Inspectoratele școlare, școlile și grădinițele nu mai pot cere profesorilor, părinților și elevilor dosarul cu șină sau copii ale documentelor emise de către alte instituții ale statului

51.463 de vizualizări
Foto: © Kantver | Dreamstime.com
Din această lună, toate instituțiile publice de la nivel central și local care prestează servicii publice nu vor mai cere copii după acte emise de statul român. Este vorba despre Legea nr. 9 din 4 ianuarie 2023. Aceasta a modificat o ordonanță de urgență din 2016 “privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale”.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării transmite că aceste instituții sunt obligate să accepte copia cărții de identitate transmisă prin e-mail. De asemenea, documentele necesare obținerii de alte documente, cum ar fi cererile sau formularele, pot fi depuse cu semnătură electronică.

În comunicatul ministerului se arată că „dispar și copiile în format fizic pe hârtie, care pot fi transmise tot online, iar dacă nu există această posibilitate, instituțiile publice au obligația să asigure, în mod gratuit, foto-copierea acestora. Copia legalizată devine și ea istorie, conformitatea cu originalul fiind certificată de funcționarul competent.

Totodată instituțiile publice care solicită plata de taxe aferente serviciilor publice furnizate trebuie să ofere metode alternative de plată, fie prin plata cu cardul sau alte sisteme digitale.”

Avem o lege a dosarului cu șină care de astăzi a intrat în vigoare și o perioadă de 30 de zile de tranziție. Important în perioada asta nu este să arătăm cu degetul și să amenințăm cu sancțiuni, ci să ajutăm. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării va sprijini autoritățile centrale și locale în procesul de transformare digitală”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

La începutul lunii mai, Edupedu.ro a semnalat că mai multe inspectorate școlare județene au anunțat candidații la concursul de titularizare că dosarul cu șină este obligatoriu, dacă vor să fie profesori sau să continue să predea, în caz că sunt deja. Simbolul birocrației comuniste a revenit, altfel, în forță în învățământ, în 2023, după ce pandemia digitalizase depunerea dosarelor la majoritatea inspectoratelor școlare.

Foto: © Kantver | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
EXCLUSIV Din iulie, grădinițele și școlile nu mai pot cere elevilor sau părinților copii sau documente emise tot de către instituții de stat, potrivit ministrului Digitalizării / Facultățile nu vor mai cere candidaților, la admitere, diploma de bac / Fără dosar cu șină, cu copii, la angajarea în învățământ

5 comments
  1. La admitere, la inscrisre, canxidatii isi incarca documentele in format electronic, insa pentru a confirma admiterea pe un loc cu finantare la buget este obligatoriu ca diploma de bacalaureat sa fie depusa in ORIGINAL la dosar PLIC (sic !) Finantarea de la buget vine la facultatea unde este depusa diploma in original. Aici legea nu s-a schimbat. Un candidat poate primi finantare de la buget doar la un singur program de studii si anume, acolo unde depunde diploma in original.

  2. Abia acum devine utila si digitizarea asta mult anuntata.

    Daca vreun ISJ va mai cere dosar cu hartii puteti face reclamatie acum.

  3. Aceasta era maaaarea probmema pe care “Ministerul ” trebuia sa o rezolve!!! Maine, poimane vom fi o tara de analfabeti si pe “voi” -DOSARUL CU SINA VA ARDEA LA SUFLET!!!
    In loc sa va preocupe calitatea educatiei, calitatea sanatatii, asa zisele ” libertati” pe care le promulgati una dupa alta, urmare politicii promovate de niste minoritati anormale, voi distrugeti cu fiecare zi ce trece, ultima ramasita de NORMALITATE, BUN SIMT, CIVISM, etc.

  4. Ce a avut treabă dirigintele până acum a a avut,dar sa vezi de acum încolo ce o sa muncească pt cei doar 10 la sută ..

  5. Sa le spuneti si acelora de la inspectoratul Constanța sa isi instruiasca directorii hartogari (mai ales aia de licee teoretice) sa nu mai ceara o mie de hartii xerox pentru dosarele lor din buzunarul profesorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoară, despre echipamentele pentru testarea standardizată: Nu am cum să furnizez echipamente și conexiune pentru toți elevii / Directorul companiei care deține platforma: Să-i roage pe copii să vină cu telefonul propriu / Ministrul Cîmpeanu spunea recent că “ne-am asigurat că toți acești elevi vor avea acces la aceste dispozitive electronice”

O profesoară a semnalat că în școala în care predă nu există echipamente pentru toți elevii care vor susține testarea standardizată, deși ministrul Educației a declarat săptămâna aceasta la TVR…
Vezi articolul

A început proiectul Hercules, prin care elevii între 6 ani și 15 ani pot încerca diferite sporturi, gratuit, în timpul vacanței mobile / Elevii din județele Ilfov și Suceava se pot înscrie deja pe platforma ministerului Tineretului și Sportului

Proiectul “Hercules” al Ministerul Tineretului și Sportului este o inițiativă prin care elevii cu vârste de între 6 ani – 15 ani pot încerca gratuit diferite sporturi, în cadrul unor…
Vezi articolul