Filiala “Ion Creangă” a Bibliotecii Metropolitane București s-a închis după ce o bucată de teren de la parter s-a surpat. Copiii pot continua activitățile cu bibliotecarii la sediul central, spune conducerea BMB

1.369 de vizualizări
Foto: Google Street View
Filiala “Ion Creangă” a Bibliotecii Metropolitane București, aflată în sectorul 1 pe strada Christian Tell, s-a închis recent după ce o bucată de teren de la parterul clădirii s-a surpat și au apărut crăpături în pereții bibliotecii, spune Manuela Mureșan, consilier pe domeniul culturii în consiliul general al municipiului București, pentru EduPedu.ro. Situația închiderii a fost semnalată redacției de mai mulți părinți care ne-au spus că nu mai pot participa la activitățile filialei cu copiii lor din “probleme tehnice” care nu le-au fost detaliate, invocate de conducerea bibliotecii.

“Este una din puținele filiale la care doamnele bibliotecare sunt drăguțe și competente.
Este una din puținele biblioteci pentru copii rămase, iar doamnele bibliotecare organizau periodic ateliere gratuite foarte bune pentru copii și tineri”, ne-a transmis un grup de părinți care mergeau la această bibliotecă.

Potrivit site-ului Bibliotecii Metropolitane București (BMB), filiala “Ion Creangă” din sectorul 1 este închisă “din motive tehnice”. Același motiv este transmis și într-o postare pe Facebook. Potrivit părinților care ne-au scris, biblioteca a mai avut o defecțiune tehnică acum aproape jumătate de an, anume faptul că nu se mai puteau înregistra cărțile în sistem, defecțiune despre care ei spun că nu s-a rezolvat.

  • Biblioteca Municipiului București are 29 de filiale, în fiecare sector din Capitală.

Manuela Mureșan a spus că părinții nu au de ce să se alarmeze. Ea a declarat pentru EduPedu.ro că, potrivit conducerii BMB, la sediul filialei “Ion Creangă” este o surpare la parter, o gaură de aproape 2 metri în mijlocul unei săli. “Au venit de la inspecția siguranței în construcții, pentru că fac analize, dosar. Toată clădirea s-a crăpat. Nu poate fi deschisă pentru că este periculoasă pentru toată lumea. A fost mutat și personalul. Au rămas câțiva în mansardă pentru care se caută birouri.

Am înțeles că este de la lucrări Apa Nova, de gaze, acolo fiind, dedesubt, niște galerii subterane, e Bucureștiul vechi. Biblioteca oricum trebuia să intre în modernizare prin Planul Național de Redresare și Rezistență (PNRR), dar s-a întrerupt pentru că a apărut acest accident. Deci nu se închide, nu e problemă de fonduri sau rea-voință. Fiind pe teren nisipos, s-a surpat. Am vorbit cu directoarea Ramona Mezei și mi s-au dat aceste explicații”, a adăugat Mureșan.

Activități la filiala BMB “Ion Creangă” / Foto: bibmet.ro

Inițial, am contactat Biblioteca Metropolitană București (BMB) pentru a discuta cu un reprezentant al instituției, iar acolo ne-a răspuns directoarea de specialitate, Georgeta Pleșa, care a menționat doar de crăpăturile din construcția clădirii.

“E o situație neplăcută, sunt probleme tehnice care cândva se pot rezolva. Noi facem demersuri către primărie, nu vă pot da un termen. Ne pare foarte rău. Construcția de acolo nu este foarte sigură, ca să spun… Noi am făcut cerere să se facă o expertiză, iar până nu vedem rezultatele, nu deschidem, mai ales ca este pentru copii, dar și dacă era pentru adulți, era oricum aceeași situație”, a declarat Pleșa.

Întrebată cum au fost depistate “problemele tehnice” și care sunt acestea mai exact, directoarea de specialitate a BMB a răspuns: “crăpăturile foarte mari din interiorul bibliotecii”. “Am făcut toate demersurile către primărie, dar trebuie să vină o echipă. Copiii pot veni la sediul central cu cărțile împrumutate, iar activitățile se țin acolo cu bibliotecarele de la ‘Ion Creangă'”, a mai spus aceasta.

Cum arată biblioteca
Foto: bibmet.ro

Printre dotările filialei, potrivit site-ului Bibliotecii Metropolitane București, se numără:

  • “Sala de limbi străine, Sala de literatură, Sala domeniilor cunoaşterii;
  • Sala de referinţe;
  • Colecţia de artă în limbile engleză şi franceză;
  • Colecţia de cărţi pentru adolescenţi şi tineri;
  • Colecţia multimedia – CD-uri cu muzică şi DVD-uri cu filme documentare şi artistice, teatru românesc şi universal, desene animate şi ghiduri, audio-book-uri din literatura română şi universală;
Foto: bibmet.ro
  • Bibliolounge
  • 5 calculatoare pentru public, Wi-fi;
  • imprimantă multifuncțională, scanner, videoproiector.
  • Ludoteca – cuprinde colecţii de cărţi în limba română şi jocuri pentru copii, organizate pe diferite grupe de vârstă
  • Sala de limbi străine care cuprinde colecţii de cărţi în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă şi italiană din toate domeniile cunoaşterii, cărţi bilingve şi cărţi de învăţare a limbilor străine pentru toate categoriile de vârstă” etc.

1 comment
  1. In numele parintilor, va multumim pentru acest articol. Suspiciunile noastre sunt generate de lipsa de transparenta in comunicare a conducerii Bibliotecii Metropolitane si de faptul ca o problema cu sistemul informatic nu a fost rezolvata de mai bine de jumatate de an, astfel incat cartile filialei nu au mai putut fi imprumutate, bibliotecarii au stat cu mormane de carti pe jos si cu rafturile goale… Nici acum nu a fost rezolvata aceasta problema tehnica.
    De aceea, suntem sceptici ca o un demers atat de complex cum este reabilitarea cladirii va fi realizat intr-un interval de timp rezonabil si de aceea, cerem mutarea personalului si a inventarului bibliotecii temporar in alt sediu, in zona Petei Amzei, pentru a servi aceleiasi comunitati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like