FOTO Primele imagini de la telescopul Euclid al Agenției Spațiale Europene, venite la o lună de la lansare / Cercetătorii vor primi anul acesta un volum de date comparabil cu cel adunat de telescopul Hubble în timp de 30 de ani

153 de vizualizări
Foto: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, CC BY-SA 3.0 IGO via www2.spacescience.ro
Primele imagini ale telescopului spațial Euclid lansat de Agenția Spațială Europeană (ESA), misiune spațială la care participă și România prin Institutul de Științe Spațiale (ISS) și Agenția Spațială Română (ROSA), au fost primite de oamenii de știință luni, 31 iulie, la 30 de zile de la lansarea telescopului, potrivit www2.spacescience.ro.

Telescopul Euclid este dotat cu două instrumente: VIS, care produce imagini ale cerului în domeniul vizibil, format din 36 CCD-uri cu un total de 609 Mpixeli, și NISP, care explorează universul în infraroșu apropiat, constând în 16 chip-uri cu un total de 64 Mpixeli, având și funcționalitatea de spectrograf în domeniul de lungime de unda între 1 și 2 microni, potrivit sursei citate.

”Trebuie menționat că cele două imagini test prezentate mai jos au fost obținute de cele două instrumente în timpul deplasării satelitului către punctual Lagrange 2, instrumentele nefiind complet focalizate și calibrate; ele nu au utilitate științifică, dar demonstrează funcționarea impecabilă a sistemelor îmbarcate la bordul Euclid”, scriu cercetătorii români în comunicatul ISS.

„Privind cu atenție această primă imagine, putem deja să ne dăm seama de bogăția pe care o va aduce VIS; în timp ce câteva galaxii sunt foarte ușor de observat, multe altele sunt pete neclare ascunse printre stele, așteptând să fie dezvăluite de Euclid în viitor. Deși imaginea este plină de detalii, zona de cer pe care o acoperă este de fapt doar un sfert din lățimea și înălțimea Lunii pline”, se arată într-o informare similară a Agenției Spațiale Europene (ESA).

Foto: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, CC BY-SA 3.0 IGO via esa.int

”În această a doua imagine, lumina provenită de la telescopul lui Euclid a trecut printr-o “grilă” înainte de a ajunge la detector. Acest dispozitiv împarte lumina de la fiecare stea și galaxie în funcție de lungimea de undă, astfel încât fiecare dungă verticală de lumină din imagine reprezintă o stea sau o galaxie. Acest mod special de a privi Universul ne permite să determinăm din ce este alcătuită fiecare galaxie, ceea ce ne permite să evaluăm distanța acesteia față de Pământ”, potrivit esa.int.

Foto: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, CC BY-SA 3.0 IGO via esa.int

“După mai bine de 11 ani de pregătiri, este o mare bucurie să vedem că instrumentele Euclid funcționează corect. Mai avem însă de așteptat încă două luni până când telescopul va fi complet focalizat iar instrumentele termalizate și calibrate, pentru a putea începe analiza datelor”, declară doctor Lucia Popa, reprezentanta României în Euclid Consortium Board, potrivit comunicatului de presă al ISS.

După încheierea fazelor pregătitoare, începând din noiembrie anul acesta, Euclid va trimite doar în câteva zile un volum de date comparabil cu întreaga producție a telescopului Hubble în cei 33 de ani de viață ai acestuia, mai susțin cercetătorii români, potrivit www2.spacescience.ro.

Citește și:
VIDEO Agenția Spațială Europeană a lansat în spațiu telescopul Euclid care va studia expansiunea Universului în ultimii 10 miliarde de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Ministerul Educației a republicat Ghidul solicitantului din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar. Școlile pot depune proiecte de maxim 300.000 de euro până pe 10 iulie

Ministerul Educației a republicat Ghidul solicitantului cu noul calendar în Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, PNRAS, runda a II-a. Cu o zi înainte…
Vezi articolul

Profesorii și învățătorii vor primi instrucțiuni avizate de Colegiul Psihologilor din România pentru a ajuta elevii ucraineni să se integreze, spune consilierul ministrului Educației, Radu Szekely: La Colegiul Mihai Viteazu din București vor preda 8 învățătoare din Odessa

Este nevoie de un efort comun, elevi, profesori și părinți pentru ca elevii ucraineni să poată fi incluși în sistemul de învățământ românesc, a spus la Europa FM, consilierul ministrului…
Vezi articolul