Inspectoratul București, despre ultimatumul dat de Minister: Trimitem baza de date cu elevii și profesorii, așa cum sunt în SIIIR / Autoritățile să ne susțină, avem nevoie de termoscanere și dacă va fi unul pe școală înseamnă că elevii vor sta la coadă să le fie luată temperatura

8.444 de vizualizări
FOTO: prooptica.ro
Inspectoratul Școlar București va trimite autorităților locale și DSP – ca urmare a ordinului cu termen de doar 2 zile emis intempestiv de miniștrii Anisie și Tătaru – datele “așa cum sunt ele acum, în SIIIR, ale elevilor din anii terminali, numele profesorilor, dar și al personalului nedidactic și auxiliar, ca să știm pe ce ne putem baza”. Inspectoarea generală adjunctă Maria Manea a confirmat pentru Edupedu.ro că școlile nu pot transmite acum listele integrale ale elevilor și personalului care vor participa la examene și la pregătire, pentru că înscrierile nu au început, iar profesorii vor fi din alte școli.

Noi vom da, după discuțiile pe care le-am avut, doar nume, prenume, unitate de învățământ și clase. Nu alte date cu caracter personal ale elevilor sau profesorilor. Acum nu dăm decât la modul general, un excel cu datele”, a precizat Manea. “Acum avem datele calup, apoi vom avea date specifice pe organizarea pregătirilor din școli și pe organizarea examenelor”, a continuat aceasta.

Întrebată care este scopul unor astfel de date inexacte, cerute de pe o zi pe alta școlilor fără niciun anunț prealabil din partea ministrului Educației, Maria Manea a afirmat că “sunt date care le arată autorităților locale pe cine se pot baza, de la cine va face curățenia, dezinfecția. Autoritățile trebuie să asigure tot necesarul atât pentru pregătirea elevilor din clasele terminale, în perioada 2-12 iunie, cât și la examene, adică dezinfectanți, termoscanere, etc”.

Acum colectăm datele care există în SIIIR [Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România – N.Red.] pentru elevi, mai puțin pentru profesori. Mobilitatea personalului didactic este un proces atât de fluctuant, încât o bază de date fixă nu funcționează la fel ca în cazul elevilor, pe tot timpul anului. La privat avem elevii în SIIIR, dar lor le-am solicitat să ne dea profesorii și personalul didactic și auxiliar”, a continuat inspectoarea școlară generală adjunctă de la ISMB, Maria Manea.

Aceasta a precizat că “autoritățile trebuie să ne susțină. Avem nevoie de termoscanere, și nu de unul pe școală, ci de mai multe, pentru că unul la o școală întreagă ar însemna să stea la coadă elevii și profesorii, să le fie luată temperatura”.

Sunt școli care nu au finanțare complementară și nu au fonduri din care să facă aceste achiziții. Ar trebui să apeleze la comitetele de părinți, dar nu este posibil în toate școlile”, a declarat Manea.

Aceasta a adăugat că listele cu numele elevilor care vor participa la pregătirea pentru examene, numele profesorilor de la pregătire, listele cu elevii și profesorii care participă la examene, vor putea fi trimise Direcțiilor de Sănătate de Publică (DSP) și primăriilor abia după înscrieri.

Potrivit lui Manea, profesorii și directorii de școli i-au întrebat până acum pe elevii din clasele terminale dacă intenționează să participe la pregătirea în vederea susținerii examenelor naționale [pregătirea care va avea loc în școli, în perioada 2-12 iunie – N.Red.] și părerea generală care a reieșit a fost că “vor fi foarte multe familii care vor opta pentru pregătirea online sau alternativă a elevilor, în vederea susținerii acestor examene”.

Ideea este ca noi, inspectoratele și școlile, să facem față atât pregătirii fizice în sala de clasă, atât cât va fi ea, cât și pregătirii online a elevilor”, a continuat oficialul de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB).

“Până luni vor fi întrebate familiile. Dacă 5 elevi de la mine spun că vin la pregătire, eu am posibilitatea ca din sala de clasă să transmit în direct pregătirea și către ceilalți elevi, care asistă de acasă”, a afirmat Manea.

Vor putea absolvenții din alte promoții, care nu au diploma de BAC, să participe la examenele de anul acesta?Bineînțeles, nimeni nu le restricționează accesul. (…) De asta vorbim despre faptul că elevii înscriși la examene vor fi comunicați către DSP și autoritatea locală ulterior. Așteptăm să înceapă înscrierile și acea listă o vom înainta”, a declarat inspectorul adjunct.

Până când vor preda, la clasa a VIII-a și a XII-a, profesorii care predau alte discipline, decât cele de examen?

Ei termină cursurile pe data prevăzută de structura anului școlar, iar după aceea se preocupă de încheierea situației școlare, cum făceam și până acum. Structura anului școlar se respectă”, a răspuns Manea.

Profesorii care predau materii de examen “vor proceda așa cum făceau și în anii trecuți. Eu deja de 2 săptămâni fac cu cei de-a XII-a doar teste de antrenament. Sunt convinsă că profesorii cu experiență și care chiar au avut interesul să mențină legătura cu elevii fac același lucru, se preocupă de pregătirea lor în vederea susținerii examenelor naționale. Așa făceam și anii trecuți, chiar și în acea perioadă dinaintea examenelor”, a susținut inspectoarea școlară.

Informații de background

Amintim că marți seară a apărut în Monitorul Oficial o obligație pe care școlile trebuie să o onoreze în 5 zile, dar de care nicio unitate de învățământ nu avea cunoștință.

În maximum 5 zile școlile trebuie să facă proceduri proprii, iar în două zile să dea Direcțiilor de Sănătate Publică lista cu profesorii, personalul și elevii care vor participa la pregătirea din 2-12 iunie, dar și la examene, în condițiile în care nu s-au stabilit nici comisiile de examen și nici elevii nu s-au înscris. Prevederile apar în Ordinul comun semnat de miniștrii Educației și Sănătății care stabilește măsurile obligatorii pentru școli în perioada 2-12 iunie și pentru examenele de Evaluarea Națională și Bacalaureat 2020, ordin care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Actul publicat în Monitor arată că a fost semnat încă de pe 8 mai de miniștrii Monica Anisie – ministrul Educației – și Nelu Tătaru – ministrul Sănătății, însă nici unul dintre cei doi oficiali nu au ieșit public să anunțe școlile nici până astăzi cu privire la aceste obligații.

De remarcat că Anisie a avut numeroase apariții televizate și a anunțat că va discuta pe larg cu inspectoratele, însă nu le-a anunțat până acum ce anume trebuie să facă, în condițiile în care termenele prevăzute în Ordin sunt extrem de scurte și în școli încă nu este activitate.

Structura anului școlar 2019-2020, Semestrul al II-lea (20 săptămâni) 
  • Școlile au fost închise de pe 11 martie 2020

Vacanţa de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marți, 21 aprilie 2020
Cursuri:                           Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Vacanţa de vară:           Sâmbătă, 13 iunie 2020

  • vacanţa de vară 2020 începe pe 13 iunie

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.

Citește și:

 


5 comments
  1. Pentru școlile postliceale nu este clar nimic,nici daca se va da examenele normal(scris,oral,lucrare de diploma),sau doar proiect cum a spus doamna prim ministru.?

  2. Degeaba termoscanati copiii! Fetele aflate la in perioada preovulatorie au temperatura corporala mai ridicata decat in mod normal. Asta inseamna ca nu vor intra in sala de examen?

  3. “Ar trebui să apeleze la comitetele de părinți, dar nu este posibil în toate școlile” – adica guvernul imi aduce copiii cu forta la scoala, e un haos total in organizare si in final vrea sa ia bani de la parinti pentru termoscanere? E firma PSD sau PNL? Ca sa stim, trimitem banii direct in cont. Am obosit sa tot cer demisia! Demisia incompetentilor!!!! Ah, si aia de zic ca invatamantul gimnazial e fibra societatii, si ca nu poti trai fara examene -> uitati-va ce fibra avem!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Trebuie să ne gândim dacă merită sau nu merită să dirijăm elevii spre două tipuri de Bacalaureat: unul profesional, iar celălalt care să le dea acces mai ușor la universități – Marius Andruh, membru în comisia de validare a planurilor-cadru de liceu

Academicianul Marius Andruh, membru în comisia de validare a planurilor cadru pentru liceu a declarat că ar trebui să se pună problema dacă nu cumva ar fi cazul “să dirijăm…
Vezi articolul