Elevul David Nicolae Şolga din Săcele, câştigătorul din România al concursului UE pentru tinerii traducători

405 vizualizări
concurs tineri traducatori
Foto: Reprezentanța Comisiei Europene în România
Câştigătorul din România al concursului de traducere “Juvenes Translatores” organizat de Comisia Europeană este David Nicolae Şolga, elev la Liceul Teoretic “George Moroianu” din Săcele, judeţul Braşov, relatează Agerpres.

“Comisia Europeană îi felicită astăzi, 9 februarie, pe cei 27 de câştigători ai celei de-a 16-a ediţii a concursului său de traducere, Juvenes Translatores, destinat liceenilor cu vârsta de 17 ani. Câştigătorul din România, David Nicolae Şolga, este elev la Liceul Teoretic ‘George Moroianu’ din Săcele, judeţul Braşov şi a tradus din engleză în română”, informează un comunicat remis presei.

În acest an, 2.883 de participanţi şi-au testat competenţele lingvistice prin traducerea unui text în şi din oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE. Din cele 552 de combinaţii lingvistice disponibile, elevii din 681 de şcoli au utilizat 141 combinaţii, traducând inclusiv din spaniolă în slovenă şi din polonă în daneză.

Traducătorii Comisiei Europene au selectat 27 de câştigători, câte unul din fiecare ţară a UE, precum şi un număr de 287 de elevi care au primit menţiuni speciale pentru traducerile lor de excepţie. Potrivit sursei citate, 14 dintre traducătorii care au primit menţiuni speciale sunt din România. Ceremonia de premiere a celor 27 de câştigători va avea loc la 31 martie 2023, la Bruxelles, mai scrie Agerpres.

Direcţia Generală Traduceri a Comisiei Europene organizează concursul “Juvenes Translatores” în fiecare an, din 2007.  Concursul “Juvenes Translatores” îşi propune să promoveze studiul limbilor străine în şcoli şi să le ofere tinerilor posibilitatea de a-şi face o idee despre meseria de traducător. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

A crescut numărul elevilor cu 1.200, de la un an la altul, potrivit datelor INS – deși mică, este prima creștere de acest fel de după 2014/ Creșteri au loc la școlile primare și în gimnaziu, scăderi la liceu

În anul școlar 2021-2022 au fost înscriși 3.495.800 de elevi şi studenţi, cu 1200 de elevi mai mulți decât în anul şcolar/universitar precedent, 2020-2021, când populaţia şcolară din sistemul naţional…
Vezi articolul

Cum a dezinformat Ecaterina Andronescu în 2009 Guvernul și în 2019 Parlamentul: “Nu am desființat niciodată şcoala profesională!”. Școlile de Arte și Meserii au fost desființate de Ecaterina Andronescu

Ministrul Educației a cerut parlamentarilor să nu o mai acuze că a desființat școala profesională în 2009. ”Nu am desființat niciodată școala profesională, așa încât vă rog să vă opriți”,…
Vezi articolul

Calendarul dezbaterilor pe proiectele legilor Educației în comisia de învățământ se modifică cu o zi peste termenul inițial, iar votul în Camera Deputaților se devansează cu câteva zile. Președinta comisiei, Natalia Intotero (PSD): Vom avea dezbateri în comisie, zilnic, între 9 dimineața și 9 seara, iar votul ar putea fi dat în plen pe 3 mai

Proiectele legilor educației vor fi dezbătute zilnic de deputați, în următoarele 8 zile, cu excepția zilei de duminică, într-un program maraton ce va dura de miercuri, 19 aprilie, până joia…
Vezi articolul