Fake News de la ministrul Educației. Ecaterina Andronescu repetă obsesiv că 36% dintre elevii de clasa a VIII-a nu au luat nota 5 la Evaluarea Națională anul trecut. Cifrele sunt false

3.686 de vizualizări
Ecaterina Andronescu / Foto: presidency.ro
Aproape că nu există apariție media a Ecaterinei Andronescu, de la momentul numirii ei ca ministru în Guvernul Dăncilă, în care aceasta să nu spună cât de îngrijorată este că 55.000, sau 36% dintre elevii de clasa a VIII-a nu au reușit să ia măcar nota 5 la examenul de Evaluare Națională 2018. Edupedu.ro a verificat informațiile susținute de ministru, iar acestea sunt false.

Cifrele false:

Pe 8 decembrie 2018, la scurt timp după ce fusese numită ministru al Educației, Ecaterina Andronescu a vorbit în cadrul unui eveniment la Politehnică. ”Avem şcoli în care nu ia niciun elev Bacalaureatul sau sunt foarte mulţi elevi care nu iau cinci la Evaluarea din clasa a VIII-a. (…) Lucru care m-a îngrijorat a fost rezultatul elevilor în 2018. 55.000 de elevi nu au luat măcar cinci la Evaluare. Cum putem accepta ca aceşti elevi pot merge mai departe şi pot finaliza liceul când ei nu au luat cinci la Evaluarea din clasa a VIII-a

În ajunul noului an, pe 30 decembrie 2018, Ecaterina Andronescu spunea într-o emisiune de televiziune următoarele: “Mă uit la rezultatele pe care le au elevii noştri, şi la examenul de finalizare a ciclului gimnazial de la clasa a VIII-a să avem peste 36% de elevi care nu iau nota 5,00, nu avem cum să nu tragem un semnal foarte serios de alarmă, ceva trebuie să facem acolo

Pe 2 ianuarie, într-o altă emisiune, la alt post, Ecaterina Andronescu spunea aceleași cifre, dintr-o suflare: ”Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în 2018 la clasa a VIII-a, adică am avut 36% dintre copii care nu au luat nota 5 la examenul de Evaluare Națională și am avut spre 40% cei care nu au promovat examenul de Bacalaureat, ceea ce ne nemulțumește.

Pe 19 ianuarie 2019, într-o vizită la Constanța, le spune profesorilor de la Universitatea Ovidius următoarele: Dacă o promoție avea în 2001, când am făcut proiectul de informatizare a repartizării elevilor de gimnaziu în liceu, 259 de mii de elevi, acum avem 150 de mii. Din cei 150 de mii care au dat evaluarea după clasa a opta, în anul 2018, 55 de mii, adică 36%, au luat note mai mici de 5.

Duminică seara, 20 ianuarie, invitată la Digi24, Ecaterina Andronescu a avut aceeași argumentație: ”Ajungem la clasa a VIII-a şi constatăm că nu ştiu să scrie bine, să calculeze bine şi că 36% nu sunt în stare să ia 5 la evaluarea de clasa a VIII-a”.

Andronescu a fost indignată de ”cifre care nu au niciun suport în realitate”

În aceeași seară ministrul și-a manifestat indignarea față de Oana Moraru și Cosmin Prelipceanu, care-i spuneau că avem 40% analfabetism funcțional: ”Pe ce vă bazați dl Prelipceanu, pe ce vă bazați? Știți care e drama noastră? Sunt cifre care se vehiculează, care nu au niciun suport în realitate (…) Cred că trebuie să avem foarte mare responsabilitate atunci când vorbim de cifre exacte!”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Cifrele Ecaterinei Andronescu nu există

Potrivit Ministerului Eucației (pe care Ecaterina Andronescu îl conduce), în vara anului 2018 s-au înscris la Evaluarea Națională 150.603 elevi absolvenți de clasa a VIII-a. Dintre aceștia, la examen s-au mai prezentat 142.847, iar un număr de 105.109 candidați a obţinut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) – 73,6% (rezultate Evaluarea Națională finale, după contestații).

150.603 – 105.109 = 45.494 (elevi nu au luat nota 5 la Evaluarea Națională 2018, sesiunea iunie)

Nu există nicăieri numărul ministrului, 55.000. Procentual, din numărul total de înscriși, rezultatul reprezintă 30,21%, nicidecum 36%, iar din numărul total de prezenți, procentul reprezintă 31,85%.

#fakenewsecaterinaandronescu

SURSA FOTO: presidency.ro


4 comments
  1. Nu ca as vrea sa tin partea dnei. Andronescu, insa oricare dintr cele 2 cifre prezentate 55.000 sau 45.494 de elevi care nu au obtinut nota 5 la evaluarea din clasa a VIII-a ar trebui sa ridice un semnal de alarma. Din punctul meu de vedere si o cifra de 1.000-2.000 de elevi care nu au obtinut nota de trecere e un semnal de alarma.

    @Mobgirl: Doamna A. degeaba incearca acum sa para `usa de biserica` si sa vina cu cifre care sa arate dezastrul din sistem pentru ca si dansa a contribut foarte mult la distrugerea sistemului educational, implicit generarea situatiei prezentante in acest articol.

  2. Eh, ați învățat și voi un cuvânt nou…

    Sunt sigură că doamna Andronescu are dreptate.

    Ce prezentați voi e numărul copiilor cu note mai mici de 5 din numărul de copii înscriși.

    Doamna A. prezintă situația reală, nu falsificată – numărul copiilor care iau note sub 5 din total elevi absolvenți de clasa a VIII-a.

    Dacă ați avea ceva onoare, v-ați cere scuze și i-ați mulțumi ca, în sfârșit, pune pe masa date reale despre dezastrul din învățământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Autorul unei teze de doctorat pentru care a fost constatat plagiatul și cel care dorește să renunțe unilateral la titlul de doctor trebuie să restituie banii de școlarizare – propuneri PNL “agreate” pentru modificarea proiectelor de legi ale educației, anunță Sorin Cîmpeanu

“A fost agreată propunerea Partidului Național Liberal cu privire la îmbunătățirea proiectului Legii învățământului superior prin reglementarea obligației de restituire a sumelor de bani de către autorul tezei de doctorat,…
Vezi articolul

VIDEO Adaptarea modului de predare de la fizic la online, una dintre propunerile făcute ministerului de Iulian Stanciu, CEO eMAG: Lecțiile online cu o cameră web pusă în clasă nu funcționează. E ca și cum ți-ai face magazin online cu o cameră web pusă în magazinul fizic

Adaptarea modului de predare de la fizic la online este una dintre cele patru propuneri făcute ministerului Educației de Iulian Stanciu, managerul general al celui mai mare magazin online din…
Vezi articolul