Eliminarea calificativelor la clasele primare – propunere oficială transmisă de Inspectoratul școlar Cluj la Ministerul Educației

6.458 de vizualizări
testarea la Matematică
Foto: Freepik.com
Inspectoratul Școlar Județean Cluj i-a propus Ecaterinei Andronescu să renunțe la calificative, în învățământul primar, a anunțat pentru Edupedu.ro inspectorul Anicuța Todea. “Noi am solicitat acum, la Minister, eliminarea calificativelor. Calificativele au fost o pricină de sminteală pentru mulți”, a declarat pentru Edupedu.ro inspectorul pentru învățământ primar din Cluj.

Contactată de Edupedu.ro în legătură cu evaluarea județeană la Română, Matematică și Limbă maternă, Anicuța Todea – inspector pentru învățământ primar la ISJ Cluj – a declarat că scopul acestor testări care încep mâine îl reprezintă atragerea unei predări la clasa a IV-a în parteneriat învățător – profesor de gimnaziu, pentru a atenua șocul trecerii copiilor în clasa a V-a.

În școlile din județul Cluj, “învățătorii încep să îi obișnuiască pe copii cu notele, la clasa a IV-a, din timpul anului școlar. Este o măsură în planul managerial. Îi rugăm pe colegi să administreze teste copiilor, teste elaborate împreună cu colegii profesori, la care să îi evalueze cu punctaje”, a explicat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar din Cluj.

Noi am solicitat acum, la Minister, eliminarea calificativelor. Calificativele au fost o pricină de sminteală pentru mulți. Aceste calificative se acordă prin aplicarea unor descriptori de performață. Părinții tot întreabă: ce e ‘bine’-le ăla? O fi 7, o fi 8? Păi nu e nici 7, nici 8. Descriptorii arată gradul în care copilul reușește să atingă competența ascunsă în itemi, cu alte cuvinte. Noi am propus așa: la nivelul ciclului achizițiilor fundamentale – clasa pregătitoare, clasa I și a II-a – să se utilizeze evaluarea descriptivă, adică învățătorul să spună nivelul la care copilul se află: competențe formate, competențe în curs de formare sau competențe neformate. Fără suficient, fără bine… Și, din ciclul primar superior (clasele a III-a, a IV-a – n.red.), evaluarea să se finalizeze cu note, ca să îi ajutăm pe copilași să facă trecerea spre ciclul gimnazial”, a explicat Anicuța Todea, pentru Edupedu.ro.

Citește mai jos despre evaluarea județeană la clasa a IV-a 2019:

Evaluare județeană la clasa a IV-a în Cluj: Povestea unei testări organizate pentru a atenua șocul adaptării copiilor la clasa a V-a, cu predare în comun învățător-profesor

 


3 comments
  1. Doamne desteapta este aceasta inspectoare.! Unul din lucrurile validate ca bune(din l99 9-reforma “Marga”)sunt anulate cu pixul fara a se face o analiza serioasa.Cei care propun aceasta eliminare nu au cele mai mici cunostinte despre evaluare in conditiile in care in unele tari cu sistem performant nu exista nici note nici calificative in segmentul invatamant general obligatoriu.Iar vrem sa iprumutam modele care nu se potrivesc.Clujul are specialisti remarcabili la UBB,dar aproape intodeauna sefii ISJ se fac ca nu stiu.Alo treziti-va si nu mai experimentari si zapaciti tot sistemul prin pixul d-nei ministru.Dansa are o lista lunga de bulversari din pix.La asta se pricepe,iar la o analizi a consecintelor nici macar nu recunoaste(vezi exp.scolilor profesionale)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Elevilor: Condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 al pandemiei / E esențial ca ministerele Educației și Sănătății să ia măsuri ca să nu se blocheze din nou sistemul educațional după sărbători, spun elevii

Este absolut esențial ca ministerele Educației și Sănătății să ia măsuri ca să nu se blocheze din nou sistemul educațional, spun reprezentanții elevilor într-un comunicat primit sâmbătă de Edupedu.ro. Consiliul…
Vezi articolul

Cele trei condiții cerute de Federația Asociațiilor de Părinți, la eliminarea pragului de închidere a școlilor: Toți elevii și angajații din învățământ să fie testați săptămânal, cine refuză face școală online, ministerul să asigure infrastructura pentru predare hibridă

Toți elevii și angajații din învățământ să fie testați săptămânal, cei care refuză să facă școală online, ministerul să asigure infrastructura pentru predare hibridă, acestea sunt cele trei condiții solicitate…
Vezi articolul