Elevii solicită Guvernului să nu renunțe la vouchere de 250 de lei pentru rechizite

486 de vizualizări
Tichete pentru elevi: Câte 250 de lei pentru fiecare elev, împărțiți în 5 tichete de 50 de lei
School bag with books and equipment
Consiliul Național al Elevilor (CNE) condamnă „atitudinea manifestată de factorii decizionali, care tratează educația ca pe un cost, neînțelegând că aceasta reprezintă, de fapt, o investiție” și solicită Guvernului „reconsiderarea importanței măsurilor de tip social având drept obiectiv central garantarea accesului elevilor la educație”, se arată într-un comunicat de presă al CNE.

Reacția elevilor vine în contextul în care Ministerul Educației a retras din dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind programul „Merg la școală”, prin care aloca 250 de lei sub formă de vouchere pentru fiecare elev din ciclurile primar, gimnazial, profesional și liceal. Propunerea a fost publicată săptămâna trecută și urma să ajungă în Guvern pentru aprobare, după cum Edupedu.ro a scris pe 30 iulie.

România, campioană la sărăcie

România are cea mai mare pondere a sărăciei în rândul copiilor din toată Uniunea Europeană, 49,2% dintre românii cu vârste de la 0 la 17 ani fiind sub risc de sărăcie, mult peste media UE de 26,4%, potrivit ultimelor date Eurostat.

Tocmai de aceea, „este crucială identificarea unor soluții pe termen mediu și lung, care să vină în ajutorul acestora”, atrag atenția elevii.

În plus, una dintre cauzele principale ale fenomenului de părăsire timpurie a școlii îl reprezintă condițiile financiare precare ale elevului și ale familiei din care acesta provine.

„Nefinalizarea studiilor de către elev conduce spre o scădere considerabilă a șanselor ca acesta să fie, ulterior, integrat pe piața muncii, fapt ce, pe de o parte, are efecte profund negative asupra sa la nivel individual, iar pe de altă parte, determină diminuarea forței de muncă în plan național”, mai spun elevii.

Un studiu realizat de „Salvați Copiii” arată că, deși învățământul românesc este teoretic gratuit, costurile educației se ridică în medie la 1490 lei/elev și 1954 lei/familie. În acest context, spun elevii, prin programul „Merg la școală”, statul ar fi preluat o parte din aceste cheltuieli, oferind categoriilor defavorizate de elevi oportunitatea de a participa la actul educațional.

„Solicităm, așadar, Guvernului menținerea intactă a bugetului alocat pentru segmentul educației și reconsiderarea importanței măsurilor de tip social având drept obiectiv central garantarea accesului elevilor la educație”, se arată în comunicatul de presă al CNE.

Potrivit surselor Edupedu.ro, retragerea proiectului vine după ce Ministerul Finanțelor ar fi luat decizia să taie fondurile respective din bugetul Ministerului Educației la rectificarea bugetară. Acest program ar fi avut alocate peste 593 milioane lei.

 


4 comments
  1. Buna ziua, stie cineva daca a fost retras acest program oficial sau nu ? Am mers la directoarea scoli care ridica din umeri si nu site sa ne comunice. Multumesc .

  2. Elevii vin la scoala sa invete, sa aiba un viitor. Bani vor primi dupa ce vor termina scoala si se vor angaja.

  3. Maine o sa faca conferinta de presa ministrii Educatiei si Finantelor impreuna cu Miss Dancila si o sa spuna ca nu-i adevarat ca au retras proiectul de tot! L-au retras doar pentru ca au facut altul mai bun si o sa mai puna inca 481 de lei de caciula, pe langa cei 250 lei, plus doua mese calde pe Zi, abonament gratuit la Taxi si cate un Smartafon D9+!!!

    Nu le este rusine sa spuna ca tara merge foarte bine, economia duduie, suntem primii la agricultura si zootehnie si ei, nesimtitii, dau la copii lapte din UNGARIA, biscuiti tari de-ti rupi dintii in ei, mere stricate si cornuri mai rele la gust decat painea… apropo unde este MIEREA promisa de acum 2 ani???… ca parca suntem primii in Europa si la Apicultura!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ghidul profesorului evaluator la simulările pentru Evaluarea Națională și BAC 2024. Pașii pe care îi au de parcurs cadrele didactice

Ghidul profesorului evaluator la simulările pentru Evaluarea Națională și BAC 2024 cuprinde indicațiile pentru autentificarea în platformă, accesarea listei lucrărilor, evaluarea lucrării și generarea borderoului individual, potrivit unui document consultat…
Vezi articolul

Ministrul Muncii explică de ce nu se dau bani de la stat și zile libere pentru toți părinții ai căror copii fac școală online: Revenirea copiilor la școală este importantă. La fel și a părinților la serviciu. Absența lor de la serviciu pe o durată lungă îi afectează în mod direct pe ei și pe angajatori

“Revenirea copiilor la școală este importantă. La fel și a părinților la serviciu. Absența lor de la serviciu pe o durată lungă îi afectează în mod direct” pe ei și…
Vezi articolul

“Elevii sunt îngrijorați de amânarea examenelor, dar nu putem lăsa un guvern care și-a bătut joc de noi, ne-a tăiat bursele, ne-a tăiat transportul să se folosească de aceste sentimente de îngrijorare”, spune Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța

Președinta Asociației Elevilor din Constanța, Ariana Dudună, prezentă la proteste care continuă și miercuri în fața prefecturii din Constanța, a spus la Digi24: “Nu putem lăsa un guvern care și-a…
Vezi articolul