Fostul ministru al Educației, Monica Anisie: Iubirea de carte se transmite nu doar la școală, ci se naște din familie, prin puterea exemplului. Cred că tinerii, dincolo de rețelele sociale, încă îndrăgesc lectura și văd asta zilnic la elevii mei

447 de vizualizări
Foto: Monica Anisie
„Tinerii, dincolo de rețelele sociale, încă îndrăgesc lectura și văd asta zilnic la elevii mei”, a spus fostul ministru al Educației, senatoarea Monica Anisie, la un eveniment organizat de Ziua Națională a Lecturii, desfășurat la Biblioteca Academiei Române, potrivit unui comunicat de presă. Aceasta a participat alături de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ambii senatori fiind inițiatori ai legii care a stabilit ca ziua de 15 februarie să fie Ziua Națională a Lecturii. La eveniment au mai fost și elevi de la colegii din Capitală, plus scriitorul Tudorel Urian și actrița Adriana Moca.

„Iubirea de carte se transmite nu doar la școală, ci se naște din familie, prin puterea exemplului. În cazul meu, bunicul este cel care mi-a cultivat pasiunea pentru citit. Cred că tinerii, dincolo de rețelele sociale, încă îndrăgesc lectura. Și văd asta zilnic la elevii mei.

Câți dintre voi ați împlinit 18 ani? Știu că sunteți la vârsta la care se conturează personalitatea/individualitatea voastră. De aceea, îmi doresc ca toți să aveți oportunitatea de a descoperi și de a vă însuși modele sănătoase de referință în formarea voastră ulterioară. Iar lectura joacă un rol esențial în acest proces.

În acest sens, am gândit pentru elevii mei proiectul educațional “Cred în dreptate, adevăr, valoare și libertate”, prin care analizăm și dezbatem o varietate de tematici, experiențe, valori morale/culturale cu care ne identificăm”,  a spus la eveniment Monica Anisie. 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a trecut în revistă statisticile europene privind cititul în România și a încurajat tinerii să se bucure de cărți.

„Românii citesc mai puțin de cinci minute pe zi, iar 35% dintre aceștia declară că n-au citit niciodată o carte. 68% dintre români n-au citit nicio carte în ultimul an, doar 8% citesc zilnic. Prin lectură suntem mai buni, mai informați, într-un punct critic al vieții putem ști dacă o luăm la stânga sau la dreapta, în funcție de ce am citit într-o carte. Pentru această inițiativă,  m-am inspirat puțin din SUA, unde am stat 12 ani, și unde există sărbătoarea Read Across America Day. Americanii au făcut din asta o tradiție și au vrut să asocieze lectura cu un lucru plăcut, mai ales pentru copiii de școală primară. Acolo nu e nimic atipic ca în Read Across America Day să te duci la școală în pijamale și să citești. Ne dorim să apropiem lectura de toți românii. Cu această idee am mers la doamna Anisie și am pus bazele acestei inițiative. Cea mai mare împlinire pentru inițiatori este că această sărbătoare nu a rămas doar o dată în calendar, ci a devenit un fenomen”, a spus Sebastian Burduja.

Pe 14 ianuarie 2022 a fost promulgată de către preşedintele ţării Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua Naţională a Lecturii.


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, după rezultatele PISA 2022 cu cel mai mare grad de analfabetism funcțional la Matematică: Trebuie să avem discuții cu universitățile, cu facultățile de matematică, cu specialiști în științele educației să înțelegem ce din pedagogia matematicii în România trebuie adaptat la cerințele testelor de tip PISA

Ligia Deca a declarat, imediat după anunțul rezultatelor la testarea PISA 2022, că vrea să convoace mai mulți specialiști și instituții pentru ca „să înțelegem ce din pedagogia matematicii în…
Vezi articolul

Peste 300 de profesori, căutați de Centrul Național de Evaluare, pentru standardizarea notării în școli. Experiența în teste standardizate este un avantaj / Calendarul apelului și condițiile de înscriere în proiectul de 11 milioane de euro

Peste 300 de profesori urmează să fie selectați de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), pentru elaborarea standardelor de evaluare pentru învățământul primar și gimnazial, potrivit unui…
Vezi articolul

Radu Gologan, despre testele grilă la examene: A introduce grilele în mod simplist, așa cum este prevăzut, creează mari probleme

“Atragem atenția că a introduce grilele în mod simplist, așa cum este prevăzut, creează mari probleme, inclusiv posibilități de fraudă, plus puține componente de verificat în cunoștințele copiilor”, a declarat…
Vezi articolul

OFICIAL Calendarul anului școlar viitor, pe module, prezentat de ministrul Educației. Prima zi de școală este pe 5 septembrie 2022, iar în februarie 2023 elevii au o vacanță „mobilă”, de o săptămână, decisă de inspectoratele școlare

Calendarul anului școlar pe module, pentru anul 2022-2023, a fost anunțat de Ministrul Educației într-un briefing de presă de la Guvern. Trecerea de la semestre va fi făcută cu renunțarea…
Vezi articolul

La o școală din Municipiul Bacău, ziua unui elev a fost sărbătorită cu o cântăreață de muzică populară, cameramani și animatori / Inspectoratul Școlar Bacău: Mama elevului solicitase accesul  în școală, pentru a-i face o surpriză fiului / Directorul școlii a precizat că nu avea cunoștință de prezența altor persoane

Un scandal a izbucnit pe rețelele de socializare, după ce la Școala Miron Costin din Municipiul Bacău, la ziua unui elev de clasa a II-a au venit fotografi, animatori și…
Vezi articolul