Elevii și studenții din familii cu posibilități reduse pot depune cerere la școli până pe 17 aprilie pentru bonuri valorice de 200 de euro ca să-și cumpere calculatoare, prevede un proiect de HG pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de mâine. Școlile sunt închise până după Paște, cel puțin

12.673 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Elevii și studenții din familii cu posibilități reduse pot depune cerere la școli până pe 17 aprilie 2020, dacă vor să se înscrie în Programul Euro 200, dacă vor să primească bonuri valorice de 200 de euro ca să-și cumpere calculatoare, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de mâine. Calendarul respectiv apare în condițiile în care școlile sunt închise până după Paște, cel puțin, potrivit anunțurilor oficiale, iar situația de urgență și măsure instituite împiedică astfel de proceduri.

Programul Euro 200 prevede stimularea achiziționării de calculatoare, prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, pentru crearea de competențe în utilizarea tehnicii de calcul”. În normele de aplicare pe care Guvernul le-a pus pe ordinea de zi a ședinței de joi, 26 martie, calendarul pentru obținerea celor 200 de euro sub formă de bonuri valorice prevede depunerea cererilor la școli până pe data de 17 aprilie 2020. Iar până pe 6 aprilie 2020 ar trebui să aibă loc „Stabilirea și numirea Comisiei centrale, a comisiilor județene, a comisiilor din unitățile și instituțiile de învățământ”, asta în condițiile în care școlile sunt închise și deplasarea persoanelor este limitată.

În plus, în condițiile în care tot mai multe voci susțin că în această perioadă mai ales elevii din zonele defavorizate și cu o condiție socială precară, cei cărora se adresează programul Euro 200, nu au acces la internet sau nu au calculatoare/laptopuri/tablete ori telefoane smart cu care să fie în contact cu profesorii și colegii lor pentru învățarea online, este inexplicabil de ce Guvernul și ministerul Educației nu se folosește de un astfel de program, aprobat, implementat, care are deja stabilite procedurile și care funcționează de peste 15 ani, pentru dotarea cu device-uri sau mijloace tehnice a acestora.

Calendarul Programului Euro 200 și normele de aplicare ale acestuia vin în contradicție cu declarațiile ministrului Educației, Monica Anisie.

Moderator: Peste 500.000 de elevi, doamna ministru, nu au acces la niciun device electronic, tablete, laptop-uri, calculatoare. Ce faceți în acest sens?

Monica Anisie: Este într-adevăr o situație pe care o cunoaștem cu toții și acum, mai mult ca oricând, nu trebuie să negăm această realitate. Ani de-a rândul, dar ani de-a rândul lor s-au luat măsuri pentru că școala de la sat să fie asemenea cu cea de la oraș. Sunt sate în România unde nu există acces la tehnologie, cum ați precizat și dumneavoastră, unde copiii nu au resursele necesare astfel încât să-și continue învățarea sistem online. Perioada aceasta pe care traversa cu toții o vedem ca pe o perioadă în care solidaritatea pentru binele tuturor, și în mod deosebit pentru sănătate trebuie să fie liantul din societate. Vreau să vă spun că luni am avut o întâlnire online cu organizațiile nonguvernamentale și investitori privați, care au venit alături de Ministerul Educației pentru a găsi cele mai bune soluții pentru acești copii care nu au acces la tehnologie și Internet. Asta înseamnă că ne gândim și la soluții concrete și mulțumesc pe această cale tuturor organizațiilor non-guvernamentale și companiilor care și-a oferit sprijinul pentru că acești elevi se poate continua învățarea de acasă. E adevărat unii dintre ei nici la cursurile realizate de TVR nu au acces, deci noi trebuie să ne preocupăm și să ne îndreptăm atenția și spre acești copii și niciodată nu-i voi lăsa în situația în care să nu aibă acces la educație. De accea mă preocupă acum, în acest moment, mai mult ca oricând, ca școala de la sat să fie ca școala de la oraș”.

Programul „Euro 200” pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor şi studenţilor în vederea achiziţionării de calculatoare prevede că pot cere aceste bonuri doar elevii care provin din familii în care venitul brut lunar pe membru de familie este de maximum 250 de lei. Asta în timp ce salariul minim brut pe economie este de 2.230 lei (HG nr. 935/2019), plafonul fiind unul prea mic, susținea ANOSR într-o analiză prin care cereau creșterea acestui plafon dar și a valorii bonului la 445 de euro.

Pot aplica elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani. Bonul reprezintă echivalentul în lei a sumei de 200 de euro şi este destinat doar achiziţiei de calculatoare.

FOTO: School photo created by freepik – www.freepik.com


3 comments
  1. Se merge în continuare pe soluții facile politicianist-electorale fără altă finalitate decât creșterea procentului de vot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile pot moderniza căminele, cantinele și spațiile de recreere cu fonduri din PNRR. Se acordă 4 milioane de euro pe proiect în apelul lansat de Ministerul Educației – Ghidul solicitantului

Ministerul Educației a lansat apelul competitiv de proiecte „Modernizarea infrastructurii universitare pentru un spațiu academic echitabil”. Solicitanții eligibili sunt toate tipurile de instituții de învățământ superior de stat acreditate. În…
Vezi articolul

Câte 500 de euro pe semestru pentru fiecare profesor care urmează cursuri de conversie profesională într-o universitate, acordați de Ministerul Educației prin proiectul ROSE – adresa trimisă rectorilor din țară și condițiile pentru universități

Profesorii care doresc să participe la programe de conversie profesională în universități pot primi câte 500 de euro pe semestru de studii și, astfel, până la 1.500 sau 2.000 de…
Vezi articolul