Federația părinților din preuniversitar: Noi am căzut de acord ca vacanța de iarnă să fie intersemestrială, iar calibrarea conținuturilor de predare pe semestre este responsabilitatea Ministerului și al sindicatelor

1.893 de vizualizări
Iulian Cristache
Iulian Cristache / Foto: Facebook Iulian Cristache
Reprezentanții părinților, elevilor și parte din sindicate au căzut de acord în ședința de astăzi de la Ministerul Educației ca vacanța de iarnă să fie vacanță intersemestrială, în anul școlar 2019-2020, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Federației de Părinți din Preuniversitar, Iulian Cristache. Dar calibrarea conținuturilor de predare pe semestre este în responsabilitatea Ministerului și a sindicatelor, a precizat Cristache.
  • Amintim că structura următorului an școlar a fost unul dintre punctele discutate astăzi în ședința Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației.
  • Decizia membrilor Comisiei a fost ca următorul an școlar să înceapă în data de 9 septembrie 2019 – cu o săptămână mai devreme decât propusese Ministerul Educației – și să se termine pe 12 iunie 2020.
  • O altă decizie a membrilor prezenți la ședința Comisiei a fost ca vacanța de iarnă de 3 săptămâni să se transforme în vacanță intersemestrială, primul semestru să aibă 15 săptămâni și al doilea 20 de săptămâni.

Eu am întrebat în cadrul discuțiilor pe proiectul inițial al Ministerului în care primul semestru ar fi avut 14 săptămâni, având în vedere că tezele se susțin cu cel puțin 3 săptămâni înainte de finalul semestrului, dacă tezele care se vor desfășura în această situație după 10-11 săptămâni de școală își îndeplinesc rolul de evaluare sumativă în mod corect și dacă reflectă însușirea competențelor prevăzute de programă. Reprezentanții Ministerului ne-au răspuns că nu este nicio problemă să se dea tezele în această perioadă de timp, deci după 10-11 săptămâni de școală, având în vedere că programa școlară nu este împărțită pe semestre și nici manualele școlare de gimnaziu“, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Federației de Părinți din Preuniversitar, Iulian Cristache.

Noi, ca reprezentanți ai părinților, am convenit începutul, sfârșitul anului școlar și vacanța de iarnă ca vacanță intersemestrială. Echilibrarea semestrelor nu este, însă, apanajul părinților, ci intră în responsabilitatea Ministerului, a profesorilor și a sindicatelor“, a precizat Cristache.

Acesta a adăugat că o altă solicitare a părinților a fost ca, “la clasele unde nu poate fi limitat numărul copiilor, să mai fie un profesor asistent la clasă“.

Vezi mai jos Structura anului școlar 2019-2020, așa cum a fost convenită în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Educației. Structura va deveni finală în momentul în care ministrul Educației o va aproba prin ordin de ministru structura anului școlar.

Semestrul I (15 săptămâni)
Cursuri:                            Luni, 9 septembrie 2019 – Vineri, 20 decembrie 2019
* În perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2019, clasele din învăţământul primar şi grupele de grădiniță sunt în vacanță.
Vacanța de iarnă:          Sâmbătă, 21 decembrie 2019 – Duminică, 12 ianuarie 2020
Semestrul al II-lea (20 săptămâni)
Cursuri:                            Luni, 13 ianuarie 2020 – Vineri, 3 aprilie 2020
Vacanţa de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – marți, 21 aprilie 2020
Cursuri:                            Miercuri, 22 aprilie 2020 – vineri, 11 iunie 2020
Vacanţa de vară:            Sâmbătă, 12 iunie 2020

Citește și:

 


1 comment
  1. O idiotenie acceptata de oamnei care habar nu au ce inseamna educatia, elevul si curbele sale de efort, dar care au ajuns presedinti de asociatii de parinti, doar ca au copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Educația românească de azi este catastrofală, spunea academicianul Eugen Simion anul trecut / În urmă cu o lună semna scrisoarea celor 100 de intelectuali, numiți „grup de interese” de Sorin Cîmpeanu, pentru dezbaterea proiectelor de legi ale Educației / Eugen Simion a murit la 89 de ani

Academicianul Eugen Simion a murit în ziua de 18 octombrie 2022, la vârsta de 89 de ani, a declarat președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, pentru Agerpres. A fost critic, istoric…
Vezi articolul

Fostul ministru Daniel Funeriu, reacție dură la decizia CCR privind titlurile de doctor obținute prin plagiat: Curtea Constituțională a definitivat disoluția morală a statului român. Cine e de vină? Cei care au obligația să medieze între stat și societate

Fostul ministrul al Educației, Daniel Funeriu, vine cu explicații privind decizia CCR legată de retragerea titlului de doctor. Potrivit deciziei, acesta poate fi retras doar dacă ”nu a intrat în…
Vezi articolul

Senatorul Ștefan Pălărie reacționează în scandalul ARACIP, după ce ministerul i-a schimbat organizarea și după ce numele său a fost pus pe o listă a „groparilor care mănâncă o colivă fancy” de Răzvan Orășanu

„Guvernul și Ministerul Educației Naționale au ratat din plin reforma Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP)”, a transmis joi, pe Facebook, senatorul USR Ștefan Pălărie. El a…
Vezi articolul

Sindicatul Europol anunță că au fost instalate capcane pentru şobolani pe holurile Academiei de Poliţie: „Conducerea unităţii a fost mai mult interesată în aceste zile de apartenenţa sindicală a studenţilor, care ar fi putut transmite capturile video, decât să identifice soluţii pentru condiţii de cazare decente”

Sindicatul Europol anunţă, marţi seară, că au fost instalate capcane pentru şobolani pe holurile Academiei de Poliţie, ca soluţie pentru prinderea rozătoarelor. ”Conducerea unităţii a fost mai mult interesată în…
Vezi articolul