Evaluarea externă a școlilor și grădinițelor de stat și private din Republica Moldova a fost suspendată de ministrul Educației. Dan Perciun: Punem moratoriu timp de 1 an pe controale, pentru că nu includeau asistarea la ore și nu țineau de finalități

756 de vizualizări
Ministrul Dan Perciun / Sursa: Facebook – Dan Perciun
Ministrul moldovean al Educației, Dan Perciun, a anunțat astăzi că sistează pentru un an toate evaluările externe din școlile și grădinițele din Republica Moldova. „Vom suspenda începând cu 1 ianuarie 2024 procesul de evaluare externă a instituțiilor de învățământ. Dacă doriți, este vorba despre un moratoriu pus pe controale timp de 1 an de zile, pentru că din analiza pe care am desfășurat-o până acum aceste controale externe rareori aveau rezultatele scontate și contribuiau semnificativ la calitatea procesului educațional”, a declarat Perciun, în cadrul unei conferințe de presă dedicate măsurilor de debirocratizare a sistemului moldovean de învățământ. 

De la 1 ianuarie 2024, Agenția Naționala ANACEC [Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare – N.Red.] nu va mai desfășura controale externe în instituțiile de învățământ. Vor avea jumătate de an la dispoziție pentru a regândi modul în care evaluează școlile și a propune o nouă variantă a metodologiei, mai simplă, mai clară și care să evalueze într-adevăr ceea ce ne interesează, și nu hârtii”, a anunțat astăzi, 18 decembrie 2023, ministrul Educației din Republica Moldova, Dan Perciun.

Ministrul moldovean al Educației a atras atenția că evaluările externe realizate de ANACEC „erau foarte mult axate pe verificarea existenței documentației în instituțiile de învățământ și mai puțin răspundeau la întrebarea dacă se face educație de calitate în instituția respectivă. Nu includeau observarea procesului educațional, asistarea la ore, nu țineau de finalități, deci nu monitorizau în ce măsură elevii cunosc sau nu cunosc, dezvoltă sau nu dezvoltă competențele pe care ar trebui să le fi dobândit în procesul educațional. Repet, erau foarte mult axate pe completarea corectă a registrelor, pe existența a tot felul de ordine și, în general, pe existența documentației în instituțiile de învățământ, lucru care este important, dar în același timp nu are un impact direct, nemijlocit asupra calității procesului educațional”.

Am avut un angajament că vom lansa un proces de debirocratizare, angajament pe care astăzi [18 decembrie 2023 – N.Red.] parțial îl vom îndeplini, lansând primul pachet de debirocratizare în instituțiile de învățământ general, în special în instituțiile de învățământ de tip școală, urmând în următoarea jumătate de an să venim și cu al doilea pachet, care […] să ofere suficient timp cadrelor didactice să se axeze pe ceea ce este cu adevărat important, și anume copilul, în procesul educațional”, a încheiat ministrul Dan Perciun.

Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare este instituția din subordinea Ministerului Educației care evaluează și autorizează toate școlile și grădinițele de stat sau private din Republica Moldova. Fără autorizarea sau acreditarea Agenției, instituțiile private nu pot funcționa. Tot instituția din subordinea Ministerului, dar cu personalitate juridică, este cea care evaluează managerii școlilor, respectiv directorii și directorii adjuncți de grădinițe și școli. Potrivit surselor Edupedu.ro, detaliile cu privire la modul de funcționare a instituțiilor care așteptau decizia ANACEC în anul următor vor fi cuprinse în ordinul de ministru așteptat a fi pus în dezbatere de ministrul Crăciun.

Dan Perciun a anunțat și modificarea Nomenclatorului tipurilor de documentație școlară și rapoarte în învățământul general, potrivit unui scurt comunicat remis de Ministerul Educației din Republica Moldova.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Părinții elevilor de la un liceu din Suceava, puși să plătească 60 de lei de copil pentru ca școala să cumpere un catalog electronic de la o firmă, lucru interzis prin ordin de ministru / Directoarea spune că nu sunt obligați și că școala are bani să cumpere catalogul prin Asociația de părinți / Secretarul de stat Sorin Ion: Este interzis. Exact asta nu am vrut să se întâmple, să se ceară bani de la copii / Nu poate lua o asociație de părinți această hotărâre

Mai mulți părinți ai căror copii învață la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” din Suceava ne-au semnalat faptul că profesorii diriginți le-au cerut, la îndemnul conducerii școlii, suma de 60 de…
Vezi articolul

Elevii de clasa pregătitoare sau clasa I retrași de părinți pe motiv că nu se adaptează la școală pot fi reînscriși în timpul anului școlar la o clasă de nivel inferior doar după evaluarea învățătorului – ROFUIP 2024

Elevii care încep clasa pregătitoare sau clasa I și nu se adaptează la școală, pot fi reînscriși în același an la un nivel inferior, doar dacă au fost evaluați de…
Vezi articolul

Prețurile uriașe de la gaze închid fizic școlile, susține primăria Giurgiu, unde peste 6.000 de elevi au început online luni. Inspector Școlar General: „Au venit la școli pentru trei săptămâni facturi de 220-230 de milioane, sunt imense”

Facturile de la gaze au închis fizic școlile din Giurgiu, după ce Primăria nu a primit banii necesari de la Guvern, acuză primarul Adrian Anghelescu. Între timp, cei 6.063 de…
Vezi articolul

VIDEO Anunț optimist al ministrului Deca, după rezultatele la PISA 2022 care situează România la coada UE: Avem un sistem de educație rezilient și țara noastră a reușit, prin ansamblul măsurilor luate, să limiteze efectele pandemiei

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat la evenimentul de diseminare a rezultatelor PISA 2022 că „avem un sistem de educație rezilient și că țara noastră a reușit, prin ansamblul măsurilor…
Vezi articolul