Gala Cercetării Românești devine anul acesta competiție cu premii: câte 300.000 de lei pentru câștigători în 11 domenii științifice – Calendarul procedurilor

1.493 de vizualizări
Foto: © Pop Nukoonrat | Dreamstime.com
Gala Cercetării Românești, eveniment inițiat de guvern anul trecut și destinat, atunci, „recunoașterii simbolice” a performanței în domeniul cercetării, devine anul acesta competiție cu premii, cu buget total de 3,3 milioane de lei pentru câștigătorii declarați în 11 categorii, după cum a anunțat, vineri, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Evenimentul a fost inițiat în mandatul fostului ministru Sebastian Burduja, la începutul lui 2023, cu scopul de a oferi o formă de recunoaștere pentru „realizările celor mai valoroși cercetători români, din țară și din diaspora”, în țara cu un buget de sub 0,2% din PIB pentru cercetare.

Ulterior, în mai 2023, guvernul a stabilit ca în cadrul Galei să fie acordate premii – 11 în total – a câte 300.000 de lei fiecare, bani acordați „pe criterii competitive și meritocratice”, pe bază de aplicație. scopul declarat fiind acela de a încuraja cercetătorii români din străinătate să revină în țară. 

Acum – într-un moment în care, după cum a semnalat Edupedu.ro, bugetul alocat cercetării fundamentale și cercetării-dezvoltării a scăzut ca procent din PIB, în pofida unei creșteri în valoare nominală, , ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, spune că obiectivul evenimentului este să „,promovăm rezultatele cercetărilor români în societate”.

Domeniile pentru care se acordă premii

Cele 11 premii de câte 300.000 de lei sunt acordate unor domenii științifice diverse, de la fizică și chimie la științe umaniste sau științe inginerești, astfel:  

  1. Științe inginerești – Premiul “Henri Coandă”;
  2. Matematică și informatică – Premiul “Grigore Constantin Moisil“;
  3. Științele pământului, mediu și schimbări climatice – Premiul “Grigore Cobălcescu”;
  4. Științele vieții – Premiul “George Emil Palade”;
  5. Chimie – Premiul “Raluca Rîpan”;
  6. Energie și materiale avansate – Premiul “Nicolae Vasilescu Karpen”;
  7. Fizică – Premiul “Șerban Țițeica”;
  8. Biotehnologii – Premiul “Gheorghe Ionescu-Șișești”;
  9. Științe umaniste – Premiul “Dimitrie Cantemir”;
  10. Medicină – Premiul “Ana Aslan”;
  11. Științe sociale și economie – Premiul “Mattei Dogan”.
Calendar și proceduri de înscriere

Competiția presupune înscrieri sub forma unor cereri de premiere, care urmează să fie analizate conform unui regulament, înaintea Galei propriu-zise. 

Aceasta este programată să se desfășoare pe 27 februarie, la Opera Națională din București.

Evaluarea urmează să fie făcută în două etape – o selectare în baza unor indicatori cantitativi, urmată de o evaluare calitativă a cererilor care îndeplinesc cel puțin 3 indicatori. Detalii – în Regulamentul de Organizare și Funcționare. Comisiile de evaluare vor fi formate, potrivit MCID, din experți propuși de către Prezidiul Academiei Române, Consiliul Național al Cercetării Științifice, Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare și Consiliul Național al Rectorilor.

Calendar – Gala Cercetării Românești 2024:

  1. Depunerea cererilor de premiere: 18.01.2024 – 31.01.2024;
  2. Publicarea rezultatelor privind eligibilitatea: 07.02.2024;
  3. Primirea contestațiilor privind eligibilitatea: 08-09.02.2024, ora 16:00;
  4. Publicarea rezultatelor finale privind eligibilitatea: 12.02.2024;
  5. Evaluarea cererilor de premiere: 12.02.2024 – 22.02.2024;
  6. Publicarea listei finale a premianților pentru fiecare domeniu: 23.02.2024;
  7. Desfășurarea ”Galei Cercetării Românești”: 27.02.2024, ora 18:30, Opera Națională București.
Citește și:
11 premii a câte 300.000 de lei prin Programul “Gala Cercetării Româneşti”, prin care Guvernul încearcă să convingă cercetătorii români să se întoarcă în țară
Bugetul Cercetării scade ca procent din PIB în 2024, în pofida unei creșteri simbolice în valoare nominală. La începutul anului, fostul premier Ciucă, președinte PNL, vorbea de 1% din PIB pentru Cercetare, ministrul PSD Bogdan Ivan s-a declarat, apoi, „realist”
Bugetul Ministerului Cercetării și Inovării va atinge 1% PIB în 2024, promit premierul Ciucă și ministrul Burduja, la Gala Cercetării Românești / Anul acesta bugetul Cercetării a rămas sub 0,2% din PIB
Trei dintre cercetătorii români care au primit premii speciale la prima ediție a Galei Cercetării Românești lucrează în SUA, la universitățile Stanford, Harvard și MIT / Patru din opt premianți lucrează în principal în România

Foto © Pop Nukoonrat | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Două potențiale vaccinuri pentru coronavirus, unul făcut de Universitatea Oxford, au început să fie testate pe dihori de laborator, în Australia. Primele rezultate ar putea fi gata în iunie

Două potențiale vaccinuri pentru coronavirus au început să fie testate în Australia, scrie BBC. Vaccinurile, făcute de Universitatea Oxford și compania americană Inovio Pharmaceutical, au primit permisiunea pentru testarea pe…
Vezi articolul

Silvia Mușătoiu, Colegiul Șincai din București: Primăria Sectorului 4 urmărește să ne ducă în scenariul roșu fiindcă dorește să își ducă la bun sfârșit niște contracte de reabilitare și școala trebuie să fie goală. “Elevul ascuns” nu este un caz confirmat de COVID-19

Cazul de COVID “ascuns” de Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București “este cazul unui copil de clasa a XI-a care este doar o suspiciune. Acest copil nu este un caz…
Vezi articolul

Piruetă pe tema burselor de merit a Consiliului Național al Elevilor, condus de Miruna Croitoru: Pragul de medie alături de procent asigură, în prezent, un echilibru între principiile echității și cele ale meritocrației / Mesajul vine după ce organizația susținea vehement versiunea propusă de Ministerul Educației și desființa pragul de 9,50, printr-un comunicat semnat săptămâna trecută de mai multe ONG-uri și companii

Schimbare de poziție din partea Consiliului Național al Elevilor, pe tema burselor de merit, de la o săptămână la alta. După ce aceasta a susținut vehement, pe 31 august, împreună…
Vezi articolul

VIDEO Peste 170 de elevi participanți la un sondaj World Vision România declară că li s-au cerut fotografii nud. Puțin peste unu din cinci adolescenți ar vorbi cu un profesor dacă ar trece printr-un abuz sexual, potrivit organizației

Mai mult de un sfert dintre elevii de gimnaziu şi liceu chestionaţi de World Vision România declară că li s-au cerut fotografii nud, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Au…
Vezi articolul