Exercițiile fizice ar preveni forme grave de Covid-19, dacă sunt făcute cu moderație – cercetare a unui specialist al Universității A.I. Cuza din Iași

1.925 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Ipoteza medicală potrivit căreia exercițiile fizice ar preveni forme grave ale infecției cu Covid-19, dacă sunt practicate cu moderație, este prezentată într-o cercetare publicată de un specialist al Universității A.I. Cuza din Iași în Journal of Pharmaceutical Research International, potrivit unui comunicat al instituției de învățământ superior.
  • Lucrarea științifică “The Relationship between Exercise and Medication in Preventing Severe Forms of Covid-19 Infection” este semnată ca unic autor de Bogdan-Alexandru Hagiu, conferențiar universitar la Facultatea de Educație Fizică și Sport a UAIC Iași.

Este vorba despre un articol științific de tip revizie ce arată că “mitocondriile, organite celulare ce produc energie, sunt atacate de virusul SARS-CoV-2, ceea ce poate duce la forme grave ale infecției, iar practicarea exercițiilor fizice (mai ales a celor de anduranță), le îmbunătățește funcționalitatea. Prin urmare, individul sănătos nu trebuie să adopte un stil de viață sedentar în timpul pandemiei, ci să practice exerciții fizice, cu moderație, chiar și la domiciliu, cel mai bine sub îndrumarea unui antrenor”.

Comunicatul amintește de existența unor studii de specialitate care au arătat că excesul și intensitatea crescută a activității fizice poate avea efectul invers, de ușoară creștere a riscului de îmbolnăvire.

Articolul științific este disponibil la adresa: https://www.journaljpri.com/index.php/JPRI/article/view/30616/57433


1 comment
  1. Articolul este de tip mini-review de 2 pagini cu 19 referinte bibliografice. Este foarte riscant ca cercetator sa publici asa ceva, mai ales pe tema SARS-COV19. E posibil sa faci mai mult rau decat bine. Continutul nu este decat o supozitie. E posibil sa ajunga de rasul lumii, pe masura ce o sa apara date noi, reale asupra virusului. De exemplu autorul spune ca profilaxia unor forme severe ale bolii se poate face, asa cum au aratat studii experimentale pe sobolani si citeaza un studiu din 2013. Dar studiul din 2013 se redera la altceva si nu la SARS-COV19. Deci atentie ce spuneti d-le doctor. Este posibil, dar trebuie demonstrat, nu este corect sa folositi cuvantul poate, ci eventual consider ca este o posibilitate. Mama ei de stiinta, nu este chiar asa de simplu sa spui poate. Apoi autorul nu foloseste adresa institutionala si ma intreb de ce? Jurnalul are taxa de publicare de 500USD si nu este nici pe departe de top, iar la partea de peer review unul din revieweri cere citarea unui articol al sau, altul zice ca da e bine sa faci sport iar ultimul da cu tifla si de fapt are dreptate:

    “in relation to the evaluation of Short communication: “The relationship between exercise
    and medication in preventing severe forms of COVID-19 infection”. the authors should
    consider physical exercise as a multifaceted therapy, which includes aspects of cardiac
    resistance, increased respiratory capacity, regulation of aspects related to
    neurotransmission and mood. COVID-19 has been shown to be a pathology with multiple
    deleterious aspects and there are still many unclear aspects about its action in the body. It
    is necessary to present consistent data that warns of the risks and benefits of possible
    interventions with medications, and should have taken more advantage of the literature on
    the effects of physical exercises on different aspects of the organism.
    Minor REVISION comments
    this short communication presents a superficial analysis and, in the way it is presented, it is
    not evident contributions for understanding about COVID-19″

    Deci omul zice clar ca analiza este superficiala si nu este o contributie evidenta la intelegerea COVID-19

    Jurnalul nici nu are factor de impact. In general este mai bine sa stai in banca ta si sa nu publici prostii, dar na, mai dai si anunt in presa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Foto: © Kantver - Dreamstime.com

Educația nu apare în topul domeniilor cu cele mai mari salarii nete din România, declarate de angajați pe o platformă de căutare de locuri de muncă / INS: Salariul mediu net în Învățământ a fost de 3.700 de lei în noiembrie 2021

Educația nu se află în topul salariilor din România, potrivit unui index salarial eJobs pentru luna ianuarie 2022. Domeniul cu cele mai mari salarii medii nete este IT Software. Menționăm…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu ignoră petiția semnată de 28.000 de persoane pentru demiterea sa și retragerea proiectelor de legi ale educației: „Au fost teme care au adunat multe sute de mii de semnături (…) noi ne ocupăm cu reforma în educație”

Ministrul Educației a bagatelizat cele 28.000 de semnături adunate în weekend de petiția care cere demiterea sa din fruntea ministerului și retragerea proiectelor de legi ale Educației. Cîmpeanu a declarat…
Vezi articolul

Şcolile din Germania – din nou în situația ce a dus acum un an la închiderea lor. Cauza: creșterea ratei infectărilor în rândul elevilor germani de 5-14 ani la un nivel dublu faţă de ansamblul populaţiei. Testarea extinsă – propunere-cheie a preşedintelui Asociaţiei Profesorilor

Şcolile din Germania au ajuns din nou să se confrunte cu o situație epidemiologică similară celei de acum un an, când erau forțate să se închidă temporar, în cele mai…
Vezi articolul

Dezbaterea Edupedu.ro – World Vision România

Care este viitorul educației digitale? Daniel David, rector UBB și președintele Consiliului Rectorilor, și Mircea Miclea, fost ministru al Educației, discută marți, LIVE de la 15:50, despre digitalizare și formarea în universitate a viitorilor profesori

Educația digitală: cum trebuie să arate planul digitalizării învățământului? Ce competențe vom dezvolta, la ce nivel de studii și cum vom face formarea profesorilor? De ce educația digitală nu înseamnă…
Vezi articolul