Guvernul a sesizat CCR privind legea de acordare a stimulentelor de risc pentru profesori în perioada pandemiei

6.118 vizualizări
vârsta de pensionare, cancelarie profesori
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Guvernul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legii pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ în contextul pandemiei de coronavirus, transmite Agerpres. Dezbaterea va avea loc în data de 9 decembrie, a informat CCR.

Proiectul de lege, adoptat de Camera Deputaţilor pe 13 octombrie, prevede acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum şi personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior.

Cuantumul stimulentului este de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii SARS-CoV-2.

„Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează:

a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic;

b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic.

Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor/studenţ
 ilor”, se arată în actul normativ.

Lista persoanelor care beneficiază de stimulentul de risc se stabileşte lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ, care este responsabil pentru întocmirea ei şi are obligaţia de a o comunica inspectoratului şcolar.

Stimulentul de risc prevăzut de acest proiect de lege nu este cuprins în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă.

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea


3 comments
  1. Ceea ce nu știam este că directorul unității de învățământ ar urma să stabilească lunar lista persoanelor care primesc stimulentul de risc. Orice profesor știe cum ar funcționa treaba asta. Mai bine ar lăsa-o baltă. Ar fi altfel de stimulent, nu de risc. Cine a fost cel mai cuminte luna aceasta?

    1. Nici nu calc pe la scoala, poa’ sa fie scenariul lui peste. Pana sa ajunga un profesor la scoala merge tot prin mojloace de transport,pe strada, printre o miltime de oameni, in aceeasi cancelarie. Serios? Profesorul nu ia covid, nu! Chemam profesorii la scoala si elevii nu. Nu vreau. Imi dau demisia. Chiar uite ca nu vreau sa mor. Nu ma poate nimeni obliga la sincron in scoala cand in lege spune ca e voie mixt, sincron sau asincron. Uite ca nu vreau sa-mi vada moaca toti parintii plozilor si uite ca nu mi se preteaza materia la sincron. Am alte modalitati mai bune decat sa fiu eu cu moaca acolo. Mai aveti si tupeul sa cereti sf uri dupa ce nu ati dat o masca si ne puneti sa predam zilnic cu laptopul si dispozitivele proprii in spinare prin autobuze, trenuri, ia-ma nene?? Rusine!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pentru predarea online în universități, e nevoie mai întâi de modificarea legislației primare și de introducerea unor standarde de calitate – Sorin Cîmpeanu / Statul oferă finanțare doar pentru învățământul cu frecvență

Pentru ca forma de învățământ online să poată fi introdusă în afara stării de urgență, această formă trebuie introdusă mai întâi în legislația primară, după care trebuie introduse standarde, a…
Vezi articolul