Inspectoratul Școlar București, despre regulamentul școlii 194, care prevedea exmatricularea elevilor cu părul vopsit: „Conținutul este viciat”. ISMB a cerut școlii să anuleze orice sancțiuni sau măsuri aplicate în baza acestui document

2.177 de vizualizări
Foto: Școala 194
Regulamentul de organizare și funcționare al Școlii Gimnaziale nr.194 „este viciat”, iar școala trebuie să anuleze orice sancțiuni sau măsuri aplicate în baza acestui document și să elaboreze un regulament intern „ în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, a transmis Inspectoratul Școlar București într-un răspuns oficial pentru Edupedu.ro.
  • Amintim că o echipă de control de la Inspectoratul Școlar al Bucureștiului a fost, luni, în control la Școala Gimnazială 194 din Capitală, unde a fost raportat ca fiind în vigoare un regulament școlar ce prevede exmatricularea elevilor care își vopsesc părul, printre altele, conform unui comunicat transmis duminică de Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI).

Răspunsul oficial al ISMB: „În urmă verificărilor, s-a constatat că, în actuală formă, conținutul Regulamentului de organizare și funcționare al Școlii Gimnaziale nr. 194 este viciat de sancțiunile prevăzute în Art. 12 și 14. S-au recomandat conducerii unității anularea oricăror sancțiuni/măsuri aplicate în baza acestui document, precum și elaborarea Regulamentului de organizare și funcționare al Școlii Gimnaziale nr. 194 în conformitate cu prevederile legale în vigoare. De asemenea, în termen de 3 săptămâni de la dată controlului efectuat, conducerea Școlii Gimnaziale nr. 194 va informa conducerea Inspectoratului Școlar al Municipiului București cu privire la remedierea aspectelor semnalate.”

Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov a transmis duminică într-un comunicat de presă, publicat pe adevarul.ro, că Şcoala Gimnazială numărul 194 din Bucureşti încalcă Statutului Elevului în Regulamentul Intern, care prevede măsuri drastice privind ținuta elevilor.

Ce susține AEBI că scrie în regulament, conform comunicatului de presă: „Ţinuta vestimentară şi capilară a elevelor va fi îngrijită (părul tuns scurt sau lung, dar legat şi pieptănat). Nu se admite părul vopsit. Elevele şi elevii care îşi vopsesc părul vor fi sancţionaţi până la eliminarea din şcoală şi chiar mutarea la altă şcoală. Fusta nu trebuie să fie foarte scurtă (cu mai mult de 5-6 cm deasupra genunchiului). Elevele nu vor avea sprâncene pensate, nu se vor farda (ruj, ojă, fond de ten, rimel etc). Nu se recomandă încălţăminte cu talpă înaltă, aceasta punând în pericol dezvoltarea normală a copilului”.

„Elevii contestă aberările şcolii, dorindu-şi să diminueze aceste bariere în comunicare elev-profesor, din pricina unei culori diferite a părului ce le oferă oportunitatea elevilor să se exprime liber şi să îşi însuşească propriul stil. «Ce legătură are părul vopsit cu performanţa elevului?», este întrebarea unei eleve dintr-un liceu din Bucureşti, care condamnă ferm lipsa de interes a conducerii şcolii cu privire la sancţiunile care sunt chiar importante, cum ar fi: deţinerea sau consumarea drogurilor, băuturilor alcoolice sau alte substanţe interzise, care pot influenţa şi avea un impact negativ în viitorul elevului.

Modul de acţionare a şcolii în cele două situaţii sunt bulversante, şi nu autoritare, ci ilogice faţă de educaţia elevilor care învaţă în unitatea lor de învăţământ. De asemenea, aceleaşi sancţiuni ca în cazul introducerii de droguri în şcoală sunt valabile şi în cazul în care un elev introduce şi/sau să face uz în perimetrul unităţii de învăţământ de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice, precum muniţie, petarde, pocnitori sau altele asemenea, spray-uri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin acţiunea lor, pot afecta integritatea fizică şi psihică a elevilor şi a personalului unităţii de învăţământ.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alte 25 de ordine de ministru și hotărâri de guvern care să aplice noile legi ale Educației întârzie să apară, deși au avut termen 1 ianuarie 2024. Printre ele, regulamentul pentru liceele pedagogice și noul format al actelor de studii

Peste 20 de ordine de ministru (OME) și hotărâri de guvern (HG) care să pună în aplicare prevederile din legile educației 198/2023 și 199/2023 nu au apărut marți, 2 ianuarie,…
Vezi articolul

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu: Vom găsi banii necesari să repornim sistemul de burse școlare. Bursele au fost pur electorale – numărul beneficiarilor s-a dublat brusc în anul alegerilor / Faimoasele beculeţe de Crăciun au fost scoase din plan

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a declarat miercuri că “vom găsi banii necesari ca să repornim sistemul de burse” pentru elevi. “Motivul pentru care bursele nu se plătesc din septembrie…
Vezi articolul

Ce semnificație are aderarea Finlandei la NATO. Profesorul universitar de Istorie Bogdan Murgescu: Deosebirea față de momentul 1991 și momentul 2022 este că Finlanda nu mai are niciun fel de încredere în buna vecinătate a Rusiei / Ucraina luptă pentru noi toți / Dacă nu ar lupta ei, am putea fi siliți să luptăm noi și trebuie să ne uităm în oglindă dacă am fi la înălțime

Viitoarea aderarea a Finlandei la NATO, care și-a exprimat această intenție alături de Suedia, ambele țări cunoscute pentru neutralitatea lor, arată în primul rând că țările vecine Rusiei nu mai…
Vezi articolul

Posibile discuții în Parlament azi cu reprezentanții cultelor religioase și ministrul Educației, după ce dezbaterea pe proiectele legilor Educației s-a suspendat până mâine din cauza unui amendament privind “principiul libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice”

Reprezentanții cultelor religioase ar putea fi chemați azi la discuții în comisia de învățământ din Camera Deputaților, după ce dezbaterea pe amendamente pentru proiectul Legii învățământului preuniversitar a fost suspendată…
Vezi articolul