Elevii pot cere să-și vadă lucrările de la olimpiadele școlare județene, a decis Ministerul Educației / Descarcă model de cerere

1.656 de vizualizări
Foto: © Luba V Nel | Dreamstime.com
Elevii participanți la olimpiadele școlare naționale, etapele județene, pot vedea lucrările scrise la aceste faze, în zile stabilite de inspectoratele școlare județene (ISJ) / ISMB, conform unei adrese trimise de Ministerul Educației în teritoriu, obținută de Edupedu.ro. Mai multor elevi din țară nu li s-a permis să vadă lucrările nici înainte de contestații și nici după ele, potrivit mai multor mesaje de la participanți și profesorii care i-au pregătit, primite pe adresa redacției.

Conform documentului (fotografie – mai jos), inspectoratele școlare județene sunt sfătuite să stabilească zile în care ”să dea curs eventualelor solicitări de vizualizare a propriilor lucrări scrise, depuse de către elevii participanți la etapa județeană a olimpiadelor naționale sau de către părinții lor”. Măsura vine în premieră, ”în vederea îmbunătățirii procedurilor referitoare la organizarea și desfășurarea olimpiadelor și concursurilor școlare” și ”cu scopul asigurării transparenței procesului de evaluare în cadrul competițiilor școlare”, după cum se arată în documentul emis de Direcția Generală Învățământ Preuniversitar din Minister.

  • Nu este specificat dacă părinții sau profesorii trebuie să îi însoțească pe elevii care vor să își vadă lucrarea și, de asemenea, unde are loc vizualizarea, în centrul de concurs sau la sediul inspectoratului, însă aceste aspecte pot fi solicitate inspectoratelor în momentul în care părinții și elevii, în cazul celor minori, sau doar elevii – în cazul celor majori – depun cererea către ISJ.

Amintim că, săptămâna trecută, Ministerul Educației a trimis o adresă către Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) privind Olimpiada Națională de Matematică (ONM), etapa județeană, după ce un părinte a trimis o sesizare legată de vizualizarea lucrării la etapa pe sector. Atunci, instituția transmitea că participanții la etapa județeană a ONM au dreptul să își vadă lucrările după contestații. Precizarea venea însă la 4 zile după termenul de afișare a rezultatelor finale, de după contestații.

În județele Mureș și Neamț deja se preiau cereri pentru vizualizarea lucrărilor de la fazele județene ale olimpiadelor, potrivit unor documente consultate de Edupedu.ro. Ministerul Educației nu a publicat un model de cerere, dar Edupedu.ro redă mai jos modelele din Mureș și Neamț.

În județul Mureș, de marți, 28 martie, până vineri, 31 martie, se primesc pe adresa office@edums.ro cererile de vizualizare a lucrărilor scrise care vor putea fi văzute de pe 3 până pe 5 aprilie în ”centrul de concurs”, între orele 10-14, după programarea inspectorului de specialitate.

În județul Neamț, inspectoratul școlar județean a aprobat un calendar (foto – mai jos), iar potrivit acestuia, cererile se depun pe 30 și 31 martie la registratura ISJ Neamț, pe 5 aprilie se afișează programările după care se văd lucrările, iar pe 6 și 7 aprilie are loc vizualizarea lor, în conformitate cu programul stabilit.

FOTO DOCUMENT Model de cerere pentru vizualizarea lucrării la olimpiadele școlare naționale 2023, etapa județeană (ISJ Mureș):

FOTO DOCUMENT Model de cerere pentru vizualizarea lucrării la olimpiadele școlare naționale 2023, etapa județeană (ISJ Neamț):

Noutate: în acest an, Ministerul Educației publică pe Internet subiectele și baremele de la fazele județene

Pe 13 martie, Edupedu.ro a scris cum subiectele și baremele de corectare de la fazele județene ale olimpiadelor naționale susținute până atunci nu erau făcute publice nicăieri deși, din acest an școlar, de ele se ocupă, la nivel național, Ministerul Educației prin CNPEE.

La trei zile după analiza Edupedu.ro, Ministerul Educației a răspuns solicitării redacției de a afișa în mod transparent, online, documentele de la aceste competiții și a publicat arhivele cu documentele într-o nouă categorie pe site.

Foto: © Luba V Nel | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Cu ce-i ajuta pe copii vizualizarea lucrarii dupa afisarea rezultatelor finale? Oricum nu se mai poate modifica nimic. Praf in ochi ca sa va ascundeti incompetenta

  2. cu Evaluarea Nationala (si BACul presupun) ramane cum a fost si anul trecut, nu? (adica faina procedura asta, DUPA contestatii. ca si la EN si, presupun, BAC. eviti o corectura mai cinstita, lasi 2pokerul” contestatiilor la locul lui, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Bursă lunară

Propunerile Alianței studenților pentru digitalizarea educației, “o prioritate europeană” luată în calcul în România doar “din cauza pandemiei” și folosită până acum mai degrabă ca slogan

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) propune, miercuri, o listă cu 11 măsuri care să fie luate în calcul pentru strategia privind digitalizarea educației. Aceasta include proiecte de…
Vezi articolul

Mai multe asociații de elevi, despre decizia CNCD de a amenda ministerul Educației pentru că a tăiat bursele rurale pentru liceeni și cele de merit pentru cei din clasa a V-a: “Salutăm decizia și solicităm ministrului să revoce ordinul și să dea înapoi bursele elevilor”

Mai multe asociații ale elevilor salută decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării de a amenda cu 10.000 de lei Ministerul Educației pentru tăierea burselor elevilor din mediul rural. Cele 6…
Vezi articolul