Evaluarea internațională a elevilor de 15 ani PISA 2025 a început luni, 12 mai, cu o întârziere de 2 săptămâni față de data la care era programată și este de așteptat să dureze până pe 9 iunie. Cu doar 3 zile înainte de start, în Monitorul Oficial a fost publicat ordinul de ministru privind plata colaboratorilor care se vor ocupa de administrarea testelor, la care participă peste 10.000 de elevi, însoțite de chestionare care trebuie completate de profesorii și părinții acestora.
Potrivit ordinului de ministru, cei mai mulți bani sunt alocați pentru codificatorul de teste și chestionare, pentru care tariful este de 50 lei/oră și pentru care este stabilit cel mai mare număr de ore dedicate activităților legate de PISA – 140.
Mai precis, ordinul, datat 29 aprilie, dar publicat pe 9 mai, semnat de secretarul de stat Gigel Paraschiv, stabilește „tarifele pentru plata colaboratorilor Institutului de Științe ale Educației pentru administrarea studiului PISA 2025.”
Tarifele și numărul de ore de activități prevăzute în document / număr de persoane estimate:
- Coordonatorul de școală – 25 de lei/oră, 24 de ore prevăzute pentru realizarea sarcinilor specifice (total – 600 lei) / aprox. 350 de persoane, directori sau profesori
- Administratorul de test – 36 de lei/oră, 25 de ore prevăzute pentru administratorul de test/școală (total 900 lei) / aprox. 80 de persoane, profesori sau cercetători
- Monitorul de calitate – 45 lei/oră, 10 ore prevăzute pentru activități (total – 450 lei) / aprox. 60 de persoane, cercetători sau inspectori
- Codificatorul de teste, cel care asigură intervenția umană în cazul unor itemi unde aceasta este necesară (experți instruiți) – 50 lei/oră. 140 de ore sunt prevăzute pentru codificatorul de teste și chestionare/normă (total – 7000 lei). Se estimează că vor fi aproximativ 50 de norme / 40 de persoane, iar activitatea lor va începe după testarea propriu-zisă și după ce vor trece prin activități de formare.
Cine se va ocupa de administrarea fazei principale ale evaluării PISA 2025:
- administratori de test – aprox. 80, care sunt profesori sau cercetători;
- coordonatori de școală – aprox. 350, care sunt directori sau profesori din școlile participante;
- monitori de calitate – aprox. 60, care verifică calitatea administrării și care sunt cercetători și inspectori (din județele participante/ municipiul București).
Institutul de Științe ale Educației a fost reînființat în martie a.c., la 5 ani după ce fusese desființat de guvernul Orban. IȘE s-a înființat, acum, prin desființarea Centrului Național pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE).
Doar câteva zile mai târziu, IȘE era prezentat, în răspunsuri ale Ministerului Educației și Cercetării pe tema organizării PISA 2025, drept Centru Național PISA, pentru pregătirea administrării și implementării acesteia”. Dar abia spre sfârșitul lunii aprilie, când a fost adoptată o hotărâre de guvern privind participarea la PISA a elevilor care învață în limba maghiară în România, era stabilit oficial IȘE drept Centru Național PISA, în locul fostului CNPEE, cum fusese stabilit prin hotărâre de guvern în urmă cu un an.
- În contextul acestor schimbări organizatorice, deși evaluarea PISA 2025 trebuia, conform planificării inițiale, să se desfășoare în perioada 28 aprilie – 9 iunie, ea începe abia astăzi – marți, 12 mai.
Ordinul de ministru de vineri, 9 mai, prevede că „plata drepturilor bănești pentru activitățile specifice realizate de colaboratorii Institutului de Științe ale Educației pentru administrarea studiului PISA 2025 se face din bugetul Institutului de Științe ale Educației, de la titlul II „Bunuri și servicii”, în baza contractelor de furnizare de servicii încheiate.”
Potrivit surselor Edupedu.ro, întârzierea deciziei privind forma de plată a celor implicați în testare a dus și la întârzierea etapei principale a PISA.
Citește și:
Evaluarea internațională PISA 2025 începe în România cu două săptămâni întârziere, pe 12 mai. Peste 10 mii de elevi de 15 ani vor participa la cele trei testări și toți profesorii și părinții lor vor completa chestionare
Participarea elevilor care învață în limba maghiară în România la testările PISA 2025, într-un eșantion reprezentativ, a fost aprobată de Guvern
Testarea PISA 2025 va fi aplicată pe eșantion reprezentativ și în cazul elevilor maghiari în vârstă de 15 ani din România – secretarul de stat Kallos Zoltan: „Au început demersuri să se repare această omisiune, această greșeală” de a nu-i evalua în mod anume și pe aceștia
Institutul de Științe ale Educației a fost reînființat, la 5 ani după ce Guvernul Orban l-a desființat / Va avea noi atribuții, printre care realizarea metodologiilor, analizelor și studiilor de monitorizare și evaluare a rezultatelor inclusiv pe programele pilot și naționale
Photo © Maksstock78 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.