Închisoare cu suspendare pentru o educatoare violentă din Argeș care a lovit mai mulți copii. Pe unul l-a trântit de oliță până când a spart olița, altuia i-a dat o palmă și nasul a început să sângereze. Alt copil a fost făcut „nesimțit”. Este retrasă de la catedră în timpul controlului judiciar. Decizia poate fi atacată

2.726 de vizualizări
Foto: © Stephen Kinosh | Dreamstime.com
O educatoare din județul Argeș a primit trei ani de închisoare cu suspendare, după ce a lovit mai mulți copii, potrivit unei decizii a Judecătoriei din Pitești. Decizia nu este definitivă, ea putând să fie atacată. Concret, educatoarea Petruța Iordache este acuzată de purtare abuzivă față de trei copii de creșă. Pe unul dintre copii l-a trântit de oliță până când olița a fost spartă. Aceeași educatoare a jignit un alt copil, făcându-l „nesimțit” și a lovit cu palma un alt copil de 3 ani și 3 luni.

În cadrul ședinței din data de 14 iulie s-a stabilit să fie menținut controlul judiciar. În timpul controlului judiciar, educatoarea nu mai are voie să predea. Conform surselor Edupedu.ro, decizia instanței a fost comunicată Inspectoratului Școlar Județean Argeș pentru a fi pusă în aplicare.

Este vorba despre dosarul 10744/280/2022. Aceasta este acuzată de purtare abuzivă față 3 copii. Purtarea abuzivă față de unul dintre copii a avut loc pe data de 11 aprilie 2022. În cazul unui alt copil, violența a fost una repetată: atât în ziua de 20 aprilie 2022, cât și pe 4 mai 2022, conform portal.just.ro.

Potrivit rechizitoriului, fiind educatoare la Creşa nr. 6 Trivale, în ziua de 20.04.2022, a trântit o fetiță de 3 ani și 4 luni cu fundul de o oliţă din plastic, în așa fel încât a fost spartă oliţa. Fetiței i-a fost provocată o vânătaie în proximitatea zonei intime, iar la data de 04.05.2022 a strâns-o cu mâna de zona gâtului pe aceeași fetiță, provocându-i suferinţe fizice.

Pe 4 mai, copila a vrut să se deplaseze la o altă masă, nu a fost lăsată de educatoare, astfel încât, în prezenţa celorlalţi copii din grupă, educatoarea a strâns-o cu mâna de zona gâtului. Suferinţa fizică a determinat-o pe fetiță să plângă.

Un martor a declarat că a ieşit din clasă să ia o farfurie şi în acest timp a auzit-o pe minoră plângând, iar când s-a întors în clasă toţi copiii i-au spus că educatoarea a strâns-o pe fetiţă de gât, arătându-i cum a făcut, respectiv cu o singură mână. Martorul a menționat că a observat pe gâtul fetiţei urme roşii.

Pe 19.04.2022, aceeași educatoare a jignit un copil de 3 ani și 6 luni, spunându-i nesimțit, după cum se arată în rechizitoriu. O altă victimă a educatoarea a avut de suferit în data de 11.04.2022. În aceea zi, ea a lovit cu palma în zona feţei un copil de 3 ani şi 3 luni. Copilul a căzut cu faţa la nivelul solului, fiindu-i provocate leziuni traumatice ce au produs o sângerare la nivelul nasului.

Un martor a relatat că la data de 11.04.2022 că a văzut copilul întins pe canapea, cu bluza murdară de sânge, iar pe covor erau urme de sânge.

Conform hotărârii Judecătoriei Pitești, educatoare, pe timpul controlului judiciar, nu are voie să comunice și să ia legătura cu părinții copiilor loviți și cu martorele. O altă măsură se referă să nu exercite profesia de educator puericultor și să nu desfășoare vreo activitate care implică contactul direct și sistematic cu persoane minore.

Potrivit hotărârii, educatoarea trebuie să plătească 5.000 de lei, cu titlu de daune morale, pentru unul dintre copiii loviți.

Inculpata a avut funcția de educator-puricultor la Creșa nr. 6 din Trivale, instituţie ce funcţionează în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială Piteşti, începând cu data de 1.03.2022, se arată în rechizitoriu.

Amintim că Edupedu.ro a scris că peste 80 de cazuri de agresiuni asupra elevilor, din partea profesorilor, din 2021 și până în prezent, se află în evidența Avocatului Poporului, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro.

 Legea 272/2004 este cea care stabilește protecția și promovarea drepturilor copilului.

Articolul 94 – „(1) Prin abuz asupra copilului se înțelege orice acțiune voluntară a unei persoane care se află într-o relație de răspundere, încredere sau de autoritate față de acesta, prin care sunt periclitate viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului, și se clasifică drept abuz fizic, emoțional, psihologic, sexual și economic.”

Articolul 95 – „Sunt interzise săvârșirea oricărui act de violență, precum și privarea copilului de drepturile sale de natură să pună în pericol viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului, atât în familie, cât și în instituțiile care asigură protecția, îngrijirea și educarea copiilor, în unități sanitare, unități de învățământ, precum și în orice altă instituție publică sau privată care furnizează servicii sau desfășoară activități cu copii.”

Articolul 89 – (1) Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migrației ilegale, răpirii, violenței, pornografiei prin internet, precum și a oricăror forme de violență, indiferent de mediul în care acesta se află: familie, instituții de învățământ, medicale, de protecție, medii de cercetare a infracțiunilor și de reabilitare/detenție, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate etc.

Ce prevede noua lege a Educației

Noua lege a Educației prevede că profesorii care sunt cercetați pentru acte de violență, fie verbală sau fizică, nu vor mai putea preda pe parcursul anchetei disciplinare.

Art. 209. — „(1) Personalul didactic are obligația să își exercite profesia respectând atât principiile și valorile consacrate în prezenta lege, cât și cadrul legal general, precum și interesul superior al copilului.

(2) Reprezintă abateri disciplinare ale personalului didactic de predare și se sancționează potrivit art. 210, dacă nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune:

a) faptele de violență fizică și/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor;

b) orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/ elevilor;

c) manifestarea convingerilor politice și prozelitismul religios în spațiul școlar;

d) activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă;

e) încălcarea dispozițiilor legii, a obligațiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel național sau ale unității de învățământ al cărei angajat este sau în cadrul căreia prestează activități de predareînvățare-evaluare cu antepreșcolarii/preșcolarii/elevii;

f) fapte de natură să aducă atingere imaginii, demnității sau drepturilor copiilor/elevilor și familiilor acestora ori să prejudicieze onoarea și/sau prestigiul unității/instituției, interesul învățământului.

(3) Abaterile disciplinare prevăzute la alin. (2) lit. a) și b) pot fi sancționate numai după solicitarea unui raport de specialitate realizat de specialiști din cadrul DGASPC la solicitarea scrisă a unității de învățământ.

(4) Cercetarea disciplinară a personalului didactic auxiliar se realizează conform prevederilor Legii nr. 53/2003 — Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(5) În cazul în care cadrul didactic este cercetat pentru una din faptele prevăzute la alin. (2) lit. a) și b), pe perioada desfășurării cercetării disciplinare, acesta nu va desfășura activități didactice cu beneficiarii primari, cu păstrarea corespunzătoare a drepturilor salariale.”

Foto: © Stephen Kinosh | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
EXCLUSIV Evaluarea psihologică a profesorilor ar putea fi modificată. Peste 80 de cazuri de agresiuni asupra elevilor, din partea profesorilor, în ultimii doi ani – evidență a Avocatului Poporului
Etapele managementului cazurilor ușoare de violență între elevi. În ce situații se aplică, ce trebuie să facă părinții, profesorii și directorul școlii – proiect al ministerului Educației
Părinții elevilor implicați în cazuri grave de violență, care refuză consilierea școlară, pot fi obligați prin hotărâre judecătorească – proiect al Ministerului Educației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Definitivat 2024. Modelul de subiect pentru educatori și puericultori, publicat de Ministerul Educației – descarcă documentele. Eseu despre valorile educative ale unei povestiri, printre cerințele pentru candidați

Modelul de subiect pentru examenul național de definitivare în învățământ 2024, pentru educatorii și puericultorii din grădinițe și creșe, a fost publicat de Ministerul Educației prin Centrul Național de Politici…
Vezi articolul

Examen de admitere la liceu și admiterea la facultate, obligatorii – prioritățile PNL. Raluca Turcan: examenul de admitere la liceu va fi astfel gândit încât să crească competiția

Parlamentarii PNL au anunțat luni că lansează în dezbatere publică mai multe modificări ale Legii Educației, ca priorități “pentru începutul noii sesiuni parlamentare”. Cea mai importantă ar fi reintroducerea examenului de…
Vezi articolul
Dragos Iliescu / Foto: Facebook

Top 5 măsuri educaționale cu impact. Dragoș Iliescu, expert în testare: Sunt școli care ignoră știința și merg pe o ideologie de genul “să lăsăm copiii să devină ce vor, să nu îi forțăm și anxietăm”

Măsurile care au cel mai mare impact la clasă, în procesul de învățare, și care sunt validate de cercetările științifice ca investiții cu eficiență maximă au fost publicate, ca bază…
Vezi articolul

Ministrul Sănătății: Profesorii de peste 65 de ani sau cu diverse boli ar putea susține cursurile online / În 7 septembrie se va cunoaşte gradul de transmitere a coronavirusului în fiecare localitate, în funcție de care autoritățile vor stabili cum începe școala

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat vineri, la Sfântu Gheorghe, că la data de 7 septembrie se va cunoaşte gradul de transmitere a noului coronavirus în fiecare localitate, iar în…
Vezi articolul