Interzicerea a peste 670 de cărți în școli din statul american Florida, criticată de scriitoarea Isabel Allende: Este ruşinos şi periculos într-o democraţie

748 de vizualizări
Foto: © Ying Feng Johansson | Dreamstime.com
Scriitoarea chiliană Isabel Allende şi-a exprimat opoziţia “absolută” faţă de interzicerea cărţilor, după includerea a două dintre romanele sale pe o listă cu 673 de opere literare scoase anul acesta din sălile de clasă ale unui comitat din Florida, din sudul Statelor Unite, informează EFE, potrivit Agerpres.

“Este ruşinos şi periculos într-o democraţie”, a avertizat scriitoarea, într-o declaraţie scrisă trimisă joi EFE.

Şcolile din Orange County din Florida au eliminat în total 673 de titluri din sălile de clasă în 2023, între care figurează cel mai cunoscut roman al lui Allende, “Casa spiritelor” (1982), precum şi “Dincolo de iarnă” (2017), care în ambele cazuri abordează chestiuni legate de sexualitate.

Retragerea operelor literare este o consecinţă a legii statale HB 1467, promovată şi promulgată de guvernatorul Floridei, republicanul Ron DeSantis, care candidează pentru a obţine nominalizarea partidului său la scrutinul prezidenţial din SUA din 2024, conform sursei citate.

Norma legislativă, care a intrat în vigoare în iulie 2022, restricţionează studierea lucrărilor literare care tratează chestiuni sexuale sau având legătură cu comunitatea LGBTQ+.

“Această măsură va avea efectul opus celui dorit de guvernator, întrucât este suficient ca tinerilor să li se interzică ceva pentru ca ei să vrea să-l citească”, a spus scriitoarea chiliană, care locuieşte în Statele Unite.

Allende a amintit că nu este singura scriitoare cenzurată în sudul Statelor Unite şi nici nu este pentru prima dată când un roman de-al său este interzis în şcoli.

“Mi s-a mai întâmplat în urmă cu câţiva ani în Carolina de Nord, unde ‘Casa spiritelor’ a fost interzisă, dar un grup de profesori a apărat cartea în faţa Consiliului de Educaţie al statului şi au repus-o în drepturi”, a rememorat ea.

Printre titlurile retrase de autorităţile şcolare din Orange County, se numără lucrări ale altor scriitori latino-americani celebri, precum columbianul Gabriel Garcia Marquez, ale cărui romane “Dragoste în vremea holerei” (1985) şi “Cronica unei morţi anunţate” (1981) au fost retrase din sălile de clasă.

Pe listă se află şi romanul “Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao” (2007), al scriitorului american de origine dominicană Junot Diaz, însă lista include şi clasici ai literaturii universale precum “Doamna Bovary”, de Gustave Flaubert, şi ”Casa Bernardei Alba”, de Federico Garcia Lorca, potrivit Agerpres.

“Aceasta este o altă consecinţă dezastruoasă a politicilor educaţionale dezastruoase din Florida”, a declarat expertul Kasey Meehan, director al iniţiativei Libertate de lectură în SUA a organizaţiei PEN America, în urmă cu câteva zile, pentru ziarul local Orlando Sentinel, adăugând că este alarmantă “magnitudinea şi amploarea cenzurii după punerea în aplicare a acestei legi”.

Un raport recent al organizaţiei PEN America remarca faptul că în anul universitar 2022-2023 au fost înregistrate în total 3.362 de cazuri de interzicere a cărţilor în şcolile publice din ţară, cifră care reprezintă o creştere de 33% faţă de perioada anterioară.

Din acest total, 1.406 de cazuri, adică 40%, au corespuns districtelor şcolare din Florida, care conduce astfel lista statelor cu cel mai mare număr de cazuri de cenzură de carte în centrele de învăţământ, mai notează Agerpres.

Foto: © Ying Feng Johansson | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Inteligența artificială, folosită de mai multe școli din statul american Iowa pentru a alege ce cărți rămân în biblioteci din toamnă. Un decret recent le obligă să păstreze doar titlurile „adecvate vârstei” elevilor

10 comments
  1. @Alma. Mai aveti multe astfel de raspunsuri ILOGICe de dat ? Ati intrat deja in ceea ce dvs. numiti “polemica”, dar declarati, iata, ca “nu intru in polemica”. E drept, asta pare o polemica de trei lulele…

  2. Scriitoarea chiliană, Isabel Allende, a devenit prima autoarea de limbă spaniolă care primeşte medalia de onoare a prestigiosului premiu National Book Award (Premiul naţional de Literatură din SUA), pentru contribuţia sa la universul literaturii americane, relatează EFE
    De-a lungul carierei sale, Isabel Allende a scris 25 de cărţi, care au fost traduse în 42 de limbi, cu aproape 70 de milioane de exemplare vândute. A fost distinsă cu 15 doctorate onorifice internaţionale şi cu peste 60 de premii în peste 15 ţări. În 2010, a primit Premiul Naţional pentru Literatură, cea mai prestigioasă distincţie pentru literatură din Chile, în 2014 a primit Medalia Prezidenţială a Libertăţii, aceasta din urmă fiindu-i decernată de către preşedintele american Barack Obama, iar în 2018 a primit Medalia de Onoare pentru “Distinguished Contribution to American Letters”, din partea National Book Foundation (SUA).
    Din 2003, Isabel Allende este cetăţean american. În anul 2004, a fost inclusă în American Academy of Arts and Letters (Academia Americană de Arte şi Litere), iar din decembrie 2016, face parte din galeria celebrităţilor California Hall of Fame. În anul 1994, statul francez i-a acordat titlul de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres.

    cred, SPER, că nu se compara cu individul dat exemplu de dvs a fi scriitor 🙂 Prin educație și cultură,pot sa am filtrele care mi permit să disting cartea buna de maculatura, scriitorul de saltimbanc….Daca voi citi DOAR ce cred unii că sunt în stare să citesc , no comment…
    Despre Marquez și Llorca, va las să i descoperiți (premii și volume).
    La multa lectură buna,gânduri curate și La multi ani tuturor!

  3. acum văd că retrag și Flaubert…Garcia Marghez….Garcia Llorca…deci reduși rău:)) mda….no comment…Sa nu învețe tineretul prostii,maica!!! (și ne mai mirăm că spun in emisiuni că zidul chinezesc e la Berlin)…își merită soarta :)) și cică acolo era tărâmul democrației ….iaca , nu mai e …
    câtă ipocrizie!!! Când te gândești că școala ar trebui sa le deschidă mintea,sa comenteze cartea, ipostaze, dezbatere…nope….pumnul în masă,interzis…va urma ce?! două ore program tv?! curent tăiat?! posturi de radio ascultate pe furiș (pe principiul știm noi ce e bine?!)….
    așa incepe moartea democrațiilor…încet…naiv…chipurile cu cărți….

  4. Dumnezeule!!! cum sa spui că e o măsura buna?! ardem cărți?! interzicem cărți?! așa au început nebuniile mari….Au blocat ei și Pe aripile vântului …vegheatori,auzi:)) OMG…
    Isabel Allende,scriitoarea. Chile, sau ne Chile, vorbim de un scriitor.

    1. Si daca e vb de un scriitor, acestuia i se poate permite sa scrie / publice orice ii trece prin minte ? Si Hitler a fost scriitor atunci cand a conceput cartea sa de capatai “Mein Kampf”; de ce i-o interzicem, fiindca, iata, e vb de o “carte”. Si mai sunt exemple ! Evitati confuziile ! Nu orice scriitor si nu orice carte – indiferent de continut – are dreptul la libera exprimare / cunoastere. Sau vi se pare ca scriitorii sunt infailibili ? De unde aceasta concluzie ?

      1. daca acestea sunt exemplele dvs de scriitor,ok…no comment…eu nu pot pune pe lista scriitorilor Flaubert, Marqez, Llorca cu ce ați spus dvs. Evitați dvs confuziile întâi de toate.

        1. chiar n-ati inteles ce am spus in textul meu ? m-am exprimat foarte clar, anume ca faptul de a fi scris sau publicat o carte nu-ti da drepturi nelimitate in ceea ce priveste raspandirea de idei de tot felul. Scriitorii si cartile lor – sau ale oricui – sunt supuse acelorasi rigori ca si cele pt oricine. Nu ma indoiesc ca scriitorii mentionati de dvs. nu pot fi pusi alaturi de Hitler CA SCRIITORI, dar aici era vorba de cu totul altceva, anume daca exista scriitori si carti ce pot fi interzise, iar raspunsul este DA, in functie de continutul cartilor. Acuma e clar ?

  5. Mi se pare foarte Ok ca fac aceste verificări de conținut la cărți. Asa procedam si noi la biblioteca scolii noastre, luam noi ( profesorii) mai întâi cartile la citit si apoi vedem dacă sunt curate , ca sa zic asa, pentru a fi citite de către copii. Depinde ce copii , ce generație de tineri doriți sa educați. Noi suntem atenți si la acest aspect cum suntem si cu alte lucruri circumspecți, atenți, critici. Vegheatori. Pentru ca lumea s-a întors pe dos parca mai mult ca niciodata înainte, sunt promovate NON valori! Noi admitem orice. Pentri ca asta ar însemna sa ne mulțumim cu orice tip de comportament in scoala noastră. Nu si de o mie de ori nu! Luptam pentru copiii noștri, ii iubim si deci ii protejam!

  6. dar poate fi si o buna masura preventiva ! Isabel Allende ? cea din Chile ? wow ! chiar ca e binevenita masura preventiva !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Apare tot mai des stigmatizarea elevilor care au avut virusul. Foarte mulți mi-au spus că nu au simțit niciodată nevoia să se ducă la psihologul școlii pentru că îl aveau și profesor la clasă – Sânziana Georgescu, Consiliul Elevilor Vrancea: Trebuie făcută o separare clară între profesorul de psihologie și psihologul școlii

Trebuie făcută o separare clară între un profesor de psihologie și psihologul școlii, a spus Sânziana Georgescu, președinta Consiliul Județean al Elevilor Vrancea, la dezbaterea „Vaccinare și testare pentru învățare”…
Vezi articolul

“Un plagiat rămâne un plagiat, indiferent de eventualele amendamente legislative”, susține Remus Pricopie, rectorul SNSPA, în contextul tentativelor din Parlament de amnistiere a plagiatorilor

“Propunerea de modificare a legii educației pe subiectul doctoratelor, avizată ieri de comisia de specialitate din Parlament, este o naivitate. Un plagiat rămâne plagiat, indiferent de eventualele amendamente legislative”, susține…
Vezi articolul

DOCUMENT Cîmpeanu a prezentat Hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență care aprobă scenariile de redeschidere a școlilor: În învățământul tehnologic, profesional și postliceal stagiile de practică vor fi cu prezență fizică

Scenariile de redeschidere a școlilor au fost aprobate de CNCSU prin Hotărâre, potrivit ministrului Educației. Cîmpeanu a prezentat în conferința de presă de la Guvern conținutul acestei decizii. Redăm cele…
Vezi articolul