarele:

 • depunerea dosarelor la inspectoratul școlar;
 • analizarea dosarelor de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București;
 • comunicarea rezultatului repartizării absolvenților;
 • preluarea dosarelor absolvenților de la inspectoratul școlar și depunerea acestora la unitățile de învățământ la care au fost repartizați;
 • transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației privind finalizarea înscrierii absolvenților;
 • completarea în SIIIR a datelor aferente absolvenților clasei a VIII-a înscriși în clasa a IX-a pe baza performanțelor:
  • premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare, respectiv
  • premiile I, II sau III, respectiv medalia de aur, argint sau bronz în numele României la etapa internațională a competițiilor școlare.
 • Înscrierea și repartizarea absolvenților conform prezentei proceduri se realizează până la data de 31 august 2022.

Olimpicii pot participa, dacă vor, și la Evaluarea Națională, mai prevede documentul „Absolvenții pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a reglementat prin prezenta procedură și în situația în care au susținut Evaluarea Națională sau au participat la etapele admiterii în învățământul liceal de stat”.

Înscrierea absolvenților menționați se realizează peste numărul maxim de elevi în formațiunile/clasele de elevi.

Citește și:
DOCUMENT Procedura de admitere la liceu 2022, fără susținerea Evaluării Naționale, pentru elevii olimpici / Ce documente trebuie să depună

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Procedura de adaptare a examenelor pentru elevii cu tulburări de auz, văz, învățare și din spectrul autist a fost aprobată de minister

Ministerul Educației anunță că a aprobat procedura cerută de asociațiile pentru dreturile copiilor, prin care sunt asigurate la examenele naționale condițiile adaptate pentru elevii cu deficiențe de vedere/deficienţe de auz/tulburare de spectru…
Vezi articolul