Explozie într-un fost centru de dezvoltare a armelor biologice din Rusia, unde sunt fiole cu virusul variolei. Rusia neagă existența unui risc de contaminare

1.491 de vizualizări
dezinfectant eficient împotriva Covid-19
Foto: Pixabay.com
O explozie și un incendiu s-au produs luni într-un fost centru de dezvoltare a armelor biologice din epoca sovietică, unul dintre cele doar două laboratoare din lume care conțin fiole cu virusul variolei, transmite Agerpres, care precizează că Rusia a dezmințit marți existența unui risc de contaminare.

Explozia a avut loc în “Vektor”, care în prezent este un centru de cercetări în domeniul virusurilor și biotehnologiilor administrat de către statul rus, în care se află, printre altele, şi virusul Ebola.

Laboratoarele centrului sunt în regiunea Novosibirsk din Siberia, scrie Agerpres.

Un angajat a fost rănit în incendiul declanșat în spațiile de cercetare de explozia provocată de un cilindru de gaz, potrivit agenției de supraveghere sanitară Rospotrebnadzor. Ferestrele s-au spart, însă structura clădirii a rezistat şi nicio substanță periculoasă nu era prezentă în camerele afectate de accident, spune agenția de supraveghere sanitară citată de Agerpres.

Explozia a avut loc în apropiere de Novosibirsk, al treilea oraş ca mărime din Rusia cu o populație de peste 1,5 milioane de locuitori, și este cea mai recentă catastrofă dintr-un şir mai lung de evenimente care au afectat în ultimele luni o serie de infrastructuri strategice din această țară, relatează agenția de presă.

Amintim că zeci de persoane au fost rănite în trei explozii produse în uzine de explozibili și depozite de muniții aflate în centrul şi sudul Rusiei şi în Siberia.

La începutul lunii iulie, 14 ofițeri din marina rusă au murit în urma unui incendiu izbucnit la bordul unui misterios submarin cu propulsie nucleară, care navighează în Oceanul Arctic. Păstrând parțial secretul asupra tragediei, autoritățile de la Moscova au dat asigurări spunând că reactorul nuclear nu a fost afectat de acel incendiu.

În august, o explozie cu caracter nuclear a făcut cel puțin cinci victime într-o bază de lansare a rachetelor din nordul Rusiei în timpul unor teste ce vizau noi arme. Explozia a produs o mică creştere a radioactivității în zonă, potrivit autorităţilor.

Variola este o boală infecțioasă de origine virală, foarte contagioasă şi epidemică. Boala a făcut până în secolul al XVIII-lea zeci de mii de victime în fiecare an în Europa. Variola a fost complet eradicată pe 26 octombrie 1971, în urma unei campanii demarate de Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS), care a combinat campanii de vaccinare masivă, încă din 1958, cu o “strategie de supraveghere şi izolare”, implementată începând din 1967.

În secolul al XXI-lea, virusul mai există doar sub forma unor eşantioane, care sunt conservate în laboratoare de cercetare acreditate de OMS.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Condițiile de școală din Ucraina, unde profesorii încearcă să ajute copiii să învețe, în pofida războiului / “Un elev a desenat o casă și apoi a spus: oh, cred că eu nu mai am casă, pentru că au bombardat-o”

Câteva milioane de elevi din Ucraina au reluat, într-o formă sau alta, învățarea încă de la începutul acestei luni, în pofida războiului care macină țara, potrivit The Guardian, care face…
Vezi articolul

Guvernul Ciucă a adoptat netransparent o ordonanță prin care, sub pretextul urgenței, o autoritate publică centrală sau locală va putea să adopte orice decizie fără niciun fel de consultare, acuză mai multe ONG-uri, într-o scrisoare deschisă către Avocatul Poporului

Fără a cere avizul Consiliului Economic și Social, fără a publica textul măcar pe agenda publică a Ședinței de Guvern, Guvernul Ciucă a adoptat o Ordonanță de Urgență care modifică…
Vezi articolul

DOCUMENT Ministerul Educației decontează câte 60 de lei de participant pentru fiecare activitate extracurriculară organizată online de universități, de 6 ori mai mult față de cele organizate fizic. Rectorii trebuie să trimită lista pentru bani până pe 2 decembrie

Ministerul Educației aprobă decontarea unei sume de câte 60 de lei pentru fiecare participant la o activitate extracurriculară organizată online de universități, potrivit ordinului de ministru al educației publicat în…
Vezi articolul

Subiect mai greu pentru absolvenții liceelor tehnologice, decât pentru mate-info, la examenul la Matematică. Enescu: Integrala de la Tehnologic s-ar putea să facă, din păcate, diferența între cine trece și cine nu trece

Unul dintre subiectele pe care le-au avut de rezolvat absolvenții liceelor tehnologice la examenul de astăzi la Matematică a fost mai dificil decât subiectul corespondent care le-a picat absolvenților de…
Vezi articolul