INTERVIU Se va ști cu un an înainte cine face subiectele pentru admiterea la colegiile naționale, iar profesorii își pot pierde titulatura dacă fac meditații în acest sens, spune secretarul de stat Bogdan Cristescu, despre modificările propuse în noua lege a Educației

12.897 de vizualizări
Foto: captură – EduPedu.ro
Admiterea la colegiile naționale va fi stabilită concret în proiectul de lege, dar dacă va rămâne ca aceasta să fie organizată “responsabil” de către fiecare colegiu, atunci se va ști cu un an înainte cine face subiectele pentru acest examen separat de intrare, spune secretarul de stat în Ministerul Educației, Bogdan Cristescu, într-un interviu video pentru EduPedu.ro. Discuția completă, redată mai jos.

Amintim că elevii care încep clasa a VII-a în această toamnă pot trece în clasa a IX-a, în 2024, printr-un examen de admitere susținut la Colegiile Naționale, potrivit propunerilor din noua Lege a Educației anunțată pe 12 iulie 2022.

Dreptul de a organiza admitere va fi reglementat printr-o metodologie în urma consultării publice, declară oficialul, “dar dacă tu, colegiu, te consideri capabil să îți direcționezi învățarea spre un anumit segment de elevi și să îi evaluezi corect, atunci înseamnă că te consideri capabil să organizezi admitere. După cum spuneam, dreptul vine cu responsabilitate”.

În ceea ce privește o problemă ridicată de mulți părinți, anume meditațiile cu profesori din colegiile naționale care pot fi implicați în elaborarea subiectelor de examen, Cristescu a spus că, în lege, sunt prevăzute sancțiuni: “inclusiv pierderea titulaturii pentru acte care nu sunt conforme cu… vă dați seama, eu ca profesor sincer nu aș face meditații, nu aș face meditații, dacă aș ști că un copil care poate nu a luat acest examen și care a plătit, a participat, mă va reclama și voi ajunge în situația să îmi pierd titulatura în acel colegiu”.

Întrebat dacă aceste schimbări care vizează colegiile naționale din țară sunt legate de faptul că aceste licee oferă cei mai mulți secretari de stat sau oameni de decizie, secretarul din Minister a afirmat că “dacă încercați să îmi spuneți că este urmare a unui lobby, n-aș fi de acord cu dumneavoastră. Știm sigur că, atunci când a fost proiectul “România Educată”, alianța colegiilor centenare a avut o dorință în această direcție (…). Cum suntem noi absolvenți nu știu… da, eu sunt mândru absolvent al Liceului Internat din Iași [n. red. actualul Colegiu Național “Costache Negruzzi”] și încerc să mă ridic la înălțimea cerințelor absolvenților acestui colegiu, dar asta nu mi-a influențat decizia”.

Redăm integral discuția pe această temă:

EduPedu.ro: Discuția aici este de ce Evaluarea de clasa a VIII-a nu o mai considerați obligatorie prin introducerea, înainte de ea, a admiterii la liceu și posibilitatea ca acești copii care participă la ea, direct la cele 211 colegii naționale – și probabil vor mai fi, căci se schimbă criteriile. De ce nu vă mai interesează practic ce fac cei mai buni 20.000 de copii de clasa a VIII-a?

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației: Este greu de spus că nu ne mai interesează ce fac, Doamne, iartă-mă, sigur că ne interesează ce fac, dar așa cum spuneam legea e în centrul elevului. Toată filosofia acestei legi este în jurul elevului. V-am dat exemplul cu clasa a VIII-a și este bine că le legăm pentru că, vă dați seama că dacă eu am itemi de [nota] 3, de 5, de 7, de 9 și de peste 9 50… Dacă eu aglomerez în loc de doi itemi de peste 9.50 cu patru itemi de acest tip, automat copilul dintre 9 și 9.50 se va duce la 9, deci el pierde. Deci având o plajă de itemi pe care nu o pot mări ca număr, pentru că acești copii nu au vârsta și acest examen este suficient de apăsător, atunci dau ocazia colegiilor naționale care vor fi să își facă – pentru că toată lumea are senzația că vorbim că sunt doar școli de peste 9.90: e adevărat. Gândiți-vă că sunt aproape 30.000 de copii -. Atunci dau ocazie școlii ca ea să își aglomereze itemii în plaja în care sunt de obicei absolvenți ai colegiului pe care îi țintesc.

De exemplu, sunt colegiul X, de obicei la mine intră copiii cu medii între 8.50 și 9, nu voi mai pune itemi de 3, nu voi mai pune itemi de 10. Voi aglomera numărul de itemi din zona care mă interesează pe mine, pentru că știu că acei copii… Eu sunt pregătit pentru ei, eu le pot furniza o educație apropiată de nevoile lor. Efectiv mă adresez lor. Nu aș reduce această problemă la discuția de 3 colegii sau de 100 de colegii.

EduPedu.ro: Deci evaluarea, așa cum este acum – Evaluarea Națională de clasa a VIII-a include toți copiii pentru a-i putea repartiza…

Bogdan Cristescu: Și din nou fac referire la studiul OECD din 2017 care recomandă întărirea caracterului de monitorizare și scăderea caracterului de selecție, pentru că acum evaluarea de clasa a VIII-a are dublu rol: și selecție, ceea ce ar presupune aglomerarea în segmentul care te interesează, și monitorizarea de sistem, deci mă interesează toți copiii și e foarte greu să faci asta într-un număr scăzut de itemi și, în aceeași măsură, eu zic că admiterea: mai dăm o șansă unui copil acel 10 % din locuri, ei nu sunt puțini.  

EduPedu.ro: Va rămâne 10% sau va scădea? 

Bogdan Cristescu: Este un procent, iar eu nu cred că va scădea și dacă vă uitați în lege, se face trimitere clar și spre copiii din rural, despre copiii cu CES. Deci ideea de bază este că acești copii nu vor mai avea o șansă pe care… s-ar putea într-o zi să se simtă rău. Vor mai avea încă una. Nu mă oprește nimeni, dacă eu am dat admitere și am intrat la un liceu sau la un colegiu național pentru care m-am simțit eu pregătit, nu mă oprește nimeni să dau și evaluarea națională și eventual să mă duc la alt colegiu, mai sus, dacă voi avea în acele 10 % locuri. Deci asta spuneam: îi dau copilului o șansă. Echitate. 

EduPedu.ro: Depinde cum e privită echitatea pentru că au fost părinți – și sunt în continuare – care abia așteaptă… Pare că subestimați cumva puterea părinților de a merge să caute profesor care să facă meditații cu ei, de la colegiul respectiv.  

Bogdan Cristescu: Eu nu subestimez acest lucru. Din păcate am văzut reacții publice, pentru că suntem atenți, pentru că părerea tuturor părinților contează, dar în aceeași măsură este un subiect care a și crescut ca un bulgăre de zăpadă. Multe dintre aceste lucruri pleacă de la experiențe neplăcute ale unora cu testarea de clasa a V-a de la colegii și, din punctul meu de vedere, aceste lucruri nu vor putea fi comparate. Sunt mai multe argumente pentru asta.

Unu: clar va fi urmărită programa școlară și respectarea acesteia.  

Doi: Fiecare dintre cei din conducerea unui liceu și din consiliul profesoral, pentru că în realitate nu se pune problema își aleg olimpicii și nu contează ceilalți, ci fiecare liceu se va adresa unui segment din populația școlară pentru care ei sunt cel mai pregătiți să le ofere o învățare de calitate. Gândiți-vă și faptul că timpul din clasa a IX-a alocat închegării colectivului va scădea. În aceeași măsură sunt situații, și nu puține, în care copiii au intrat într-o anumită clasă convinși că sunt de 10 și au fost actualmente în depresie când primele lor note au fost 6 și 7, nu luaseră asemenea note în viața lor, pentru că s-au trezit la un alt nivel de cerință. Iar noi acest lucru îl reglăm prin standarde, clare prin evaluările care vor avea loc de-a lungul timpului și prin această posibilitate de a te duce acolo unde te simți pregătit. 

Și ca să continui ceea ce spuneam, pentru că sunt mai multe argumente pentru faptul că nu se va întâmpla așa ceva, am văzut că această lege ar încuraja – și nu sunt de acord – meditațiile cu profesorul de la colegiu. Eu nu sunt de acord cu acest lucru. De ce?  

Unu: se va ști doar la un anumit moment, un an înainte prevede legea, care va fi forma de examen și atunci colegiul va decide cine face subiectele și cum și, să încep acum să fac meditații din clasa a V-a cu un profesor de la nu știu ce colegiu, în speranța că el va concepe și va corecta niște subiecte este…  

Și doi: în lege sunt prevăzute sancțiuni, inclusiv pierderea titulaturii pentru acte care nu sunt conforme cu… vă dați seama, eu ca profesor sincer nu aș face meditații, nu aș face meditații, dacă aș ști că un copil care poate nu a luat acest examen și care a plătit, a participat, mă va reclama și voi ajunge în situația să îmi pierd titulatura în acel colegiu. Eu n-aș face asta și cred că nici colegii nu ar face. Asta vă spuneam, adică există niște pârghii, plus că acele subiecte pot fi făcute de oricine.  

EduPedu.ro: Va accepta ministerul să facă subiectele pentru colegii?  

Bogdan Cristescu: Din punctul meu de vedere, dreptul de a organiza admitere – dar acesta este o părere personală, nu a ministerului – metodologiile se vor face în urma consultării publice. Sigur va conta, da, vor conta părerile cu argumente. Dar dacă tu, colegiu, te consideri capabil să îți direcționezi învățarea spre un anumit segment de elevi și să îi evaluezi corect, atunci înseamnă că te consideri capabil să organizezi admitere. După cum spuneam, dreptul vine cu responsabilitate. 

EduPedu.ro: Aici mai e un lucru pe care aș vrea să îl punctez și să vă întreb, pentru că dumneavoastră ați fost foarte aproape de zona aceasta de decizii, ce se întâmplă cu admiterea: pare că este o decizie luată de oameni care sunt absolvenți ai acestor colegii sau profesori în aceste colegii. De ce? Dacă vă uitați, colegiile naționale emit cel mai mare număr de demnitari, de secretari de stat, cred că și dvs. sunteți sau ați fost profesor la un colegiu, la fel și Sorin Ion, sau ați terminat un colegiu național. 

Bogdan Cristescu: Adevărul… 

EduPedu.ro: E clar că aceste colegii sunt o pepinieră de oameni care sunt în acest moment în decizie. Poate fi considerată o influență și din punctul ăsta de vedere faptul că cineva le-a dat această ocazie să selecteze… 

Bogdan Cristescu: Dacă încercați să îmi spuneți că este urmare a unui lobby, n-aș fi de acord cu dumneavoastră. Știm sigur că, atunci când a fost proiectul “România Educată”, alianța colegiilor centenare a avut o dorință în această direcție, dar în aceeași măsură asta vă spun: într-un fel este situația de a îmi alege olimpicii pe care i-au crescut alții și alta e – pentru că atunci s-ar fi dat dreptul la 5 colegii, 10 colegii, un colegiu din fiecare județ – și alta este ideea pe care o avem pe care se adresează la un sfert, acum, și se dă posibilitatea multor școli să își definitiveze statutul de colegiu național, un sfert dintre absolvenți deja nu mai pui problema alegerii și pui problema unei alegeri de direcționare. 

Cum suntem noi absolvenți nu știu… da, eu sunt mândru absolvent al liceului Internat din Iași [n. red. actualul Colegiu Național “Costache Negruzzi”] și încerc să mă ridic la înălțimea cerințelor absolvenților acestui colegiu, dar asta nu mi-a influențat decizia și în aceeași măsură, chiar dacă eu sunt un elev care a dat și treapta I și treapta a II-a, nu încerc să fiu influențat de experiențele mele personale în aceste decizii. V-am dat niște argumente – gândiți-vă că sunt din recomandările specialiștilor, inclusiv din recomandări ale OECD-ului, noi mergem exact pe recomandarea de bază din portofoliul educațional care pune accent pe evaluarea la clasă și pe evaluarea formativă. Deci rolul nostru nu este selecția și este învățarea.  

EduPedu.ro: Evaluarea de clasa a VIII-a se va mai numi națională, dacă nu are loc pentru toată populația școlară?  

Bogdan Cristescu: Eu vă spun că nu mai are loc pentru toată populația școlară, dar dacă se adresează la 75% dintre elevi, eu cred că este națională.

  • Producție realizată cu sprijinul agenției WebEfektiv.
Vezi pe aceeași temă și:
Elevii care încep clasa a VII-a în această toamnă pot trece în clasa a IX-a, în 2024, printr-un examen de admitere susținut la Colegiile Naționale, potrivit propunerilor din noua Lege a Educației
Subiectele de admitere la Colegiile Naționale „ar putea să nu fie elaborate de profesorii colegiilor”, spune ministrul Cîmpeanu / Dacă nu avem încredere în profesori, educația nu va face salturi de calitate
INTERVIU În fiecare școală va exista un registru al declarațiilor de interese pentru profesori. Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației: Dacă nu completează acest registru și sunt prinși că dau meditații, se intră în zona de sancțiuni
VIDEO Admiterea la clasa a V-a în colegiile fără ciclu primar, desființată potrivit proiectului noii Legi a învățământului. Interviu cu Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educației: Experții în educație nu recomandă un proces de selecție până la 12 ani
Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educației, despre transferul la primării al palatelor și cluburilor copiilor, pe care tot ministerul spunea acum 3 luni că refuză să îl facă: Prin noua lege nu se face descentralizarea, ci abia după doi ani de la intrarea în vigoare încep procedurile

13 comments
  1. Este incredibil ce poate face acest om, chiar vrea sa discrimineze copiii in functie de posibilitatile materiale ale parintilor, ceea ce NU este corect.
    La colegii nu o sa mai fie concurenta intelectuala ci concurenta materiala, oare noi ne dorim acest lucru?
    In colegiul Sava cum bine stiti se intra cu medii foarte mari si vin copii care au invatat foarte bine din toata tara, ei si-au dorit un loc in acest liceu pe care l-au ocupat invatand, dar dupa primul semestru sau dupa clasa a 9 a copiii care Nu pot face fata concurentei si presiunii profesorilor vor pleca spre alte licee.
    Presiunii – ma refer doar la cerintele profesorilor, ei predau la un nivel mult mai avansat si cer performanta de la copii, profesorii stiu ca pot, iar atunci le forteaza un pic limitele, ceea ce ne fac pe noi parintii sa continuam pregatirile si in afara spatiului scolar, asta daca vrei performanta ma refer la nota 10,olimpiade scolare si/sau alte concursuri, in rest poti lua un 8 lejer..
    Aici Nu exista bullying intelectual, copiilor nu le pasa cu ce haine vii la scoala, se imbraca decent si sunt foarte uniti pentru ca toti isi doresc o confirmare academica si nu una materiala.
    Daca se va introduce acest sistem de admitere atunci multi copii care sunt inteligenti dar Nu se pot pregati cu profesori din colegiul respectiv vor fi dezamagiti si vor simti discriminarea pe pielea lor incepand cu varsta de 14 ani.
    Sa presupunem ca profesorul X care este desemnat sa faca subiectele Nu va putea da meditatii, dar nu ii interzice nimeni sa nu lucreze la clasa ( daca colegiul are gimnaziu) tipuri de exercitii sau sa faca fise de lucru pe care sa le imparta cu colegii in cancelarie. Se poate duce in vizita la ” unii” copii care platesc bine…ca doar nu-l verifica nimeni. Poti face online…ca este la moda, deci nu vezi copii batand la usa profesorului.
    Se va trece iar la smecheria cu semnatura pe foile de concurs, in sensul ca daca se semneaza in sus inseamna ca nota trebuie crescuta, semnatura linie dreapta se da nota corecta, iar semnatura inclinata in jos nota trebuie sa fie minima…nu ne-a placut de el pe parcursul anilor din gimnaziu… plus multe alte ” smecherii” doar de ei stiute, pozitia stampilei pe foaia de concurs….ca doar sunt corectate la colegiul respectiv, iar coltul ramane sigilat, deci te uiti la semnatura si deja sti ce ai de facut….
    Chiar ii lasam sa faca numai ce vor ei?
    Sincer – Ne-am cam saturat de ” dromaderii din invatamant” si de plagiate pe banda…
    Avem nevoie de o schimbare, iar noi parintii o putem face pentru copiii nostri.

  2. Părerea mea (buna sau rea,pentru ca nu mi pasa ce vor crede altii) este ca ministrul educației distruge învățământului românesc de tot.Invarte niste decizii, amețește atat elevii,cat si profesorii.Nu mai stie nimeni nimic.In loc ca totul sa fie simplificat si “curat” (ma refer la decizii,legi etc) trebuie complicat totul.Si am impresia ca nici ministrul nu are habar ce face.

  3. Argumentele acestui domn pentru sustinerea unui demers profund inechitabil si contra a ceea ce s-a realizat bine de-a lungul ultimilor ani(evaluarea nationala) sunt niste glume proaste! Domnule secretar de stat, chiar daca sunt absolventa a unui colegiu de top din Bucuresti, nu consider ca un astfel de examen particularizat doar coruptiei va aduce ceva mai bun copiilor sau colegiilor(oricum acolo ajung prin evaluarea nationala cei mai buni copii)..ci reprezinta doar un stres suplimentar tocmai pentru copii!Cum se leaga de argumentul dumneavoastra conform caruia elevul/copilul este in centrul acestui demers legislativ?!

  4. Domnul visează să prostească poporul cu televizorul.
    Care profesor a fost sancționat disciplinar că a făcut evaluarea fără să folosească standardele de evaluare, prevăzute de art. 71 din Legea nr. 1/2011.

  5. Cea mai mare prostie marca Câmpeanu. Copiii din mediul rural nu vor mai putea să ajungă decât foarte rar la colegii. Vor intra cei meditații de profesorii din respectiva școală și elevii ce au făcut ciclul gimnazial acolo. Încă o șmecherie pentru a-i transforma pe unii profesori în Dumnezei. Mai dorește să inventeze acest domn? Este deja prea mult!

  6. Naivi sunteti, credeti ca acei profesori nu-i vor pregati pe copii din colegiile lor, deoarece colegiile au si clasele de la I-VIII si pentru restul va fi dezastru, una este sa fac la clasa exercitii cu un profesor care va elabora subiectele si alta este sa fac la clasa exercitii cu un profesor care nu va participa niciodata la elaborarea subiectelor. Chiar vreti sa inchideti accesul si aici, la acele colegii sunt copii vostri deoarece aveti bani si pile sa-i inscrieti. Noi daca am incercat sa inscriem copilul la un astfel de colegiu in clasa a V ni s-a spus clar ca nu avem nici o sansa daca nu avem pe cineva din interior care sa ne spuna cum sta treaba cu acele teste care se dau la selectie. Deci, despre ce vorbim, dvs nu traiti in Romania. Credeti ca ne-am schimbat peste noapte ca sunteti la putere si ne-am desteptat toti si suntem toti corecti.

  7. Aceste argumente sunt o gluma. Adica ei dau legea acum si se mai gandesc un an cine face subiectele? De ce nu se scrie in lege ca face ministerul subiectele? Sau macar la ce materii se va da examen?

  8. E incredibil cum minte acest om.
    Si argumentele sunt de clasa a III-a.
    Susține că nu poate crește gradul de dificultate al subiectelor de la EN dar colegiile nu vor avea voie sa depășească programa școlară de cls. 5-8.
    Apoi ,,ne liniștește ” cu o ipotetică interdicție a celor care fac subiecte la colegii de a da meditații. O altă minciună.
    Acei profesori pot face meditație cu orice elev atât timp cât nu ii au la clasă, ceea ce nu va fi cazul.
    Mai mult din declarație introduce dubla discriminare .
    Cele 10% locuri care nu se ocupă prin admitere sunt de fapt pt. etnii, CES, cazuri sociale.
    Așadar colegiu devine elitist, etatist dar ,, politically correct,,
    Evaluarea națională, domnule secretar de stat Crispescu trebuie să rămână cu subiecte unice altfel se deschide cutia Corupției.

    La rezidențiat Spitalul x va cere examen de admitere paralel, la judecatoria y vor dori alt examen decat cel de la INM, la poliția capitalei se poate ajunge prin examen propriu nu prin admitere la academia de poliție.

    La fel se va întâmpla si cu concursul de titularizare.
    Colegiile vor spune că vor sa dea propriul concurs de angajare a profesorilor ca tot s-a creat precedentul.

    P.S. Examenul de admitere la colegii este toxic pt ca nu dă șanse ci din contră le ia un drept. La echitate. Pe care fals îl invocați ca fiind asigurat prin examen de admitere cu dedicație.
    Dovada că mințiți este ca niciun colegiu național nu are medii de admitere sub 9 deci oricum acolo merg deja cei mai buni.
    Dar merg printr-un examen care nu lăsă prea mult loc de corupție, combinații locale si locuri păstrate pt. fii si fiice de boieri de viță nouă adică cei care își permit meditații de zeci de mii de euro.

  9. Mafia din licee vrea si ea o parte din placinta meditatiilor, de ce sa faca meditatii doar profesorii din gimnaziu (mate si romana) iar aia din liceu sa se uite din afara. Da sigur sa vad si eu pe ala dat afara ca a facut meditatii. Or sa intre cu spagi grase la colegiile alea daca se scoate evaluarea, care era corecta.

  10. Asa cum se vand joburile la stat asa se vor vinde si locurile la liceu. Nu cred ca va fi vreo problema si nici DNA nu o sa-i deranjeze prea tare (daca va mai exista).

    Visul echipei castigatoare de la Grivco va deveni realitate, o tara esuata in care se poate fura orice.

  11. În sfârșit un lucru excelent. Profesorii să își facă meseria așa cum trebuie la clasă, fără a mai favoriza elevii în funcție de puterea financiară a părinților și să trateze copiii în mod egal, nu să facă diferențe între ei. Dar profesorii sunt ca un stup de albine, se protejează unii pe alții și nu vor spune niciodată care profesor face meditații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admitere liceu 2023. AlegLiceu.ro – aplicația utilă pentru părinți și elevi care te ajută să îți găsești locul la profilul și specializarea vizate, pe baza mediei de admitere și a criteriilor dorite (P)

De anul acesta media de admitere la liceu nu mai ține cont de media din gimnaziu. Diferențele ce se vor înregistra în mediile de admitere din 2023 față de 2022…
Vezi articolul

Propunere pentru eliminarea concursului de admitere la liceu, trimisă de sindicatele profesorilor ca amendament la proiectul legii Educației: Elevii să susțină 5 probe la Evaluarea Națională, iar liceele să stabilească, cu un an înainte, pentru fiecare filieră, coeficienții pentru fiecare probă

Alternativa pentru admiterea separată la liceu ar putea fi ca elevii de clasa a VIII-a să susțină 5 probe la examenul de Evaluare Națională, potrivit amendamentelor trimise Ministerului Educației de…
Vezi articolul

BREAKING Admiterea la liceu, schimbată de Ministerul Educației fără niciun anunț. Anul viitor, primul criteriu de departajare va fi media din gimnaziu, nu nota de la limba română, cum a fost anul acesta – proiect

Media gimnazială va fi primul criteriu de departajare pentru elevii cu medii egale de admitere la liceu 2024, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro. Este vorba despre ordinul privind organizarea…
Vezi articolul