Interesul pentru studiile de limbă rusă a scăzut abrupt în universitățile europene și nord-americane, după declanșarea războiului din Ucraina – Times Higher Education

132 de vizualizări
Foto: © Fromwindow | Dreamstime.com
Înscrierile în programe universitare de învățare a limbii ruse au scăzut considerabil, anul acesta, la universitățile din America de Nord și Europa, după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina, potrivit publicației Times Higher Education, care citează raportări interne și declarații ale unor instituții de învățământ superior din cele două regiuni. Sursa citează reprezentanți mai multor departamente universitare de studii în limba rusă și limbi slave, potrivit cărora declinul înscrierilor ajunge și la 50%.

Dintre exemplele oferite de THE:

  • La Universitatea Yale, înscrierile în primul an de studii de limba rusă au scăzut cu 40% comparativ cu ultimii cinci ani.
  • La Universitatea Lund din Suedia, scăderea este de 40-50%
  • La colegiile americane Swarthmore și Wellesley, scăderile sunt de circa 30%
  • La alte instituții, care nu au confirmat oficial evoluțiile, dar ale căror raportări au fost consultate de Times Higher, scăderile sunt similare (exemplele oferite de publicație: University of Kansas, University of Tennessee)

Pe de altă parte, reprezentanții unora dintre instituții raportează creșteri ale înscrierilor la studii în alte limbi slave, precum poloneza sau ucraineana. La Yale, în timp ce interesul pentru limba rusă este mai scăzut ca niciodată, cel pentru poloneză a atins un record pozitiv.

Profesoara de limbi slave Edyta Bojanovska de La instituția menționată spune, citată de Times Higher Education:

  • “Noua situație geopolitică din Europa de Est a deschis, cu siguranță, o fereastră de oportunitate pentru astfel de inițiative, realiniind interesele studenților. Acoperirea media constantă și în creștere – nu doar a situației din Ucraina, ci a celei din Europa de Est – poate să fi determinat o creștere a interesului în limbile est-europene și în alte culturi decât cea rusă”.

Foto: © Fromwindow | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Doi foști Directori Generali ai UNESCO, Irina Bokova și Federico Mayor, au participat la deschiderea reuniunii conducerii World University Consortium, organizată la București

În perioada 9-15 octombrie 2022, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) organizează, la București, reuniunea membrilor board-ului World University Consortium, condus de rectorul Remus Pricopie, anunță instituția de…
Vezi articolul

Actori consacrați vor citi texte din scrierile autorilor români clasici și contemporani, iar participanţii care vor fi apoi și profesori evaluatori vor scrie după dictare. Ziua Limbii Române, celebrată în mod inedit, pe 31 august, la UMFST „George Emil Palade” din Târgu-Mureș. Înscrieri pentru diploma de participare (P)

Istoria unei limbi este istoria unei civilizații, iar o „stare de limbă” reprezintă reconstituirea altei „stări de limbă”, anterioare, aşa cum afirma Eugen Coşeriu. Limba română literară, având la bază…
Vezi articolul