FSLI reacționează și în cazul învățătoarei „spray”, după ce Edupedu a remarcat lipsa de atitudine

1.768 de vizualizări
FOTO: FSLI
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ reacționează și în cazul învățătoarei care le-a pulverizat spray lacrimogen în față celor doi elevi ai săi în vârstă de 6 ani, pe motiv că s-ar fi simțit amenințată, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. „FSLI reprezintă interesele a peste 130 de mii de angajați din sistemul de educație, dar niciodată nu vom tolera comportamentul neadecvat sau, mai mult de atât, agresiv al cadrelor didactice”, scriu sindicliștii. Reacția vine după ce vineri Edupedu.ro a scris că „FSLI nu are nicio reacție la învățătoarea care a dat cu spray lacrimogen asupra a doi copii de 6 ani”.

„Educația nu înseamnă violență, iar școala nu este un teren de luptă! Acesta este mesajul pe care trebuie să îl înțeleagă, în egală măsură și cadrele didactice, dar și elevii și părinții”, mai scriu cei de la FSLI.

„Cazul de la Satu Mare, în care o învățătoare a fost reţinută pentru rele tratamente aplicate minorului şi purtare abuzivă, după ce a atacat, cu spray paralizant doi elevi care îi deranjau ora, arată, încă o dată, problemele mari cu care se confruntă sistemul de educație. Evaluările psihologice trebuie realizate periodic și într-un mod profesionist. Noi nu putem tolera un astfel de comportament venit mai ales din partea cadrelor didactice, care poate traumatiza copiii. Considerăm că astfel de persoane nu ar trebui să lucreze în sistemul de învățământ, iar în cazul în care se întâmplă, să fie luate măsuri imediate, atât din partea conducerilor școlilor, dar și din partea organelor abilitate”, potrivit documentului citat.

“Școala trebuie să fie un spațiu al educației, al dezvoltării emoționale și intelectuale, nu al violenței, al vandalismului sau al discriminărilor de orice gen. Nu tolerăm comportamentul agresiv al unei persoane a cărei menire este să îi îndrume pe copii. Ceea ce a făcut învățătoarea din Satu Mare este de condamnat. Nu are nicio justificare în fața unor copii de 6 și de 7 ani; are legătură cu incapacitatea de a-și face meseria, iar pentru acest motiv, acest cadru didactic trebuie sancționat și chiar eliminat din sistemul de educație. În școli avem nevoie de profesioniști, de oameni dedicați acestei nobile meserii, oameni care cultivă binele, nu oameni care fac rău. Întotdeauna la un comportament agresiv, se va răspunde cu unul agresiv. Este un adevăr faptul că ne confruntăm și cu situații în care victime ale agresiunilor făptuite de elevi sau părinți sunt cadrele didactice, dar răspunsul în fața acestor situații nu îl reprezintă tot un comportament violent, în care angajații din sistem ajung să îi rănească pe elevi. Cele două cazuri, de la Satu Mare și Giurgiu, petrecute la distanță de o zi, ne arată cât de mari sunt carențele în sistemul de învățământ românesc și că avem nevoie de măsuri prin care nici elevii și nici cadrele didactice să nu mai fie victime ale violenței din școli. Școala trebuie să redevină locul în care se face doar educație!”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.

FOTO: FSLI


1 comment
  1. Unde este noul statut al cadrului didactic promis? Care sunt criteriile de selectie a cadrelor didactice? De ce se discuta public despre sistemul de invatamant doar atunci cand se petrec evenimente socante sau cand se dau diversele examene? e ce mass-media se bazeaza doar pe reporteri care nu se documenteaza sificient in legatura cu specificul sistemului de invatamant?Si, mai ales, ce au facut sindicatele din invatamant la diversele negocieri cu guvernul si parlamentul atunci cand s-au “discutat” legile invatamantului, modificarile din sistem etc.?
    Cand vom afla raspunsurile la aceste intrebari (doar cateva!), va incepe schimbarea (in bine, sper!) in sistem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu: Schimbăm legea Educației pentru că societatea percepe sistemul de învățământ drept unul învechit, pentru că în ultimii ani, rezultatele sistemului actual au nemulțumit pe toată lumea / Cele 10 motive ale ministrului pentru care a propus noile legi

Ministrul Educației a prezentat, într-un comunicat de presă, 10 motive pentru care vrea să schimbe legea Educației. Printre motive se află nemulțumirile liceenilor legate că faptul că “nu au o…
Vezi articolul
elevi, întrerupere a școlii

Sesizarea președintelui Iohannis privind legea care condiționează educația sexuală în școală de acordul părinților va fi discutată de Curtea Constituțională în 16 septembrie, după începutul anului școlar

Sesizarea președintelui Iohannis privind legea care condiționează educația sexuală în școală de acordul părinților va fi discutată de Curtea Constituțională în 16 septembrie, la două zile după începerea anului școlar.…
Vezi articolul

SURSE Ministerul Educației calculează un impact bugetar pe o creștere de 20% a salariilor din Învățământ convenită cu sindicatele, de la 1 ianuarie. Directorii și inspectorii ar primi și 1.500 de lei pe lângă cei 20%

Ministerul Educației calculează un impact bugetar pe o creștere de 20% a salariilor din Educație, potrivit surselor Edupedu.ro. Săptămâna aceasta ar urma să aibă loc o întâlnire cu premierul Ciolacu…
Vezi articolul

Personalul din învăţământ ar putea deveni una dintre categoriile prioritare la vaccinare, decizia va fi luată „în perioada imediat următoare”, spune Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Vicepreşedintele Comitetului naţional privind vaccinarea împotriva COVID-19, Andrei Baciu, a anunţat, luni seară, că personalul din învăţământ ar putea deveni una dintre categoriile prioritare la vaccinarea împotriva coronavirus, o decizie…
Vezi articolul