Eseu la Bacalaureat – argumentați dacă oamenii trebuie să fie sau nu recunoscători față de școală. Lixandru, Ministerul Educației: „Este normal să-mi exprim recunoștința față de sistemul de educație care m-a format”

4.260 de vizualizări
Foto: © Voyagerix | Dreamstime.com
Unul dintre subiectele de la proba de limba și literatura română a Bacalaureatului 2023 le cerea elevilor să redacteze un text de 150 de cuvinte prin care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să își exprime recunoștința față de școală. Întrebat la Euronews, cum ar răspunde la această întrebare, secretarul de stat în ministerul Educației, Florian Lixandru a spus că “este normal să-mi exprim recunoștința față de sistemul de educație care m-a format pentru că, alături de familie, școala este a doua familie care contribuie la educația tinerei generații (…) este vorba despre instituția școlară, nu neapărat de dreptul la educație”, a spus Lixandru.

Secretarul de stat în ministerul Educației, Florian Lixandru, a răspuns unei întrebări legate de una dintre cerințele de la proba de limba română de la BAC 2023, în care elevii trebuiau să argumenteze, într-un text de 150 de cuvinte, dacă oamenii trebuie sau nu să își exprime recunoștința față de școală. “Este normal să-mi exprim recunoștința față de sistemul de educație care m-a format pentru că, alături de familie, școala este a doua familie care contribuie la educația tinerei generații (…) este vorba despre instituția școlară, nu neapărat de dreptul la educație”, a spus Lixandru la Euronews.

Cerința de la subiectul I, punctul B

“Redactează un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumentezi dacă oamenii trebuie sau nu să-și exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați, raportându- se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Ion Creangă, Viața și Opera de G. Călinescu, cât și la experiența personală sau culturală”.

Subiectul este notat cu 20 de puncte, potrivit baremului de corectare, anunțat de ministerul Educației.

Răspunsul integral al lui Florian Lixandru pe acest subiect:

Euronews: La un subiect elevilor li se cerea să își exprime sau nu recunoștință față de școală. Până la această oră când stăm de vorbă există părinți care consideră subiectul ușor controversat. Într-o analiză lucidă, dumneavoastră, cum ați fi răspuns?

Florian Lixandru, secretar de stat în ministerul Educației: Nu au fost subiecte foarte dificile, au avut un grad de dificultate medie. Au fost subiecte la îndemână. Prin aceste subiecte ne propunem să urmărim gradul prin care elevii au asimilat cunoștințele și competențele prevăzute în programele școlare de la discipline de bacalaureat. Da, este normal să-mi exprim recunoștința față de sistemul de educație care m-a format pentru că, alături de familie, școala este a doua familie care contribuie la educația tinerei generații. Fără școală și fără familie, în parteneriat foarte strâns, nu putem vorbi despre tineri educați care să facă fată cerințelor societății de mâine, tineri care vor deveni la rândul lor părinți și ar trebui să educe copiii pe care îi vor avea în grijă.

Euronews: De ce ar trebui exprimată recunoștință cu privire la un drept constituțional?

Florian Lixandru, secretar de stat în ministerul Educației: Nu știu dacă e bine pusă problema dacă își exprimă recunoștință față de un drept constituțional care este garantat, este vorba despre instituția școlară, nu neapărat de dreptul la educație și la această instituție care, așa cum vă spuneam, este cea de-a doua familie care contribuie esențial la educarea tinerilor”.

Foto: © Voyagerix | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. M se pare halucinanta intrebarea: de ce trebuie sa fie recunoscatori pentru un drept constitutional…deja am redus totul…
    Sa nu uitam ca era limba si literatura romana…sensibilitate…emotie…creativitate…originalitate…argumentare…
    Oricum,trebuie sa fie foarte trist daca nu poti face un asemenea eseu pentru ca n ai un anume profesor in memorie…si e imposibil sa nu ai!

  2. Ce au făcut elevii cu o seară înainte de examen?
    Potrivit monitorizărilor Google, încă de aseară de la miezul nopții internauții au vrut să vadă care este sensul expresiei „de bună seamă”. La acel moment, 42 de persoane căutau definiția acestei expresii. Ulterior, vârful căutărilor a fost atins în jurul orei 4:00 dimineața, când 100 de persoane au intrat pe Google și au căutat ce înseamnă această expresie.

    Astfel, ministerul Educației a deschis o anchetă după această coincidență bizară. În aceste momente fac cercetări și verifică ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns la această situație inedită. Interesant este că au fost foarte multe căutări și în ceea ce privește cerința exactă a primului subiect de la examenul de Bacalureat de astăzi, respectiv „indică sensul din text al secvenței «de bună seamă»”. Lucru care a fost căutat pe Google încă de la ora 1:00 de 34 de persoane, ulterior vârful căutărilor a fost la ora 3:30, și chiar astăzi de dimineață, înainte să înceapă examenul. Rămâne să vedem ce explicație au elevii în cazul acestei situații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Transport gratuit pentru elevi

FSLI, după incidentul de la Colegiul Național “Ion Creangă” din București: Școlile din România pot deveni un spațiu periculos. Elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ semnalează că “elevii și angajații din învățământ au nevoie de protecție”, după incidentul petrecut miercuri, când o profesoară de limba japoneză în vârstă de 26…
Vezi articolul

Recomandări pentru populație, după ridicarea stării de alertă: Purtarea măștii în școli, grădinițe, universități / Dacă sunt mai multe cazuri pozitive într-o clasă, direcțiile de sănătate publică pot decide suspendarea orelor pentru câteva zile

Toate restricțiile aplicate în starea de alertă vor fi ridicate din această noapte, 8 martie, de la miezul nopții, pe teritoriul României. Ministrul Sănătății recomandă totuși purtarea măștii în anumite…
Vezi articolul

LISTA Cum începe școala în București – Elevii din 24 de școli și grădinițe debutează 100% online, în scenariul roșu. 595 de școli sunt în scenariul galben, adică vor face cursuri în sistem hibrid

Cursurile vor începe online în 24 de unități de învățământ din București, potrivit hotărârii Comitetului Pentru Situații de Urgență. Printre acestea se numără 15 școli gimnaziale, 3 grădinițe, 2 colegii,…
Vezi articolul

Subiecte Română simulare Evaluarea Națională clasa a VIII-a 2024. Itemi de înțelegere a două texte la prima vedere, de Simona Antonescu și Liviu Papadima, plus cerințe de vocabular și gramatică. „Crezi că există mai multe feluri de a descifra lumea în care trăim?” – subiectul scurt de motivare / Subiectul al II-lea cerea un rezumat

Elevii de clasa a VIII-a au primit două texte la prima vedere la simularea probei de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2024, potrivit subiectelor consultate de Edupedu.ro.…
Vezi articolul