Hăncescu, despre salariile profesorilor: Se fac calcule referitor la ce se va întâmpla cu 1 septembrie 2020, când este prevăzută majorarea salarială

10.455 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Liderii celor trei mari federații sindicale din învățământ s-au întâlnit astăzi, la Guvern, cu premierul Ludovic Orban și ministrul Educației, Monica Anisie. La ieșirea de la discuții, liderul FSLI, Simion Hăncescu, a declarat presei că Executivul va face “în următoarele zile niște calcule referitor la ce se va întâmpla” cu majorarea salarială pentru profesori prevăzută să se aplice de la 1 septembrie 2020. “Dar de la 1 ianuarie 2020 nu se pune problema de a nu se acorda măriri”, a precizat Hăncescu.

Se fac calcule, nu a spus nimeni că nu se va acorda această mărire [prevăzută de la 1 septembrie – n.red.], dar peste 2 săptămâni o să discutăm din nou această speță“, a anunțat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Liderul federației sindicale din universitar Alma Mater, Anton Hadăr, a declarat în urma discuțiilor de la Palatul Victoria că, la întâlnirea de peste 2 săptămâni “va veni și dl ministru al Finanțelor, Cîțu. (…) Însă premierul l-a sunat de față cu noi și i-a spus, printre altele, să încorporeze în rectificare banii necesari pentru plata sentințelor și a legii 85 din învățământul superior și preuniversitar și alte lucruri“.

Într-adevăr, sub semnul întrebării rămâne [majorarea salarială din educație prevăzută să se aplice de la… ] 1 septembrie 2020. Acolo nu ni s-a dat un răspuns cert, dar peste 2 săptămâni când ne vom vedea eu cred că se vor găsi posibilități financiare să i se asigure educației ceea ce i s-a promis“, a continuat Hadăr.

Acesta a explicat că “este vorba despre o mărire de 50% în septembrie 2020 – dar nu a salariilor. E vorba de o diferență dintre salariile noastre din grila din legea salarizării din 2022 și de anul trecut, 2018. Se preconizează în legea actuală că se vor da 4 măriri a câte 25% din diferențele din cele două perioade, 2022 și 2018. S-a luat o primă tranșă anul acesta, la început. Ar urma la anul – și aceasta a fost asigurată de dl premier că se va, la 1 ianuarie. Dar, la 1 septembrie, a spus domnia sa că trebuie să facă niște calcule și noi sperăm să fie pozitive pentru noi“.

Cele mai importante declarații ale sindicaliștilor din Educație, după întâlnirea de la Palatul Victoria cu premierul Ludovic Orban și ministrul Educației, Monica Anisie

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI):

  • Rămâne să se facă în următoarele zile niște calcule referitor la ce se va întâmpla cu [majorarea salarială pentru profesori prevăzută pentru data de… ] 1 septembrie 2020, dar de la 1 ianuarie 2020 nu se pune problema de a nu se acorda măriri.
  • Se fac calcule, nu a spus nimeni că nu se va acorda această mărire [majorarea prevăzută de la 1 septembrie – n.red.], dar peste 2 săptămâni o să discutăm din nou această speță.
  • În momentul de față, avem 2,9% din PIB de la bugetul de stat alocat direct în bugetul Ministerului Educației.
  • Am cerut răspicat că trebuie schimbată filosofia de calculare a costului standard per elev.
  • Și nu e normal ca, în momentul de față, să nu existe normative pentru personalul auxiliar și nedidactic.

Anton Hadăr, președintele federației sindicale din universitar Alma Mater:

  • Vom avea o întâlnire peste 2 săptămâni și atunci va veni și dl ministru al Finanțelor, Cîțu. Domnia sa nu a venit [la întâlnirea de astăzi, 19 noiembrie 2019 – n.red.], pentru că lucrează la rectificarea bugetară
  • Însă premierul l-a sunat de față cu noi și i-a spus, printre altele, să încorporeze în rectificare banii necesari pentru plata sentințelor și a legii 85 din învățământul superior și preuniversitar și alte lucruri.
  • Într-adevăr, sub semnul întrebării rămâne [majorarea salarială din educație prevăzută să se aplice de la… ] 1 septembrie 2020. Acolo nu ni s-a dat un răspuns cert, dar peste 2 săptămâni când ne vom vedea eu cred că se vor găsi posibilități financiare să i se asigure educației ceea ce i s-a promis.
  • Este vorba despre o mărire de 50% în septembrie 2020 – nu a salariilor. E vorba de o diferență dintre salariile noastre din grila din legea salarizării din 2022 și de anul trecut, 2018. Se preconizează în legea actuală că se vor da 4 măriri a câte 25% din diferențele din cele două perioade, 2022 și 2018. S-a luat o primă tranșă anul acesta, la început. Ar urma la anul – și aceasta a fost asigurată de dl premier că se va, la 1 ianuarie. Dar, la 1 septembrie, a spus domnia sa că trebuie să facă niște calcule și noi sperăm să fie pozitive pentru noi.
  • Învățământului superior i s-a promis un lucru foarte important, și anume posiblitatea de a accesa de către universități soldurile. Noi, de vreo 8-10 ani, nu putem să folosim banii adunați cu un an în urmă pentru anul viitor pentru că devin solduri și, practic, devin fonduri naționalizate. Avem vreo 3 miliarde acolo. Nu putem folosi nici pentru dezvoltare instituțională, nici pentru investiții.
  • Domnul premier ne-a spus clar că vom avea la dispoziție aceste fonduri imediat în anul viitor. Să sperăm că așa va fi.
  • Sperăm ca peste 2 săptămâni să avem alături de dl prim-ministru și de ministrul educației, și pe ministrul muncii, și în special pe domnul Cîțu, pentru că acolo este bătaia peștelui, acolo este problema cea mai importantă, de acolo trebuie să ne vină răspunsul final în ceea ce privește finanțarea învățământului superior și a învățământului preuniversitar.
  • Nu vor fi probleme, ne-au asigurat, cu voucherele de vacanță, cu indemnizațiile de hrană, mergem mai departe, așa ne-a zis prim-ministrul.

Marius Nistor, președintele Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“:

  • A fost o discuție bună, la care a participat și ministrul Educației, alături de premierul Ludovic Orban.
  • Am mers din start pe ideea că nu mai suntem dispuși să acceptăm modificări legislative care nu sunt nici predictibile, nici acceptabile și care constituie la un moment dat suprapuneri cu alte acte normative, așa cum s-a întâmplat până de curând. Deci avem nevoie de modificări minimale, dacă se poate, fără bulversarea sistemului educațional. (…)
  • Se pun foarte multe întrebări, dacă se modifică ceva vizavi de examene naționale, dacă se reduce numărul de ore conform legii care a fost promulgată de președinte.
  • Într-adevăr, modificarea articolului 66 generează tensiuni în sistemul de învățământ preuniversitar, dar trebuie să înțeleagă toată lumea următorul lucru: reducem numărul de ore, dar orele acestea trebuie să conducă din start la modificarea unor planuri-cadru, la modificarea programelor școlare.
  • Am abordat și această problemă [în cadrul întâlnirii cu premieru și ministrul educației – n.red.]. Nu poți, în momentul de față, să reduci numărul de ore, fără să modifici programa școlară, pentru că un elev care va avea mai puține ore la o disciplină, dar căruia îi păstrăm aceeași programă încărcată va fi pus într-o situație imposibilă.
  • Nimeni nu vă poate spune acest lucru în momentul de față [dacă se taie discipline – n.red.]. Până când nu ai o discuție cu specialiști legate de planurile-cadru…
  • Domnul prim-ministru ne-a spus că vom asista la o creștere a banilor pentru educație, dar gradual.
  • Întrebare din partea jurnaliștilor: Vom avea disponibilizări în învățământ?
  • Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret: Eu nu cred că se poate întâmpla acest lucru, pentru că există o serie de măsuri complementare care sunt necesare. Vă dau un singur exemplu: cred că ne interesează pe toți să avem programul Școala după școală dezvoltat la nivel național. E ca un fel de reconversie. Vor fi profesori care pot să predea, vor participa la actul de predare.
  • [Școala după școală] trebuie să ofere egalitate de șanse pentru orice copil din această țară. Nu mi se pare normal să am sistemul de After-school numai în mediul urban, și de regulă numai în orașele dezvoltate, care au o anumită putere financiară, iar restul să fie discriminați și să nu beneficieze de așa ceva.
  • Soluția: finanțarea aceea care trebuie să ajungă la 6% din PIB.
  • Vă mai dau un exemplu vizavi de așa-zisele norme [care ar urma să dispară, prin tăierea numărului de ore – n.red.]: în învățământul preșcolar, aveam două educatoare la grupă, pentru că așa era normal. S-a desființat, din diferite rațiuni financiare și nu profesionale, al doilea post de educatoare la grupă. Deci există soluții în interesul elevilor și al părinților.
  • În momentul de față, prioritară este ordonanța de rectificare bugetară și după aceea se trece la creionarea bugetului pe anul viitor. Dacă se pierde ceva, avem nevoie de angajament din partea guvernului.

 


3 comments
  1. Mă întreb (poate retoric) de ce nu se discută despre veniturile nefiscalizate ale multor profesori, despre practica meditațiilor de care nu scapă aproape nici un părinte.
    Numai naivii speră că va înțelege copilul tot din clasă, că se va lucra cu toți elevii și alte basme.

    Este similar cu “șpaga” din spitale.

    1. meditațiile nu se fac pentru că nu înțelege copilul tot din clasă. meditațiile se fac pentru a depăși pe alții.

  2. Peste doua saptamani inseamna dupa alegeri prezidentiale. Atunci guvernantii vor spune ca nu sunt bani. Este logic din partea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTĂ Salariile de bază ale cadrelor didactice, de la învățământul preșcolar, școala primară, gimnaziu și până la liceu în 22 de țări europene – raport OECD. Variații considerabile între țările din Est și Vest

Un profesor din Uniunea Europeană, exceptând România și alte câteva țări, câștigă în medie, anual, un salariu de bază echivalând cu 32.000 de dolari dacă se află la început de…
Vezi articolul

Rezultatele discuției dintre sindicatele profesorilor și premierul Ciolacu, după ce Guvernul le-a mințit că legea salarizării va fi gata pe 15 iulie și pe 1 septembrie depusă în Parlament: Salariile din Educație vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024

Liderii sindicatelor din Educație au avut o întâlnire luni, la ora 14.15, la Guvern, cu premierul Ciolacu pentru a discuta pe tema proiectului Legii salarizării unitare. Înainte de a intra…
Vezi articolul

Uniunea Sindicatelor Europene din Educație, cu 11 milioane de profesori și angajați printre membri, le scrie premierului Ciucă și Ligiei Deca, în semn de solidaritate cu profesorii din România: Guvernul trebuie să asigure salarii mai mari și condiții de muncă mai bune și mai incluzive pentru a atrage și a păstra profesori calificați și pasionați

Uniunea Sindicatelor Europene din Educație – ETUCE, transmite o scrisoare către premierul României, Nicolae Ciucă, ministra Educației, Ligia Deca și către liderii sindicatelor reprezentative din Învățământ, pentru a se declara…
Vezi articolul

SURSE Examenul de definitivat, în forma actuală, se organizează până în 2027 inclusiv, prevede proiectul Legii învățământului preuniversitar. Acesta va fi înlocuit cu examenul național de licențiere în cariera didactică / Sunt scose inspecțiile la clasă

Examenul de definitivat se va mai organiza până în anul 2027 inclusiv, în condițiile stabilite de Legea 1/2011, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar, document obținut pe surse de…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

Catalogul electronic ne-a crescut randamentul în tot ceea ce înseamnă notare, spune o directoare de școală: Cred că de 10 ori mai repede și mai bine decât ceea ce făceam în anii trecuți

Diana Brătucu, directoarea Școlii Gimnaziale „Traian” din județul Dolj, a vorbit despre importanța catalogului electronic: „Ne-a îmbunătățit activitatea și ne-a crescut randamentul în tot ceea ce înseamnă notare. Cred că…
Vezi articolul