Guvernul pregătește mega-contractul de 209 milioane de lei pentru wireless în școli. Un raport arată că școlile au internet, dar profesorii nu sunt instruiți

616 vizualizări
angajatori caută să recruteze studenți
Foto: Pexels.com
Guvernul Dăncilă a făcut primul pas pentru cheltuirea a 209 milioane de lei din fonduri europene pentru un contract uriaș cu scopul de a monta echipamente wireless în 4.500 de școli. În Monitorul Oficial a fost publicată hotărârea de guvern care aprobă nota de fundamentare a proiectului intitulat ”Platforma națională integrată – Wireless Campus”, primul pact spre organizarea licitației și atribuirea mega-contractului de 209 milioane de lei.

Proiectul se va derula în cadrul Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 2: Tehnologia Informaţiei si Comunicaţiilor (TIC).

Obiectivele principale ale proiectului sunt dotarea a 4.500 de școli gimnaziale cu echipamente wireless, instalarea a 20.000 de echipamente wireless și creşterea ponderii profesorilor care utilizează internetul prin wireless-campus la 15%.

Este absența internetului o problemă în școli?

Un studiu din 2016 al companiei GfK realizat pentru Fundația Orange arăta că aproape toate școlile din mediul rural au o dotare tehnologică minimală (internet, computere), problema fiind starea acestor computere doar în puțin peste jumătate dintre școli fiind funcționale.

Raportul mai arăta că majoritatea elevilor au deja acces la internet în gospodărie și puncta principala problemă: nu lipsa internetului, ci lipsa profesorilor instruiți, care să știe să utilizeze internetul în actul de predare. ”Noile tehnologii sunt utilizate la ore într-un mod relativ limitat; este nevoie de instruire în aria digitală”, arăta studiul citat.

Un proiect cu miză politică

Proiectul a făcut obiectul unor lupte subterane serioase, fiind unul dintre motivele pentru care șeful PSD, Liviu Dragnea, a amenințat într-un interviu la Antena 3 pe 21 august că va scoate SRI din procedura de aprobare a marilor contracte de IT.

Proiectul este râvnit de companii apropiate de lideri de la vârf ai PSD, potrivit surselor Edupedu.ro.

”Știați că Ministerul Comunicațiilor – și există un act normativ; nu mai știu, HG sau ordonanță – este obligat ca la orice achiziție importantă să aibă avizul SRI? De ce Doamne iartă-mă se întâmplă asta?… I-am spus premierului Dăncilă aseară și am rugat-o să identifice care e actul normativ și să modifice”, a spus Dragnea la acel moment.

Șeful PSD se referă la existența Comitetului Tehnico-Economic pentru societatea informațională, din care face parte și un reprezentant al SRI, organism care ”asistă” Ministerul Comunicațiilor în licitațiile majore pe IT. Comitetul Tehnico-Economic emite avize conforme care fac parte integrantă din dosarul achiziției publice, ca anexă la caietul de sarcini, după cum arată Hotărârea de Guvern 941 din 2013, care a înființat acest organism.

Foto: Pexels.com


2 comments
  1. Păi de internet duc lipsă școlile din România? Fac elevii hotspot de pe telefon că e gratuit de la companiile de telefonie mobilă cu duiumul, suntem atât de aroganți pe bună dreptate. Alt furt, mai multă sărăcie în societatea românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul a dat Ordonanţă de Urgenţă prin care se pot reface toate contractele de “titularizare” pe şcoală, făcute pe baza articolului 253 din Legea 1, declarat neconstituţional. Angajările se pot face pe durata viabilităţii postului

La finalul şedinţei de Guvern de miercuri ministrul Educaţiei a anunţat că Executivul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care să rezolve situaţia creată prin declararea de către CCR a…
Vezi articolul

Rectificare. Venitul pe membru de familie pentru acordarea tichetelor educaționale pentru preșcolari este de 556,50 de lei / Informarea transmisă de Federația Părinților “Edupart” preciza un prag greșit / Model de cerere

Eroarea legată de valoarea venitului luată în considerare pentru a primi tichete educaționale pentru copiii preșcolari a fost semnalată de cititorii Edupedu.ro. Informația fusese preluată în mai multe articole pe…
Vezi articolul