Fetița Psihopedagog sau lecție emoționantă de prietenie: O fetiță de clasa a IV-a a făcut fișe de lucru pentru colegul ei cu autism

13.842 de vizualizări
“Dragă Vlăduț, vreau să-ți spun ceva. Când te-am văzut prima dată nu te-am plăcut deloc. Dar, cu timpul, am început să te plac foarte mult. Acum, nu vreau să pleci din clasă!”. Mesajul a fost scris de o fetiță de clasa a IV-a, care a învățat de la colegul ei de clasă cum învață copiii cu autism. A văzut zilnic cum terapeutul cu care Vlad vine la școală îi dă de lucru diferit de ceea ce face restul clasei și, “spre uimirea tuturor, Alexandra a venit într-o zi la școală cu o fișă concepută special pentru Vlad” de ea însăși.

Alexandra a continuat să facă materiale de învățat cu exerciții pentru prietenul ei cu autism și a ajuns, la clasa a IV-a, să facă o culegere de fișe de lucru pentru copii cu cerințe educative speciale, scrie Ana Dragu, președinta Asociației Autism Europa Bistriţa, pe pagina sa de Facebook.

Caietul cu fise de lucru / Foto: Facebook Ana Dragu

Fondatoare și a Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț”, Ana Dragu atrage atenția că, “deși extrem de util, un astfel de instrument era inexistent și extrem de necesar oricărui dascăl care integrează copii cu cerințe educative speciale în învățământul de masă“. Auxiliarul pentru elevi cu cerințe educative speciale va putea fi descărcat începând cu 1 ianuarie 2018 de pe site-ul www.centruldeautism.ro și este opera unui copil de clasa a IV-a, nu a unui profesor.

Fetița Psihopedagog – Incluziune pe bune: Povestea integrală publicată de Ana Dragu pe pagina sa de Facebook:

Alexandra și Vlad sunt colegi în clasa a IV-a la Școala Gimnazială nr. 4 din Bistrița de la începutul școlii. Deși sunt în aceeași clasă, Alexandra și Vlad sunt foarte diferiți. Băiatul a fost diagnosticat cu tulburări din spectrul autist la vârsta de 2 ani și de atunci face intensiv terapie de recuperare în cadrul Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț Bistrița. Cu sprijinul unui facilitator școlar (shadow), Vlad a parcurs cursurile unei grădinițe de masă și în prezent este elev în clasa a IV-a, la școala de masă, unde a fost primit cu brațele deschise de învățătoarea Bombonica Barteș și de colegi.

Deși la început Alexandra nu știa cum să se raporteze la colegul ei atipic, în timp și-a dorit din răsputeri să se conecteze la el și să îl ajute. Observând că însoțitorul școlar al copilului îi face zilnic fișe de lucru diferențiate, spre uimirea tuturor, Alexandra a venit într-o zi la școală cu o fișă concepută special pentru Vlad, pe modelul observat de fetiță la terapeutul însoțitor al copilului. Apoi a doua fișă, apoi a treia fișă, astfel încât în timp, la inițiativa facilitatorului școlar, psihopedagog Maria Câmpan, Șef Centru în cadrul Asociației Autism Europa, colecția de fișe de lucru diferențiate create de Alexandra s-a concretizat într-un un auxiliar școlar cu fișe de lucru pentru copii cu cerințe educative speciale.

Deși extrem de util, un astfel de instrument era inexistent și extrem de necesar oricărui dascăl care integrează copii cu cerințe educative speciale în învățământul de masă.

Caietul cu fise de lucru / Foto: Facebook Ana Dragu

Iată ce scrie pe prima pagină:

Dragă Vlăduț, vreau să-ți spun ceva. Când te-am văzut prima dată nu te-am plăcut deloc. Dar, cu timpul, am început să te plac foarte mult. Acum, nu vreau să pleci din clasă! Stai cu noi până la sfârșitul școlii! Te iubesc, te iubim! Suntem prieteni buni și sunt bucuroasă că îmi ești prieten. Sper că-ți place! Și pentru a-ți demonstra ce mult prețuiesc prietenia ta, o să îți dăruiesc un cadou…o carte pentru tine. Cu mult drag, colega ta, Alexandra!

De la înființare, Centrul de Reurse și Referință în Autism Micul Prinț a integrat în învățământul de masă în grădinițele și școlile din Bistrița-Năsăud peste 60 de copii diagnosticați cu forme ușoare și severe de autism. În total, 840 de copii cu cerințe educative speciale beneficiază de certificat de orientare școlară în învățământul de masă în județul Bistrița-Năsăud, și numărul lor este în creștere. Acest efectiv de elevi cu cerințe educative speciale este deservit de 11 logopezi, 35 de consilieri școlari și doar 22 de profesori itineranți.

Alexandra a înțeles însă ce înseamnă incluziunea mai bine decât foarte multe cadre didactice.

Caietul Alexandrei, Editura Școala Ardeleană 2018, a fost publicat în 1000 de exemplare în cadrul proiectului ”Creșterea nivelului de incluziune al copiilor cu cerințe educative speciale în școlile din Municipiul Bistrița”, proiect cofinanțat din bugetul local al Municipiului Bistrița pe anul 2018. Auxiliarul pentru elevi cu cerințe educative speciale va putea fi descărcat începând cu 1 ianuarie 2018 de pe site-ul www.centruldeautism.ro.

Caietul cu fise de lucru / Foto: Facebook Ana Dragu

Like and SHARE and HEARTS for Alexandra!

La mulți ani tuturor persoanelor cu dizabilități din România!”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Scădere dramatică a numărului copiilor de grădiniță

DOCUMENT Decretul pentru prelungirea stării de urgență: Unitățile de învățământ preuniversitar organizează, în măsura posibilităților, desfășurarea de activități din planurile de învățământ, în format online

Președintele Klaus Iohannis a anunțat într-o declarație publică de la Palatul Cotroceni că, pe lângă prelungirea suspendării cursurilor față în față și a faptului că școlile rămân închise, „se suspendă…
Vezi articolul

Sfaturi pentru completarea fișei de admitere la liceu 2023. Consilierul școlar Ana Maria Oancea: Ca să fiu sigur că va avea copilul un loc la liceu, e nevoie să adun toate locurile de la clasele unde vrea să intre, astfel încât suma lor să se apropie de locul copilului pe București

Consilierul școlar Ana Maria Oancea a explicat la TVRInfo ce ar trebui să știe elevii și părinții când completează fișa de admitere la liceu 2023, având în vedere că este…
Vezi articolul

Andronescu: Clasa pregătitoare devine Clasa I și se propune o Evaluare Națională la clasa a III-a și alta la clasa a VII-a. Clasa a IX-a trece la gimnaziu

Structura sistemului de învățământ va fi modificată, potrivit propunerii făcute vineri de ministrul Educației Ecaterina Andronescu. Prima schimbare va fi redenumirea clasei pregătitoare. Aceasta se va numi ”clasa întâi”. ”Clasa…
Vezi articolul

Demisia ministrei educației este cerută de către decanul Facultății de Științe Politice de la Universitatea din București, Cristian Preda: Ligia Deca e complet depășită de funcție. Se poate întoarce consilieră la Cotroceni, să-i pună „muzică veselă” sultanului

Decanul Facultății de Științe Politice de la Universitatea din București, Cristian Preda, îi cere demisia ministrei Educației, Ligia Deca, după ce sindicatele din educație au respins oferta guvernului girată de…
Vezi articolul

Ligia Deca: Fiecare școală ar trebui să aibă dotări noi în clase, în laboratoare, în atelierele de practică, sălile de sport, ba chiar și în cabinetele de consiliere școlară în acest an. Este un an de vârf

În acest an vor fi cele mai mari investiții în școlile din România, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Educației, Ligia Deca, la Bistrița, săptămâna trecută. Ministrul a spus că până…
Vezi articolul